用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 2007-08年SFA小二家長交流站
樓主: phylli
go

2007-08年SFA小二家長交流站 [複製鏈接]

Hi 各位fans, 第一日返學要帶甚麼?要帶假期功課嗎?
只有眼睛最真

Hi all,
如果冇人知, 不如帶埋,反正都唔重, 冇所謂啦.

原文章由 hoho2000 於 07-8-26 22:58 硐表
Hi 各位fans, 第一日返學要帶甚麼?要帶假期功課嗎?

我聽老師講今年派得好好, 有5個入皇仁, 8個入喇沙, 8個女拔, 十幾個入九華, 幾個入男拔, 3個入林護......
以上資料是8月奧數比賽時, 我聽老師講, 因有些學生會再叩門, 正確數字要等p.6學生, 在8月尾回校聚餐作統計, 9月初會在網上公佈, 如有錯誤, 請各位家長更正!:
Hi phylli & 各位fans,
轉眼又開學啦,唔知到時要帶假期功課?真喺好唔捨得個假期:
phylli,你咁快就知1A喺Miss Chan做班主任嘅?
咁知唔知B,C,D班吖?知唔知幾時有家長會?
唔知今年升中派位好嗎? ... [/quote]

亞仔話開學要帶暑期功課回校!

原文章由 odelia_ho 於 07-8-27 08:43 硐表
Hi all,
如果冇人知, 不如帶埋,反正都唔重, 冇所謂啦.

因有朋友上了小一家長會,她的女兒正是1A班,即Miss Chan做班主任,我才知。

開學咪要帶.........
個人返去囉..哈哈

Hi fion414,
多謝你的提示, 阿仔還未做晒暑期功課!

原文章由 fion414 於 07-8-27 21:39 硐表
亞仔話開學要帶暑期功課回校!

原文章由 odelia_ho 於 07-8-28 08:36 硐表
Hi fion414,
多謝你的提示, 阿仔還未做晒暑期功課!

Hi odelia_ho,
haha.... 有我陪你,亞仔都未做晒暑期功課呀! 閱讀報告都未開始做,我仲唔見左張form ,如果你有,可否fax俾我? thanks!!!

janetc
與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~ 珍惜眼前人 :-)

原文章由 fion414 於 07-8-27 21:35 硐表
我聽老師講今年派得好好, 有5個入皇仁, 8個入喇沙, 8個女拔, 十幾個入九華, 幾個入男拔, 3個入林護......
以上資料是8月奧數比賽時, 我聽老師講, 因有些學生會再叩門, 正確數字要等p.6學生, 在8月尾回校聚餐作統計,  ...

fion414,
好耐無見! 嘩!今年派得好,希望到我地嗰年會派得更好 ,

Hi janetc,
你是指中英各一張紙那份嗎?請PM我,你的Fax No. 最快明天可
Fax給你, 但老師唔知收唔收貨喎, 因為唔係original paper.

原文章由 janetc 於 07-8-28 09:36 硐表

haha.... 有我陪你,亞仔都未做晒暑期功課呀! 閱讀報告都未開始做,我仲唔見左張form ,如果你有,可否fax俾我? thanks!!!

janetc

C 啦,完全忘記要做讀書報告,今晚收工要返去"巢"番張工作紙出嚟tim!  

原文章由 janetc 於 07-8-28 09:36 硐表

janetc
只有眼睛最真

hi 大家好!
勁唔捨得個暑假咁快完, 阿囡仲係每朝都9點10點先肯起身, 晚晚都叫極唔去訓, 唉! 淨係迫佢早睡早起已經激死我, 一開學, 我又要"發癲"啦!

Hi all,

在學校的imail已經可以check 到邊個做哪班班主任啦:
2A Miss Au Yeung Pui Yi
2B Miss Fu Yan
2C Miss Chik Hoi Ling (new teacher)
2D Miss Wong Yee Man (new teacher?)

原文章由 tobygin888 於 07-8-29 10:27 硐表
hi 大家好!
勁唔捨得個暑假咁快完, 阿囡仲係每朝都9點10點先肯起身, 晚晚都叫極唔去訓, 唉! 淨係迫佢早睡早起已經激死我, 一開學, 我又要"發癲"啦!
...

原文章由 odelia_ho 於 07-8-28 16:11 硐表
Hi janetc,
你是指中英各一張紙那份嗎?請PM我,你的Fax No. 最快明天可
Fax給你, 但老師唔知收唔收貨喎, 因為唔係original paper.

HI odelia_ho,
我收到了. thanks a lot!!!

janetc
與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~ 珍惜眼前人 :-)

Hi all,

已出編班,想知有邊同學仔同班,可在imail check 倒.

原文章由 janetc 於 07-8-29 14:35 硐表

HI odelia_ho,
我收到了. thanks a lot!!!

janetc

[ 本文章最後由 odelia_ho 於 07-8-29 15:56 編輯 ]

原文章由 odelia_ho 於 07-8-29 14:39 硐表
Hi all,

已出編班,想知有邊同學仔同班,可在imail check 倒.

Thank you,

[quote]原文章由 odelia_ho 於 07-8-29 14:21 硐表
Hi all,

在學校的imail已經可以check 到邊個做哪班班主任啦:
2C Miss Chik Hoi Ling (new teacher)
2D Miss Wong Yee Man (new teacher?)

唔知點解我揾唔到班主任??淨喺知有邊啲同學仔
Miss FU YAN是馮恩老師??
有2個新老師??

janetc

janetc  & odelia_ho:
我阿仔一放暑假第三日就做完兩張WS,
佢死都話老師唔準釘起兩張WS;
最終上個月初就唔見咗晒兩張WS,
我八月頭先同佢揾返中文,
英文繼續石沉大海!

多謝philly上星期再Fax比我,
阿仔要再做過!
抵佢 死都話唔釘得!

Hi moochacha & all,

Oh sorry, 打錯字, 應該係 "2B Miss Fung Yan"
而 2D Miss Wong不是新老師, 在此更正.

如果想找各班班主任, 可以這樣:
入imail, select:
compose
choose recipients
select group
teacher staff (要落到好底)

原文章由 moochacha 於 07-8-29 23:31 硐表
[quote]原文章由 odelia_ho 於 07-8-29 14:21 硐表
Hi all,

2C ...

Hi abccheung and all,

新的一年我地又要繼續努力, 我地又開學啦!!!
係呢, 囡囡間學校原址重建的計劃, 你有冇新消息?上次家長會到而家, 冇晒下文??

原文章由 abccheung 於 07-8-29 23:59 硐表

janetc  & odelia_ho:
我阿仔一放暑假第三日就做完兩張WS,
佢死都話老師唔準釘起兩張WS;
最終上個月初就唔見咗晒兩張WS,
我八月頭先同佢揾返中文,
英文繼續石沉大海!

多謝philly上星期再Fax比我,
阿仔要再做過!
抵佢 ...
‹ 上一主題|下一主題