用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 「 唔 讀 書 要 掃 街 」 遭 投 訴
go

「 唔 讀 書 要 掃 街 」 遭 投 訴 [複製鏈接]

詹 瑞 文 : 似 淫 審 處 遮 大 衞 像

創作 兒 童 劇 已 有 九 年 的 詹 瑞 文 , 前 晚 邀 請 一 班 學 生 欣 賞 其 舞 台 劇 《 惡 人 谷 》 , 但 事 後有 家 長 及 老 師 投 訴 , 指 當 中 一 句 對 白 有 貶 低 地 盤 及 清 潔 工 人 之 嫌 , 促 請 他 更 改 對 白。 不 過 詹 瑞 文 得 悉 後 直 指 投 訴 的 老 師 與 家 長 眼 光 狹 窄 及 無 知 , 有 如 「 淫 審 處 要 遮 大衞 像 」 。

詹瑞 文 昨 晚 起 在 演 藝 學 院 公 演 舞 台 劇 《 惡 人 谷 》 , 前 晚 他 邀 請 一 班 學 生 到 場 免 費 欣 賞總 綵 排 , 學 生 的 家 長 及 老 師 也 有 同 行 。 演 出 過 後 , 有 家 長 及 老 師 分 別 致 電 本 報 投 訴, 指 詹 瑞 文 在 劇 中 的 一 句 對 白 「 唔 勤 力 讀 書 , 以 後 去 做 地 盤 同 清 潔 、 掃 街 」 , 有 貶低 相 關 行 業 之 嫌 。

不 打 算 更 改 對 白
其實 該 場 戲 講 述 飾 演 魔 術 師 的 詹 瑞 文 , 為 激 勵 經 常 被 指 沒 有 用 的 主 角 蛙 仔 , 對 他 說 做人 要 有 夢 想 、 要 努 力 讀 書 , 否 則 將 來 只 可 做 地 盤 、 清 潔 或 掃 街 工 人 。 有 份 投 訴 的 陳老 師 前 晚 在 電 話 中 表 示 , 前 往 欣 賞 舞 台 劇 的 學 生 來 自 將 軍 澳 區 , 當 中 或 有 學 生 家 長從 事 地 盤 或 清 潔 行 業 , 她 認 為 詹 瑞 文 的 對 白 極 為 不 當 , 有 可 能 貶 低 任 職 有 關 行 業 的學 生 家 長 , 加 上 該 劇 已 賣 出 大 量 門 票 , 故 希 望 詹 瑞 文 能 刪 改 該 句 對 白 , 而 另 一 家 長趙 小 姐 與 陳 老 師 看 法 也 一 致 。
詹 瑞 文 昨 午 到 演 藝 學 院 準 備 演 出 , 他 表 示 04 年公 演 該 劇 時 的 對 白 與 現 在 一 樣 , 即 使 接 獲 投 訴 也 不 打 算 更 改 , 詹 瑞 文 強 調 他 演 出 兒童 劇 已 有 九 年 , 一 向 並 非 以 說 形 式 表 演 , 否 則 只 會 變 成 樣 板 戲 , 像 看 育 電 視 , 不 是 藝 術 表 演 , 他 選 擇 以 反 諷 方 式 演 出 , 協 助 那 些 被 社 會 看 低 的 人 平 反 , 不 少 師 都 對 他 甚 為 讚 賞 。

指 家 長 斷 章 取 義
對 於 今 次 有 家 長 及 老 師 投 訴 , 詹 瑞 文 說 : 「 大 家 睇 唔 到 兒 童 劇 另 一 面 , 只 係 斷 章 取 義 , 好 遺 憾 家 長 同 老 師 只 係 平 面 咁 就 幾 個 字 去 投 訴 , 好 似 『 淫 審 處 』 要 遮 大 衞 像 咁 , 唔 識 從 另 一 角 度 去 睇 , 係 好 狹 窄 同 無 知 眼 光 , 咁 樣 係 育 政 治 不 正 確 。 希 望 投 訴 師 唔 好 執 於 表 面 層 次 , 我 好 想 同 佢 討 論 , 希 望 學 生 、 家 長 同 老 師 唔 係 睇 完 就 算 。 」
採 訪 、 攝 影 : 李 珮 洳

話 劇 小 八 卦 : 赴 惡 人 谷 尋 找 夢 想  
兒童 劇 《 惡 人 谷 》 ( 圖 ) 由 劇 場 組 合 主 辦 , 詹 瑞 文 與 甄 詠 蓓 負 責 導 演 及 編 作 , 該 劇 曾於 04 年 在 葵 青 劇 院 公 演 , 昨 晚 開 始 至 8 月 12 日 於 演 藝 學 院 再 次 上 演 , 票 價 由 90至 290 元 不 等 。 《 惡 人 谷 》 講 述 主 角 蛙 仔 是 一 個 貪 玩 的 小 孩 , 誤 闖 佈 滿 大 小 惡 人 的「 惡 人 谷 」 後 , 努 力 找 尋 美 麗 而 神 秘 的 「 夢 想 之 花 」 , 以 解 除 魔 咒 離 開 惡 人 谷 , 藉此 鼓 勵 小 朋 友 要 為 夢 想 而 努 力 。

[ 本文章最後由 id00288 於 07-7-30 12:33 編輯 ]
   0    0    0    0

「唔讀書要掃街」 — 我都係咁同個仔講!
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

係事實來 ga bor, 我都係咁都我仔講 ga wor, 我就再加多個行業比佢, 就係茶餐廳外買仔

原文章由 jk67jk 於 07-7-30 12:59 發表
「唔讀書要掃街」 — 我都係咁同個仔講!

幼稚園學期尾時,見到囡囡同班一個男同學,佢好自豪咁同我講: "姨姨,我坐過洗地車呀! 爸爸帶我去坐!" (他爸應該是政府的清潔工人)

我拍拍他的頭,笑說:"你好叻呀,姨姨都未坐過!"

內心真係冇歧視, 洗地掃街, 同做修路工人一樣,都好辛苦,日曬雨淋,當然我地愛護子女都唔想佢地將來咁辛苦.

其實子女腳踏實地做人,冇學壞,又身體健康,我已經滿足.

我有時都係咁同d仔講個喎 ∼∼

咁我咪都有份貶 低佢地 ∼∼

我仲同個仔講,叫佢夠年齡時去m記做暑期工tim ,咁我洗唔洗去坐監呀∼∼
請大家和睦發表及討論,尊重自己,尊重別人,但要嘈交,無理取鬧,恕難奉陪 ~~

先旨聲明, 我只是劇場組合的Fan, 沒有其他任何關係!

據我理解, 劇場組合是以慈善性質邀請一些團體參觀總彩排, 目的是想讓一些低收入或有經濟困難的小朋友也可以觀看到兒童劇。現在報導只提到觀衆對若干對白的不滿,卻一字不提別人對他們的美意,是否有點那個呢?

原文章由 id00288 於 07-7-30 12:31 發表
詹 瑞 文 : 似 淫 審 處 遮 大 衞 像

創作 兒 童 劇 已 有 九 年 的 詹 瑞 文 , 前 晚 邀 請 一 班 學 生 欣 賞 其 舞 台 劇 《 惡 人 谷 》 , 但 事 後有 家 長  ...
:-D :-D :-D :-D

王國長老

父母做緊呢類工作,應該同仔女講,
自己當年係咪真係無比心機讀書呢?
咁如果自己真係咁,對仔女都係一個教材啫,
而家做呢D 工作一樣可以養活家人,
但要負上大量體力辛勞而換取,
如果讀好書,將來有多D 選擇比自己,
可以自己揀工,唔使份工揀自己吖嘛!
樣樣都話怕傷害D 細路仔,
其實講D 事實同可能既後果有咩問題?

原文章由 麟媽媽 於 07-7-30 14:18 發表
父母做緊呢類工作,應該同仔女講,
自己當年係咪真係無比心機讀書呢?
咁如果自己真係咁,對仔女都係一個教材啫,
而家做呢D 工作一樣可以養活家人,
但要負上大量體力辛勞而換取,
如果讀好書,將來 ...

同意,所以我覺得無咩問題,最緊要係自食其力,好過d有手有腳去等政府養既人

而且現實中真係無咩特別技能同學識既人會做d體力勞動既工作,我細個個陣阿媽夠話唔讀書做乞兒tim啦,我地有時唔可以太保護d小朋友,等佢地好似活係個dream world度

唔可以話所有清潔工都係冇心機讀書,可能由於以前家庭環境/個人資質所限/際遇………但佢地學歷低係不爭的事實,調轉黎講今時今日我相信讀唔成書的佔左一半以上係未盡力lor,咁人地句台詞都係想警惕小朋友,要佢地長遠地諗諗自己的出路,咁有咩問題?

就算某d家長個心唔舒服,諗真d都應該想下一代比自己更好,點解要嘈,不過家長嘈我都可以體諒,老師嘈我就好頂唔順,做老師係應該向學生如實反映社會的實況,好叫佢地要為自己將來的前途負責任,而唔係一尾"餵 牙鳥 片"-----舒服但被麻醉!

雖然我唔同意女王的教室的罰人方法,但我同意果種教育精神。

有一句台詞,其實唔記得太清楚,意思係:老師的好與壞唔可以由任何人去評價,而係由學生好多年以後狀況去引証。
唔該e+d人,清醒d啦!

原文章由 SandyWu 於 07-7-30 14:41 發表

同意,所以我覺得無咩問題,最緊要係自食其力,好過d有手有腳去等政府養既人

而且現實中真係無咩特別技能同學識既人會做d體力勞動既工作,我細個個陣阿媽夠話唔讀書做乞兒tim啦,我地有時唔可 ...

原文章由 502 於 07-7-30 14:07 發表
先旨聲明, 我只是劇場組合的Fan, 沒有其他任何關係!

據我理解, 劇場組合是以慈善性質邀請一些團體參觀總彩排, 目的是想讓一些低收入或有經濟困難的小朋友也可以觀看到兒童劇。現在報導只提到觀衆 ...

我有睇星期六晚,我覺得套戲ok wow! 真係好多父母甘樣鬧D仔女ge wow!我覺得係比父母返醒下自己。

總彩排係俾左一班低收入或有經濟困難的小朋友去觀看。

Wensi,

原来我地同时同地在恶人谷!

原文章由 wensi 於 07-7-30 17:41 發表

我有睇星期六晚,我覺得套戲ok wow! 真係好多父母甘樣鬧D仔女ge wow!我覺得係比父母返醒下自己。

總彩排係俾左一班低收入或有經濟困難的小朋友去觀看。
:-D :-D :-D :-D

我成日都同個仔講,佢成日咁懶/又唔讀書,第時要做乞兒

嘩!我都有同阿囡講讀唔成書去美X賣西餅喎 !咁死得喇
為o左唔比人投訴,咁以後要同D仔女講 :"唔讀書唔怕o架,你鍾意做嘜都得o架,盡情去打機啦!玩得開心D呀!因為將來個天自然會跌錢落o黎養你o架:loveliness: !"咁樣投訴D人係唔係o岩聽D呢 ?
董太都話啦,唔好淨係識得
Complain:tongue:  !Complain !Complain

電視有訪問過讀完大學去掃街. 咁又點丫? 唔通你話佢唔好好地讀書咩? 有時d際遇既野話唔埋.

其實係屋企點教小朋友,好少影響到人地,所以係屋企講野既尺度可以好大,但係搬出黎係公眾咁表演唔同,佢果d說話又唔係百份之百正確,的確令到聽到既人唔多舒服,有必要檢討下架,好似做地盤咁,未必讀得少書去做.........打開報紙,管理層果d最少都要higher cert/dip.先搵到野做,佢地都係叫做地盤,識得有個女仔,成三十分會考,都入左建築系

[ 本文章最後由 Sindy 於 07-7-31 09:57 編輯 ]

[唔讀書要掃街]正是反映現實,我覺得並冇不對, 如果你去訪問

以前d人,個個都讀得書少,掃街都叫一份工作,係幼稚園都有教,專重人地既職業,呢d叫幫助我們的人,如果改做'唔讀書,就好難搵工',我覺得都貼近現實,又無抵毀其他人
原文章由 Sindy 於 07-7-31 09:56 發表
其實係屋企點教小朋友,好少影響到人地,所以係屋企講野既尺度可以好大,但係搬出黎係公眾咁表演唔同,佢果d說話又唔係百份之百正確,的確令到聽到既人唔多舒服,有必要檢討下架,好似做地盤咁,未必讀得少書去做...... ...

其實都只係反映現實父母的期望吧! 用什麼心去聽,便是用什麼心去理解。  類似 「言者無心、聽者有耳」— 但不等於完全相似。
一d比喻或假設,都係以一般人生活中所見所理解的去講吧!
唔通話:「唔讀書唔緊要,成龍一樣細個唔讀書,佢仲有錢過我啦!商界好多其才,細個都冇讀過書。」 (e.g. 講說話的係大學一級榮譽生)  冇人咁教細路啩~

讀完大學去掃街,去做地盤,會有,但比例少。 在地盤做的,也不一定是苦力,做工程師也曬得好黑,要落地盤。 係一個短時間內,要表達一個訊息:「唔努力讀書,將來好辛苦」。細路點去容易理解辛苦,不就是眼見係街邊亳無選擇地要忍受烈日當空、汚漕、惡臭的工作囉!

如果下下要顧著,一個事情有兩或三個層面去解構,咪要講到水死春咁長 ~ ~ 哩d 不同層面的因由,該留待家長指引,而不是在一套話劇、或一套電視劇內教授呢!

e+d 細路,好難搵野做 — 咪唔搵野做,等人養囉! 哈哈!

雖然我都會用一d 比較低下階層的工作去告訴兒子,唔努力讀書將來可能只可以做這類工作,但我也有教兒子要尊重這伙辛勞工作的人 — 每一個人、每一樣工作都是有作為的,但當有機會裝備自己爭取好一點的工作崗位而不好好把握,最後的結果是沒有選擇。

[ 本文章最後由 jk67jk 於 07-7-31 11:01 編輯 ]
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~
‹ 上一主題|下一主題