用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 「 唔 讀 書 要 掃 街 」 遭 投 訴
樓主: id00288
go

「 唔 讀 書 要 掃 街 」 遭 投 訴 [複製鏈接]

「唔讀書第時掃街」, 或者有人鍾意架!
我姪女完全冇心機讀書,佢亞媽同佢講,將來乜都唔識,好似菲傭姐姐咁做人地個工人呀! 佢不知幾開心咁話:「原來可以做菲傭!咁我將來就做菲傭啦!讀書太辛苦啦!」
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

我覺得提早灌輸「唔讀書就要掃街」的思想給小朋友是正確的﹗因為現今的社會是有競爭,環顧四周的政府官員那一位不是坐在辦公室。

原文章由 502 於 07-7-30 17:49 發表
Wensi,

原来我地同时同地在恶人谷!

題外話
我前面個個係阿Sa,老點仔仔去簽名,簽完仔仔問佢係邊個吖!

王國長老

我都覺得唔可以用某D 人讀完大學,
一樣做某D 勞動工作為理由既,
因為讀好書既人有選擇權吖嘛,
一個會計師有一日想去做清道夫,
只要有人請,佢可以即時返工,
但一個清道夫想去做會計師,
一樣可以,但唔係即時,比心機考囉。
我覺得一定要比小朋友知,
將來佢自己想行咩路,便要裝備自己,
而學歷係成世跟住自己既,
老豆剩落都可以比人搶晒,
唯獨知識學歷,可以令佢路好行一點。

好同意!  「言者無心、聽者有耳」, 最緊要家長比返適當嘅指引.  及早比小朋友接收呢個訊息我覺得係一件好事.

原文章由 jk67jk 於 07-7-31 10:41 發表
其實都只係反映現實父母的期望吧! 用什麼心去聽,便是用什麼心去理解。  類似 「言者無心、聽者有耳」— 但不等於完全相似。
一d比喻或假設,都係以一般人生活中所見所理解的去講吧!
唔通話:「唔讀書唔緊要 ...

So, does it mean we can just have 樣板戲 in Hong Kong?   The whole world is beautiful, all people are nice, 體力勞動既工作 is the best...... just like China before!

Actually there are too much bad things the kids can see and feel in Hong Kong.  Even you can change the 台詞 but the kids still can hear many 貶低 and 歧視 words from the people around them.  Parents and teachers also need to explain and discuss with the kids.

醒目開學勳章

所以我覺得投訴人係偽善既. 即係個家長會同個小朋友講:「清道夫都係好好既職業來架仔...... 比心機讀書, 但係大個就做份好0的既工, 唔好掃街播.」咁阿仔會得到甚麼清楚既訊息呢?

個社會太嬌縱, 太講平等機會, 太講反歧視. 共產國家都所餘無幾喇, 現實世界, 甚麼都有分高下既. 憑知識學歷得到較好既生活, 都係需要付出好大努力, 這個觀念有何問題?

1. 這單新聞見于星期日Apple,不用太認真!!可能係個記者問:「 唔 勤 力 讀 書 , 以 後 去 做 地 盤 同 清 潔 、 掃 街 」 既教仔方法好唔好?有冇睇少睇低人?個老師又傻吓傻吓答佢,咪俾个記者演繹〔又或作大〕個新聞出来囉! 若果個老師認同這句對白,記者又可能作老師同詹瑞文宣揚讀書功利主義!死咪!!

2. 掃街都唔錯!曾蔭权都做過掃街大隊長啦!!

原文章由 麟媽媽 於 07-7-30 14:18 發表
父母做緊呢類工作,應該同仔女講,
自己當年係咪真係無比心機讀書呢?
咁如果自己真係咁,對仔女都係一個教材啫,
而家做呢D 工作一樣可以養活家人,
但要負上大量體力辛勞而換取,
如果讀好書,將來 ...

清掃街道始終是一份正當的工作. 雖然我個人不完全否定「唔讀書要掃街」的教育成份. 但有些「事實」並不適宜公開講出來. 例如羅范椒芬對傳媒說:「根本上教改有很多學校推行, 如果是(與教改有關), 為何只有這兩名教師(自殺)呢?」(雖是事實, 但作為高官這樣公開說很失敗.)

詹瑞文先生應該澄清「唔讀書要掃街」不含貶義或歧視個別行業成份, 對部份觀眾產生誤會深表歉意, 即可化解事件. 但詹瑞文"直指投訴的老師與家長眼光狹窄及無知" <-- 這樣的回應表示很可能他是借報導乘機宣傳舞台劇.

教育孩子努力上進是一回事, 但我並不支持歧視或貶低學歷低的人(或拿低收入行業開玩笑). 兩者不應混為一談.

lee 句說話要有前文後理先可以比意見,

就惡人谷lee 套戲,係"蛙仔"話D 大人老師鬧佢唔讀書要掃街做地盆。如果我無記錯.

如果你聽到5開心反感,就返醒或提醒自已唔好對少朋友講

我的印象中, 並不是詹瑞文的角色說 "唔讀書, 將來就做掃街".
"惡人谷" 剛開場時, 蛙仔那粗俗甚至帶暴力的言詞, 的確十分 "得人驚". 再加上左一句 stupid, 右一句 stupid, 只見阿囡覺得好玩, 立刻模仿, 嚇得我在旁直叫個囡不可這麼說話, 不要模仿.
但很快地, 隨著劇情便知道蛙仔原來正是語言暴力下的受害者, 他代表的是多數人認定的失敗者、小惡人, 也就是 "冇鬼用"、"冇得救" 的小孩. 他那粗魯的言語, 自暴自棄甚至暴力的傾向, 不是多得他身旁的大人們嗎?
這裡很多家長都說曾向子女說過類似的話, 這個劇只是忠實地把大人們見子女不努力會說的話, 在劇中說出, 看了只會反思, 又扯上什麼職業歧視呢?
這個劇, 對大人和小孩都有很好的教育意義, 見不到這些, 只拿什麼歧視, 應刪去對白來報導, 令人搖頭.

如果話灌輸"唔岩既信息"俾仔仔, 我諗我地都講左唔少, 老公成日做到腰酸背痛, 身水身汗返黎都會同仔仔講, 要俾心機讀多d書哦, 如果爸爸以前讀多d書, 而家就唔駛咁辛苦, 可以做阿sir坐房啦.....咁算唔算講低消防呢個職業呢?!

前幾日仔仔同朋友仔傾計, 佢好老積同人話要努力讀書呀, 上唔到大學就要做執汽水罐, 執紙皮架啦......

簽名被屏蔽

現在香港的年輕人,之所以冇上進心,就係階級觀念越來越模糊,
以往的香港,階級觀念重,好多人為了要擺脫做工廠妹的生活,都努力進修,當年就最興讀會計/簿記,希望有日可以做寫字樓工。
媽媽做工廠,去到仔女都可能已經係做寫字樓工,
做寫字樓工的,仔女可能有得讀大學,
一代一代下去,只有 "進步" 的情形。

階級觀念越重,人就越有推動力,要向上爬,要爭取更好等生活,
這個同歧視冇關,係事實,係現實,
現實係,會計師的確比掃街 "地位" 高,
可能,有 d 自己或者係家人係做掃街的唔鍾意聽,
不過自己自問,希望孩子做會計師定掃街多一 d?

就係有這樣明確的階級觀念,社會先會有進步,
人先至會努力,先至會有一個希望下一代 "比自己好" 的願望。

如果要樣樣工作都真係完全 "平等",就等於要走向共產主意的路,到時大家吃大鑊飯,你係會計又係 "三十六" ,掃街都係 "三十六"。

尊重他人職業是應該,但如果做戲都要就住就住,便如一些網友所說全要變成樣板戲,搵邊個去睇?

有時有些說話係好籠統咁講,例如戲子無情,逢商必奸等,尤其係用在戲劇上時,真係無必要對號入座。
‹ 上一主題|下一主題