用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 07/08年度升小四 – 得閑入o黎傾下啦
樓主: evelyn317
go

07/08年度升小四 – 得閑入o黎傾下啦 [複製鏈接]

Me 3! 大仔升小四, 細女升小一. 希望9月後可以分配到時間lai. 囝囝重未做暑期作業, 要待他下星期考完鋼琴試才繼續.

原文章由 Heidi媽 於 07-8-2 00:10 發表
asinai,

原來你的小朋友同我差不多, 我諗唔洗太擔心, 我識有些家長的小朋友係細仔都讀得好唔錯架! 我就麻煩d, 因為我3個個分別都唔同學校, 希望我可以適應啦!

joey仔媽媽, thanks for sharing, 有學校老師帶, 安心得多, 我個女又怕醜又細膽

Chuchu:

咁多位,我個女都未做哂功課, 希望下星期可以啦!暑假期間你地有無去邊"樹", 有無人睇過恐龍展, ok 嗎?
Evelyn

chuchu

重未做暑期作業, 你個咁漏氣, 好快啲開工喇!
原文章由 CHUCHU 於 07-8-2 19:41 發表
大鑊
我尋日先買學校本暑期作業,聽~~~~日要叫佢做啦
轉眼已踏入八月份,真快!

我都覺得如果係學校帶會放心好多, 可惜我哋啲學校冇咁嘅活動!:(

恐龍展好早去睇咗, 入到去好似大人有興趣睇多過小朋友, 都係啲科學實驗吸引佢哋多啲!
原文章由 evelyn317 於 07-8-3 09:54 發表
joey仔媽媽, thanks for sharing, 有學校老師帶, 安心得多, 我個女又怕醜又細膽

Chuchu,:

咁多位,我個女都未做哂功課, 希望下星期可以啦!暑假期間你地有無去邊"樹"玩, 有無人睇過恐龍展, o ...

醒目開學勳章

我地暑假只係去過書展咋: 阿女而家隔日去學游水...咁樣凑出凑入..我每日流唔小汗.. 8月中會一行10人去曼谷+芭提雅10日... 我地三姊妹+我地四個女..加埋細佬同阿媽一齊去 泰國人既我....竟然係第一次去泰國

原文章由 carollam310 於 07-8-3 11:36 發表
我地暑假只係去過書展咋: 阿女而家隔日去學游水...咁樣凑出凑入..我每日流唔小汗.. 8月中會一行10人去曼谷+芭提雅10日... 我地三姊妹+我地四個女..加埋細佬同阿媽一齊去 泰國人既 ...

肥仔媽咪, carollam310,各位:

今年我冇去書展,因為書展咁多日病足咁多日,腸胃炎 有得免費入塲都去唔到 呀大囡就最唔開心囉!

書展有七日...你病左咁耐ar
原文章由 CHUCHU 於 07-8-3 13:51 發表

今年我冇去書展,因為書展咁多日病足咁多日,腸胃炎 有得免費入塲都去唔到 呀大囡就最唔開心囉!

你真係...要快啦, 最後先來趕功課好辛苦ga
原文章由 肥仔媽咪 於 07-8-3 10:12 發表
重未做暑期作業, 你個咁漏氣, 好快啲開工喇!
QUOTE:
原文章由 CHUCHU 於 07-8-2 19:41 發表
大鑊
我尋日先買學校本暑期作業,聽~~~~日要叫佢做啦
轉眼已踏入八月份,真快!

唔知係唔係夏天既關係, 個人都容易發憫憎, 我個大小姐...每日差唔多都會同我投訴個印傭, 唔係投訴個印傭唔同玩, 就係投訴每一日中午剩係比佢食米粉加條菜, 今日我個小姐又有投訴啦..., 我做亞媽既....就企佐係中間....左右做人難:cry: :cry:

不過, 開心既日子又就快到, 我地同成班朋友8月中去馬來西亞玩, 依家唸起都開心

[ 本文章最後由 LULU-MAK 於 07-8-3 16:35 編輯 ]

雖然七月去了澳洲好開心,但回來都好慘,因為所有的暑期作業、公文、學林都未做,又要返學綵排、表演、比賽等,非常忙碌:cry:

Carol,

你意思你係泰國的華僑定真係泰國人呢? 咁你咪識泰文? 好利害, 咁多人一齊去玩一定玩得好開心!
原文章由 carollam310 於 07-8-3 11:36 發表
我地暑假只係去過書展咋: 阿女而家隔日去學游水...咁樣凑出凑入..我每日流唔小汗.. 8月中會一行10人去曼谷+芭提雅10日... 我地三姊妹+我地四個女..加埋細佬同阿媽一齊去 泰國人既 ...

CHUCHU,

病咗咁多日真係慘, 咁你囡有冇整野俾你食呀? 宜家好返晒未呀?
原文章由 CHUCHU 於 07-8-3 13:51 發表

LULU-MAK

呢次去玩你大小姐有冇份? 有得玩到時佢實冇發忟憎啦! 祝你們旅程愉快!
原文章由 LULU-MAK 於 07-8-3 16:33 發表
唔知係唔係夏天既關係, 個人都容易發憫憎, 我個大小姐...每日差唔多都會同我投訴個印傭, 唔係投訴個印傭唔同玩, 就係投訴每一日中午剩係比佢食米粉加條菜, 今日我個小姐又有投訴啦..., 我做亞媽既....就企佐係中 ...

醒目開學勳章

肥仔媽咪
我就自認係HK人...阿媽死都話我係泰國人 我阿爸阿媽係泰國人黎架...我喺阿媽肚入面果時仲喺泰國...阿媽專登黎HK生我 我都唔知自己係乜野人

我識聽泰文...講就麻麻地...用黎鬧人果D泰文就最叻因為細個成日比阿媽鬧

原文章由 肥仔媽咪 於 07-8-6 20:41 發表
CHUCHU,

病咗咁多日真係慘, 咁你囡有冇整野俾你食呀? 宜家好返晒未呀?

肥仔媽咪
好番好耐lu,仲去食咗buffet添 !放完暑假九月開學搵你地食lunch呀,因為送呀女返學,順到去你地到.

原文章由 carollam310 於 07-8-6 22:39 發表
肥仔媽咪
我就自認係HK人...阿媽死都話我係泰國人 我阿爸阿媽係泰國人黎架...我喺阿媽肚入面果時仲喺泰國...阿媽專登黎HK生我 我都唔知自己係乜野人http://www.hk-laufamily.com/_ ...

carollam310,
哈哈,你緊係香港人啦,你睇你寫得一手流利地道口語化中文:D 就知啦.

Lulu-mak, 我家公主放假的第一天打了十多次電話給我,問妳服未!!!

carollam310 and Lulu-mak, 預祝妳們旅途愉快, carollam310,10多人一齊去旅行,好熱鬧呵,上個月71日我和家人一行十人去了臺灣三天,人多去玩真的很高興.

肥仔媽咪,我都係驚個恐籠展麻麻地,所以遲遲未動身.

Chu chu,我今年都有去書展,實在太多人,行左5個鐘,tired,from my point of view,+去書展好似一個節目多過買書咁,冇去5會有乜大損失

請問咁多位媽咪有無睇過新學期d,我揭過下,我覺得中文同常識d字都幾深呵

Evelyn

原文章由 carollam310 於 07-8-6 22:39 發表
肥仔媽咪
我就自認係HK人...阿媽死都話我係泰國人 我阿爸阿媽係泰國人黎架...我喺阿媽肚入面果時仲喺泰國...阿媽專登黎HK生我 我都唔知自己係乜野人http://www.hk-laufamily.com/_ ...

哈哈! 你亞爸亞媽都係泰國人咁你梗係泰國人啦, 只不過你入籍咗香港啫! 我諗你啲地道中文重叻過我呀!

[ 本文章最後由 肥仔媽咪 於 07-8-7 17:51 編輯 ]

原文章由 CHUCHU 於 07-8-7 13:45 發表
肥仔媽咪
好番好耐lu,仲去食咗buffet添 !放完暑假九月開學搵你地食lunch呀,因為送呀女返學,順到去你地到.

好呀, 等你ha....!:D
‹ 上一主題|下一主題