用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 07/08年度升小四 – 得閑入o黎傾下啦
樓主: evelyn317
go

07/08年度升小四 – 得閑入o黎傾下啦 [複製鏈接]

我都想知如果上門補習要收購$$$, 同埋我都想幫個囡報d英文班, 唔知你地有無介紹!!!

我個囡噚晚用佐75mins做12題文字題既乘數, 你地覺得係咪好耐????

原文章由 阿切 於 07-9-13 23:04 硐表
想問下 大家有無搵私人補習 ... 即係上門個種 , 我想知如果 only 補英文, 一個星期一次 .... 市價大約幾多錢 ??

阿切,

我聽人講過啲價錢, 但發覺唔同地區收費有好大差別, 如果上門嗰個人住附近或同區會收一百(1hour)以內, 相反就可能要百五或更多! 你可參考以下條link看看大約的價錢!

http://enzyme.com.hk/index.asp?PageNo=1

[ 本文章最後由 肥仔媽咪 於 07-9-14 13:18 編輯 ]

LULU-MAK,

原文章由 LULU-MAK 於 07-9-14 09:12 硐表
我都想知如果上門補習要收購$$$, 同埋我都想幫個囡報d英文班, 唔知你地有無介紹!!!

你想星期六去上定平日去上? 好似話太子道有一兩間都唔錯, 駛唔駛幫你問?

肥仔媽咪,

好呀! 我想星期五下午4:00, 或星期六中午1:00, 有資料再話比我知!  唔該晒!!!!!!

原文章由 肥仔媽咪 於 07-9-14 10:35 硐表

你想星期六去上定平日去上? 好似話太子道有一兩間都唔錯, 駛唔駛幫你問?

原文章由 bnene 於 07-9-13 14:24 硐表

是主愛啊!功課不算多,可能還是在開學階段的關係吧。
大兒子的功課,其實比P3時還少,因為P3的老師希望他們keep著每天溫書及熟讀課本,不想他們考試臨急抱佛腳。

中文講得挺快的,今天應該教第3課了。不過他自小已是做功課做 ...

我仔仔今日才教第三課,昨晚才叫佢預習.4d班.你仔仔呢?是否同班?對了,你仔仔會唔會有功課唔識做,等你收工回來教呢?:cry: :cry:

原文章由 wing0120 於 07-9-14 14:22 硐表

我仔仔今日才教第三課,昨晚才叫佢預習.4d班.你仔仔呢?是否同班?對了,你仔仔會唔會有功課唔識做,等你收工回來教呢?:cry: :cry:

4D是精英班啊,我大兒是4B,不是精英班,不過我會和他一起努力的。

功課大部份他都可以,不過每天放工還是會幫他check功課的,check完會叫他做一點練習。但他只掛著看電視,不肯溫書,今年要迫他收斂一點了。

bnene:
你仔仔都好呀,肯做練習,我仔仔平時衹係做功課,默書,什麼都不做,衹係玩,但見佢成績唔係太差就由得佢啦,激c我.:tongue: :tongue:

原文章由 wing0120 於 07-9-14 15:40 硐表
bnene:
你仔仔都好呀,肯做練習,我仔仔平時衹係做功課,默書,什麼都不做,衹係玩,但見佢成績唔係太差就由得佢啦,激c我.:tongue: :tongue:

才不是呢!練習是迫做的!

不過誠然,我都給了他很大的壓力,我說過一定要他考英中的,他沒有耐性,有些東西做來做去做不到,便放棄去了。但我覺得,他其實是聰明的,所以不想他浪費自己的聰明,但又不知從何入手,只有迫他了。

當他知道自己進不了精英班,而弟弟比他蠢,卻又可以考得不錯(去年全班考第三!),他自卑得哭了。今年開始,我有一點改變了態度,與他一起努力,讓他看到我辛苦都是為他,希望用「苦肉計」可以讓他明白。

不過,又是苦了弟弟變成「小孤兒」了。

我個仔都是找上門補習,每周兩天每次1.5hr,每個鐘@$65
,個哥哥是城大學生,唔彩好心機教個仔,我在上線補習網找老師,我有好多朋友都是在la個網頁找老師。
原文章由 肥仔媽咪 於 07-9-14 10:30 硐表

阿切,

我聽人講過啲價錢, 但發覺唔同地區收費有好大差別, 如果上門嗰個人住附近或同區會收一百(1hour)以內, 相反就可能要百五或更多! 你可參考以下條link看看大約的價錢!

http://enzyme.com.hk/index.asp?PageNo ...

[ 本文章最後由 小甜 於 07-9-14 23:59 編輯 ]

原文章由 bnene 於 07-9-14 23:29 硐表

才不是呢!練習是迫做的!

不過誠然,我都給了他很大的壓力,我說過一定要他考英中的,他沒有耐性,有些東西做來做去做不到,便放棄去了。但我覺得,他其實是聰明的,所以不想他浪費自己的聰明,但又不知從何入手,只有迫他了。

當他知 ...

弟弟幾年班?我冇要佢一定讀英中,衹希望佢明白:讀書是一個過程,是要耐性的,是要靠自己的不斷努力,沒有人可以代替佢學習,不過媽咪可以同佢一同找尋合適佢的方法,令佢可以稍微讀得開心d.:) :) 但佢好像不聽我的意見,:evil: 終於上學期我就冇理佢,由得佢, 誰知考完試.卷面成績未達我的要求,佢先知衰,承諾會改善學習方法.現在好像又似模似樣的,希望可以keep住啦!bnene:大家一同努力,加油!

唔該肥仔媽咪 !!

我搵到個姐姐幫大小姐再打好 d 個英文底, 佢係中大學生 .... 住同一座樓 .... 依家同佢講左 1.5 hrs .... $110

原文章由 wing0120 於 07-9-15 13:52 硐表

弟弟幾年班?我冇要佢一定讀英中,衹希望佢明白:讀書是一個過程,是要耐性的,是要靠自己的不斷努力,沒有人可以代替佢學習,不過媽咪可以同佢一同找尋合適佢的方法,令佢可以稍微讀得開心d.:) :) 但佢好像不聽我的意見,: ...

弟弟讀二年級,看他樣子傻頭傻腦,論論盡盡,又頑皮,但其實又讀得OK。上了小二,字寫得好了,計數都好起來,很神奇的。

哥哥呢,其實真的只要我們跟著,才很做一下練習的。迫他上英中,原因是英中的學習氣氛較好,學校風氣壞不到那裡,他不會學壞,因為他有太多自己的想法,又不和我們說出來,信身邊的朋友多於家人,所以有時會偏離了也不知道。有時看著他,覺得他很像童年的自己,只是,童年的我讀書比他勤力得多!

不過如果不是這樣,我上不了那間中學,今天一定已學壞了。

bnene :
       的確,以前人都純品d啦,現在有太多的誘惑!童年的我就係讀書唔勤力,到人定性了,再努力都冇用lu,不過後來我不斷進修,增值自己,學習過程中都有些心得,我衹希望仔仔在這十幾二十年的學生生涯中能讀得開心d,愉快學習嘛!學校校風是好重要,但自身的修養也不容忽視,所以我會要求仔仔多睇書。入到英中固然好,入唔到我都唔會比壓力佢,亦唔會唔開心,真的。叧外,自己都做過小朋友,也有過許多幼稚的想法和做法,到現在仲得回味 ,所以,除了讀書方面我會好嚴格之外,其他的我都任由佢,過番一個無優無慮的童年!

醒目開學勳章

阿女而家日日都好多功課 一上到高小真係好忙

今年老師規定所有英文科既功課..默書..測驗..考試都要寫撩草:( 我見到阿女寫果D撩草...真係 寫得又慢又唔靚

原文章由 carollam310 於 07-9-23 22:38 硐表

今年老師規定所有英文科既功課..默書..測驗..考試都要寫撩草:( 我見到阿女寫果D撩草...真係 寫得又慢又唔靚 ...

我仔暫時都唔係太多功課:loveliness: , 佢寫撩草反而寫得好過正楷喎!

醒目開學勳章

原文章由 carollam310 於 07-9-23 22:38 硐表

今年老師規定所有英文科既功課..默書..測驗..考試都要寫撩草:( 我見到阿女寫果D撩草...真係 寫得又慢又唔靚 ...

一開學就寫撩草哪,我仔仲未學寫喎!
不過我已經買左兩本 copy book比佢,等到時學寫時練習.

原文章由 wing0120 於 07-9-20 16:38 硐表
bnene :
       的確,以前人都純品d啦,現在有太多的誘惑!童年的我就係讀書唔勤力,到人定性了,再努力都冇用lu,不過後來我不斷進修,增值自己,學習過程中都有些心得,我衹希望仔仔在這十幾二十年的學生生涯中能讀得開心d,愉快學習 ...

其實我大兒子逐漸也為自已過往的不努力而後悔了,幸好今年遇著一位很有心的老師,也願意陪他們一起努力,額外為他們打好基礎,並重新建立自信,希望在毎老師的陪伴下,他可以在學習上找到信心了。

4D班由誰來當班主任呢?有那些老師教呢?有空不如來主愛的討論版再談?那裡有很多一年級的家長啊。

醒目開學勳章

呀囝開始寫撩草啦,雖然寫得慢,但囝都好比心機 寫.,又寫幾好咁:
‹ 上一主題|下一主題