用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 07/08年度升小四 – 得閑入o黎傾下啦
樓主: evelyn317
go

07/08年度升小四 – 得閑入o黎傾下啦 [複製鏈接]

跟你女女一樣....我女女一開學d書都教得幾快, 功課比前多, 英文 write 撩草, 巳分別 dictate 了中 + 英文, 英 & 數 assessment, + 常 project....服務 & 校隊都集中在P.4 以上, 高小真係好busy!  
原文章由 carollam310 於 07-9-23 22:38 硐表
阿女而家日日都好多功課 一上到高小真係好忙

今年老師規定所有英文科既功課..默書..測驗..考試都要寫撩草:( 我見到阿女寫果D撩草...真係 寫得又慢又唔靚 ...

[ 本文章最後由 asinai 於 07-9-27 08:56 編輯 ]

阿囡學校暑假時有寫撩草copy book, 但開左學見佢交功課都無用撩草
原文章由 NIC媽咪 於 07-9-26 10:43 硐表
呀囝開始寫撩草啦,雖然寫得慢,但囝都好比心機 寫.,又寫幾好咁:

我噚晚真係比個囡激死我勒! 我諗我個囡係班之中都算最曳, 噚日竟然比老師罰佢罰抄英文課文....五次, 原本d功課10點半就做完, 再加埋罰抄, 要成11:30先可以搞掂, (MUG原來依家仲有罰抄?????)

入黎報度........遲左好多

lulumak

我諗間間學校處理方法唔同.....

你有冇問你囡點解比老帥罰抄呀?

原文章由 LULU-MAK 於 07-9-28 09:02 硐表
我噚晚真係比個囡激死我勒! 我諗我個囡係班之中都算最曳, 噚日竟然比老師罰佢罰抄英文課文....五次, 原本d功課10點半就做完, 再加埋罰抄, 要成11:30先可以搞掂, (MUG原來依家仲有罰抄?????) ...

醒目開學勳章

我女都好曳架..又粗魯,,一D都唔似女仔........不過佢只會0係屋企曳...一踏入學校門囗就鬼上身 扮哂乖..加上個樣又呃到人...天生斯文樣...所以老師會選佢做紀律員..主任會選佢做糾察...家長日班主任對佢有讚無彈...:tongue:

只有我地兩公婆先知道佢既真面目

[ 本文章最後由 carollam310 於 07-9-28 11:12 編輯 ]

oo

我個大仔就有用撩草做功課, 不過佢寫得麻麻地, 將個 b 字寫到好似 f 字咁, 比老師圈哂出黎

睇黎我都要買d copy book 比佢練下先得 lu....

原文章由 karencircle 於 07-9-27 12:20 硐表
阿囡學校暑假時有寫撩草copy book, 但開左學見佢交功課都無用撩草

原文章由 AE_bb 於 07-9-28 11:05 硐表
lulumak

我諗間間學校處理方法唔同.....

你有冇問你囡點解比老帥罰抄呀?

就係上堂傾計

原文章由 carollam310 於 07-9-28 11:09 硐表
我女都好曳架..又粗魯,,一D都唔似女仔........不過佢只會0係屋企曳...一踏入學校門囗就鬼上身 扮哂乖..加上個樣又呃到人...天生斯文樣...所以老師會選佢做紀律員..主任會選佢做糾察...家長日班主任對佢有讚無彈.. ...

咁佢返到學校都有斯文鬼上身都好丫!  否則返到學校都唔扮乖你咪重敝!

可能呢個老師好嚴都未定.....

原文章由 LULU-MAK 於 07-9-28 11:13 硐表

就係上堂傾計

都唔係丫, 我仔嗰班都有同學試過俾老師罰抄喇!
原文章由 AE_bb 於 07-9-28 11:33 硐表
可能呢個老師好嚴都未定.....

原文章由 carollam310 於 07-9-28 11:09 硐表
我女都好曳架..又粗魯,,一D都唔似女仔........不過佢只會0係屋企曳...一踏入學校門囗就鬼上身 扮哂乖..加上個樣又呃到人...天生斯文樣...所以老師會選佢做紀律員..主任會選佢做糾察...家長日班主任對佢有讚無彈.. ...

carollam310,

見到你講果d嘢,忍唔住答咀
我呀細囡同你囡囡真係天生一對twins,從來係學校d老師都話呀囡乖到云.開學兩星期家長會,班主任一知我係呀囡個媽咪,就第一句,呀xxx真係好乖呀,唉! 我個心係到諗:又上當啦 哈哈

如果讀書好似你呀囡咁叻就好囉,咁就係學校要風得風,要雨得雨呢!好可惜d成績~~~~~~~~~唉!

[ 本文章最後由 CHUCHU 於 07-9-28 14:19 編輯 ]

啱啱同班主任傾完電話, 了解過事情, 原來老師都唔主張罰抄, 只係我個囡將老師所講既野撈亂晒, 老師係要求係食飯時所剩下既時間(大約剩返4-5分鐘)內罰抄.

原文章由 LULU-MAK 於 07-9-28 14:32 硐表
啱啱同班主任傾完電話, 了解過事情, 原來老師都唔主張罰抄, 只係我個囡將老師所講既野撈亂晒, 老師係要求係食飯時所剩下既時間(大約剩返4-5分鐘)內罰抄. ...

咁你唔駛担心啦 問多d知多d係好架!

原文章由 bnene 於 07-9-25 23:07 硐表

其實我大兒子逐漸也為自已過往的不努力而後悔了,幸好今年遇著一位很有心的老師,也願意陪他們一起努力,額外為他們打好基礎,並重新建立自信,希望在毎老師的陪伴下,他可以在學習上找到信心了。

4D班由誰來當班主任呢?有那些 ...

4D班是廖老師,教中文、體育,蘚老師教數學,李美貞老師教英文 因她是小兒二年級班主任。你有去家長會嗎?上了高小功課好多,上星期的手冊都寫得滿滿的,有幾晚還做到十一點呢
:( :( 可能是新學期有點不適應啦!現在好多了,不過這學期應該會多功課。聽他的老師講,課外的練習都會多些!

bnene

唔知點解主愛個網總是好少人入去, 有點不適應!

原文章由 wing0120 於 07-9-28 15:37 硐表

4D班是廖老師,教中文、體育,蘚老師教數學,李美貞老師教英文 因她是小兒二年級班主任。你有去家長會嗎?上了高小功課好多,上星期的手冊都寫得滿滿的,有幾晚還做到十一點呢
:( :( 可能是新學期有點不適應啦!現 ...

三位老師我都不知道是誰了。他們4B班,班主任是新來的,家長會和她見面談了幾句,知道她是很有熱誠的老師,也很有經驗,所以覺得大兒子是走運了。中文和常識是林Sir(訓導主任)教,數學則是李慧君主任教,都看得出他們不錯,所以也很放心,希望他未年三年可以讀得開心之餘,又可以找到讀書的價值,也可以有進步。

D班有很多功課嗎?比以前三年級還要多?B班的功課不算太多,我覺得跟以前三年級于老師那班差不多,但我兒子很快便會做完了。最近假期多,但都可以每天六時前自動自覺完成。雖然我不准他看電視,他還是有很多時間,偷偷的看了。不過看完以後,悶得要命的同時,他忽然會自動自覺去做練習,也很有心機做,希望他可以keep得到。

李主任叫我們盡量給他們做課外補充,班主任說未來三年都會用全英語上英文課,又說他們英文底子不好,所以會盡量在這三年幫他們補底之餘,也讓他們可以適應中一的課程。Miss Ng說如果他們有個別同學跟不上,會在放學後額外留他們在校替他們補習,所以叫我們不要介意。

原文章由 wing0120 於 07-9-28 15:42 硐表
bnene

唔知點解主愛個網總是好少人入去, 有點不適應!

那邊forum是新開的,大多數都是小一的家長。其實只要大家多一點貼文,那邊應該可以更熱鬧的。

作為過來人,我也感受到他們對小朋友上小一的適應上有很多問題,所以便盡量在那邊多貼文,大家交流一下經驗,希望可以幫得上其他家長之餘,又可以帶旺那邊嘛。

各位早晨!

我仔升咗小四雖然暫時功課及其他都應付到, 但發覺佢學校出啲閱讀理解深咗好多, 唔係搬字過紙咁簡單, 第一次見佢派返張評估返嚟咁抵分!

肥仔媽咪

同意,我都5係好識得教,點算!

亞女今年仲多咗好多功tim:cry:
Evelyn
‹ 上一主題|下一主題