用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園 k1 <07-08>
樓主: ardnas65
go

學之園 k1 <07-08> [複製鏈接]

原文章由 rats 於 07-8-10 08:43 發表
校車通知下個禮拜一 8:50 am 上車 ,  只得 10 分鐘 --> 上車 , 行車 , 下車 , 行入學校及課室 --> 時間好似好蚊喎!
上學期 PN 班 時校車成日遲到 , 又試過過了上堂時間才到站 , 今次等我體定幾日 , 有需要都會 ...

Hi Rats,

我仔仔都係8:50am 上車, 我住黄埔花園, 你呢?

大家好!
我的小朋友會升讀凱帆校的K2B.

你所講係邊間分校呀?

原文章由 rats 於 07-8-10 08:43 發表
校車通知下個禮拜一 8:50 am 上車 ,  只得 10 分鐘 --> 上車 , 行車 , 下車 , 行入學校及課室 --> 時間好似好蚊喎!
上學期 PN 班 時校車成日遲到 , 又試過過了上堂時間才到站 , 今次等我體定幾日 , 有需要都會 ...

請問海逸校係咪成日搞錯野呀? 因為我朋友個女, 應該8月讀k2, 但係佢話越來越差, 所以轉左去第二間學校讀.

原文章由 rclamlam 於 07-8-10 19:08 發表
請問海逸校係咪成日搞錯野呀? 因為我朋友個女, 應該8月讀k2, 但係佢話越來越差, 所以轉左去第二間學校讀.

我家大少係lv讀左成年pn ga... 我又唔覺得佢地有問題woh.....
可能係個別例子je.....

唔知學卷有無影響到學之園各校收生人數?

rats,
之前學校派過通告, 明天係10:30-11:30 (4號室), 家長同小朋友一齊返學校囉書包, 認識老師and同學, 同埋講解下課程.  
我星期六去過學校, confirm 左 class teachers 係Ms Jill (舊)
and 羅老師 (新, 但有多年教學經驗) .
明天見囉

原文章由 rats 於 07-8-12 07:32 發表
Anyone will accompany your kid in the first day of school?  I'm not invited & I forgot to ask the school.  In PN before, I could stay with her in the first day, I'm thinking I can also stay tomor ...

原文章由 rats 於 07-8-12 20:12 發表
danielson,

Yeah!  My girl likes Ms. Jill very much!
Thanks for your information!
See you & your kid tomorrow.

Rats

聽日係學校見您地啦.. 我地大少都係10.30-11.30 不過就係5號班房....

原文章由 ardnas65 於 07-8-13 00:42 發表

聽日係學校見您地啦.. 我地大少都係10.30-11.30 不過就係5號班房....

原來ms.tammy 無教啦.....:-| 今日返到去d 老師全部唔同晒樣.....

今日同個囡返凱帆分校,見到好多新老師,但班房同pn個時一樣,同一個班房.我見好多舊生都選普英班,但我就幫個囡選粵英,怕佢適應唔到普英,但可能真係要考慮k2的時候係咪要轉普英.各位媽咪你地d仔囡讀緊邊一種班,一齊交流下.

原文章由 carolsum 於 07-8-13 16:21 發表
今日同個囡返凱帆分校,見到好多新老師,但班房同pn個時一樣,同一個班房.我見好多舊生都選普英班,但我就幫個囡選粵英,怕佢適應唔到普英,但可能真係要考慮k2的時候係咪要轉普英.各位媽咪你地d仔囡讀緊邊一種班,一齊 ...

我亞仔都係讀普英班, 今朝老師話佢舊年個班全班一開始時無人識普通話, 直至下學期佢地都可以聽同講.....

今日返學阿女個班只有7個同學讀下午班(普英班), 有幾個轉左上午班, 其他既就去左其他學校讀.

阿女有兩位老師, 一個羅老師, 另一個係ms kerry, 你地有無小朋友係同我囡囡一班呀? 看來都少啦, 好多都唔係青衣校讀.

我都有少少怕阿女唔適應用全普通話上堂.

你好, 可能今日見過你, 我個囡今年升K2(今日去左K1C同羅老師打招呼), 佢都係下午普英班, 羅老師超好的, 你可以放心, 佢好錫小朋友, 我囡K1C時我去觀課, 佢教得好好, 好有愛心, 好有耐性, 今年K2轉左潘老師, 唔知會點呢, 不過我問過女女, 佢話都識潘老師, 我對李校長好有信心, 佢對師資都係有要求既人~~~
唔只7個學生架, 我今日都覺得奇, 得十幾個小朋友既? 問校長, 佢先話唔想太混亂, 所以安排左1-2點一批; 3-4點另一批小朋友迎新, 我覺得安排幾好, 因為今日家長一齊入課室, 如果太多人會好亂, 我個女升K2啦, 今日都有喊小小, 可能我係到, 爹媽咪啦~~~
點解我女今日無新書包派架, 我鐘意新一年用新野....想買多條M碼裙, 今日話無貨....

原文章由 rclamlam 於 07-8-13 21:42 發表
今日返學阿女個班只有7個同學讀下午班(普英班), 有幾個轉左上午班, 其他既就去左其他學校讀.

阿女有兩位老師, 一個羅老師, 另一個係ms kerry, 你地有無小朋友係同我囡囡一班呀? 看來都少啦, 好多都唔係青衣校 ...

我女係青衣校, 都係普英, 有機會轉返上午班我都唔轉, 因為青衣校上午無普英, 只得下午班有......放心喎, 小朋友好勁架, 佢地識分CHANNEL架, 對住你會講廣東話; 英文老師/賓姐講英文; 普通話老師講普通話架噃......

原文章由 carolsum 於 07-8-13 16:21 發表
今日同個囡返凱帆分校,見到好多新老師,但班房同pn個時一樣,同一個班房.我見好多舊生都選普英班,但我就幫個囡選粵英,怕佢適應唔到普英,但可能真係要考慮k2的時候係咪要轉普英.各位媽咪你地d仔囡讀緊邊一種班,一齊 ...

原文章由 carolsum 於 07-8-3 23:16 發表
ardnas65,

學校冇收番我張咭呀,最後一日接阿囡放學時,有老師係放學前宣佈過一d有關保安咭的時情,但個日因為太嘈,所以聽得唔多清楚,我隱約聽到好似話如果唔再係度讀就可以去接待辦理手續咁......
咁學校有冇 ...

什麼是保安咭?really secure ur child?? i am not the parent of LH,but want to know that!
‹ 上一主題|下一主題