用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人可告知12網點揀呢?
go

有冇人可告知12網點揀呢? [複製鏈接]

好頭痛,14網只得以下小學,真的不知如可選擇? 請給我寶貴意見.

1太古小學
2北角官立下午小學
3北角官立上午小學
4北角循道學校(下午)
5北角循道學校(上午)
6北角街坊會陳維周夫人紀念學校
7北角衛理小學(下午)
8北角衛理小學(上午)
9佛教中華康山學校
10佛教中華康山學校(下午)
11聖公會聖米迦勒小學
   0    0    0    0

Hi, mummyamy,
I have the same problems with u, I like the school in 12 n
et (St Paul).And I live in 14 net, so I think in 自行 I will choose St Paul, if fail, I choose 北官 or 循道. Any comment!!
cherlymama:tongue:

原文章由 mummyamy 於 07-8-1 15:20 發表
好頭痛,14網只得以下小學,真的不知如可選擇? 請給我寶貴意見.

1太古小學 2北角官立下午小學 3北角官立上午小學 4北角循道學校(下午) 5北角循道學校(上午) 6北角街坊會陳維周夫人紀念學校 7北角 ...

原文章由 cherlymama 於 07-8-8 16:10 發表
I have the same problems with u, I like the school in 12 n
et (St Paul).And I live in 14 net, so I think in 自行 I will choose St Paul, if fail, I choose 北官 or 循道. Any comment ...

So you have a girl, I have a boy.  St Paul is dream school for most of the girl.  Good try must apply it first.  If fail you will chose 北官 am or pm ar...I consider 循道 for my1st if I failed to the private boys' school eg. "高主敎"...

Net 12 is very good ar @_@, no way la we live in North Point. Good luck to you la.

北官今年轉全日 la , 聽聞高主敎會搬 ar. 希望我地大家都  Good Luck la!!

原文章由 mummyamy 於 07-8-10 09:39 發表

So you have a girl, I have a boy.  St Paul is dream school for most of the girl.  Good try must apply it first.  If fail you will chose 北官 am or pm ar...I consider 循道 for my1st if I faile ...

原文章由 mummyamy 於 07-8-10 09:39 發表

So you have a girl, I have a boy.  St Paul is dream school for most of the girl.  Good try must apply it first.  If fail you will chose 北官 am or pm ar...I consider 循道 for my1st if I faile ...

我都係住net 14, 但喜歡 net 12, 我會選軒官, 大仔有機會中,因只有校友分在前面

我幾個月後要搬去net 12,依家囝囝係九龍讀緊n1,我自己對net 12嘅小學認識唔多, 只知道st. joe 和華仁係好多媽咪嘅心儀小學,想請教吓仲有冇其他好選擇呢?我正煩緊幫囝囝揾過間HK side 的kinder讀k1,好似好多都就快派表啦! 好似我咁嘅case有邊D幼稚園比較適合呢?st. joe kinder 係咪由k2開始架?如果我揀佢,咁我囝囝咪又要轉多次學校囉!

原文章由 daisymak 於 07-8-14 17:14 發表

我都係住net 14, 但喜歡 net 12, 我會選軒官, 大仔有機會中,因只有校友分在前面
:-D

原文章由 cherlymama 於 07-8-8 16:10 發表
et (St Paul).And I live in 14 net, so I think in 自行 I will choose St Paul, if fail, I choose 北官 or 循道. Any comment ...

但係st. paul 返半日(重年年轉上下午班),兼四測二考,校舍又舊同細...

但係在net12, 其他的小學比較全統及勁好多, 好驚呀女唔得!!
自己唔係太多時間同佢溫習. Any suggestion???

原文章由 mr_won9 於 07-8-15 07:29 發表

但係st. paul 返半日(重年年轉上下午班),兼四測二考,校舍又舊同細...

[quote]原文章由 cherlymama 於 07-8-15 09:30 發表
但係在net12, 其他的小學比較全統及勁好多, 好驚呀女唔得!!
自己唔係太多時間同佢溫習. Any suggestion???

如果是囡的話, 我會選St. Francis' or St. Paul(跑馬地)這兩間都是好學校, 又有直屬中學, 不過St. Francis' 是首選, 因為08年轉全日制, 不用一年上午班一年下午班.

你地知唔知高主敎好嗎?聽講要放棄攬珠若成功被取錄....那麼就要放棄攪珠. 唔知有冇人只有"15分"但成功"跨區"被華仁取錄呢???

原文章由 feliciak 於 07-8-15 00:21 發表
我幾個月後要搬去net 12,依家囝囝係九龍讀緊n1,我自己對net 12嘅小學認識唔多, 只知道st. joe 和華仁係好多媽咪嘅心儀小學,想請教吓仲有冇其他好選擇呢?我正煩緊幫囝囝揾過 ...

其實如果心儀學校是官津小學,邊間kinger都沒有分別,在net 12, 男仔在 1 st round 唔中的話, 攪珠頭三甲都易中, except 華仁, 因位太少, 另外, 如果真是心儀 st. joe就一定要考他的kinger, 穩陣些, 就算攪珠唔中 3 rd round 叩門都有chance.
以中學派位成績上, 除了以上2間外, 軒官 (上,下) , st. james,等都不錯,

幾位囡囡既媽咪,

你地心儀net 12 既小學似乎漏左最多人爭嗰間
瑪利曼(女校)喎, 定抑或你地對呢間己打定輸數放棄
呢 ?!  講傳統絶對無佢份, 講開心及活動就絶對走唔
甩 ... 不過 , 佢係super school 嚟架, p.1 叩門機會
近乎0, 我就領教過喇 , 連interview 既機會都無呀
如果有宗教分可不防碰碰運氣。

& 囝囝的媽媽,

至於net 14 呢 你地又漏左 香港嘉諾撒小學喎,
呢間係本區都算係好多女既首選架, 因為佢有直屬
中學而且今年己轉全日制, 除非你唔想佢番全日啫
if 仔呢本區其實你地揀既衞理係呢區最搶手既小學,
1st 佢位好少, 2nd 佢升中派band 1 中學比率奇高
其次循道都係唔錯架, 學生純品有禮,2010 年仲會
轉全日,升中都幾好架... 其實net 14 都唔算差既,
只不過係我地隔離嗰個實在太出眾啫 ...
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

原文章由 emiluihk 於 07-8-16 10:56 發表
幾位囡囡既媽咪,

你地心儀net 12 既小學似乎漏左最多人爭嗰間
瑪利曼(女校)喎, 定抑或你地對呢間己打定輸數放棄
呢 ?!  講傳統絶對無佢份, 講開心及活動就絶對走唔
甩 ... 不過  ...

Emiluihk,好多謝係你的意見,咁你會點排:
循道上午/下午,nORTH POINT AM/PM (IT'S CLOSE TO MY HOME), Thanks for your opinion...

mummyamy,

唔知你有無參觀過此兩校 or 觀察過個佢地d 學生 ,
同埋最重係你想要個女係乜野環境下成長 ...

我個人就對北官無乜好感 , 因我著重小女既品德,
我唔係話佢唔好, 只係達唔到我要求啫, 但在於學術方
面北官都唔算差既 , 係喎 , 北官已轉全日制, am部留
守係舊址, 而pm 就己搬遷到雲景道 ... 據知 am 係學
術成就方面效高, 而pm 則較活動形式 , so far 兩者
升中派位都唔算差 ...

而循道呢 2010 年轉全日制 , 又係am 留字舊址,
pm 搬過對面馬路無幾遠, hehe 校工ee 就比tips 話
pm d 學生 叻d , 真定假就要自己查探吓 , 但我觀察過
佢地小息 (am) d 學生真係好乖喎, 唔駛老師聲嘶力竭
叫唔好呢樣唔好嗰樣, 比我既感覺d 老師都好體恤學生
既感受 ...so 我放左佢係 3rd priority 都抽中 ...

我既意見只供參考作用, 每個家庭既要求都唔同,
希望唔會影響到你 ....

多嘴的emiluihk
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

emiluihk, Thanks so much for your opinion.  That's why I prefer 循道 rather than 北官....that means your girl is studing in 循道am...what is your 1st &2nd choice then?  Thanks again for your info.

emiluihk, why didn't u consider 香港嘉諾撒小學? please give more comment on this school and st.francis.thx a lot.

hihi ~~

早晨呀咁多位 , 我1st 都係揀 Canossa HK 架,
不過佢派唔到之麻 ...

我女唔係讀循道 , 因為照顧問題我等唔到三年後
先轉全日呀, 焗住放棄 ...

我地後來叩門入左第二區呀 挑戰高難度

emiluihk,
how is the result of locking door? Which school is yr daughter studying now?

循道的普通話係咪比較差,間學校雖有一星期有一普通話堂,但好似不太注重。

醒目開學勳章

原文章由 daisymak 於 07-8-16 01:06 發表

其實如果心儀學校是官津小學,邊間kinger都沒有分別,在net 12, 男仔在 1 st round 唔中的話, 攪珠頭三甲都易中, except 華仁, 因位太少, 另外, 如果真是心儀 st. joe就一定要考他的kinger, 穩陣些, 就算攪珠 ...

daisymak

請問net12既男仔, 通常抽那三間小學 ?
‹ 上一主題|下一主題