用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 請問"沙田培僑書院"好唔好,係點樣學校。 ...
go

請問"沙田培僑書院"好唔好,係點樣學校。 [複製鏈接]

請問"沙田培僑書院"好唔好,係點樣學校。
   0    0    0    0

呢間係一間好自由既學校, 跟傳統學校吾同, 上課主要用普通話及英語, 課程是跟其他學校吾同, 佢有自己教科書, 沒有常識科, 常識科都加在語文中, 無考試, 有評估. 我去參觀過間學校, 學生可在走廊跑來跑去, 老師不會責罵, 跟傳統學校吾同, 我記得有個學生撞到我, 不過佢即刻停低同時講對吾住, 我覺得都OK丫.

其實要睇你想小朋友在怎樣環境讀書, 同要求佢學到啲乜,  我是希望我個仔無壓力, 返學開心, 同時可以學到野, 我吾需要佢成績好好, 但系語言要講得, 正所謂, 吾打得都睇得, 我有朋友個仔響入面讀書, 成績我吾知好吾好, 但系普通話同英文都講得.

佢地9 月中份有個簡介會, 你可以去睇睇, 到時我都會再去睇多次,
我地可以交流下.

應該係一年一次考試
睇下你要D咩啦 ; 如果想打好語言(普通話&英語)基礎;要小朋友開開心心學習 ,這間是好學校 !
如果你想要催谷小朋友的成績 ,這間學校不合要求!

珈媽媽 ,dell700m ,

唔該晒妳地回答。
聽落都以我而家報間幼兒院,而學費貴唔貴,
等唔等如國際學校嫁呢。

9 月中份有個簡介會,我都想去睇下呀。
多謝妳講比我知,唔係我都唔知。

原文章由 珈媽媽 於 07-8-2 05:31 PM 發表
呢間係一間好自由既學校, 跟傳統學校吾同, 上課主要用普通話及英語, 課程是跟其他學校吾同, 佢有自己教科書, 沒有常識科, 常識科都加在語文中, 無考試, 有評估. 我去參觀過間學校, 學生可在走廊跑來跑去, 老師不 ...

[ 本文章最後由 626mama 於 07-8-4 18:21 編輯 ]

大家一齊來分享下

Sept 15 1500hrs open day
到時我會去參觀, 大家交流吓

原文章由 AA2003 於 07-8-14 15:08 發表
Sept 15 1500hrs open day
到時我會去參觀, 大家交流吓

AA2003,

培僑參觀要唔要預先登記, 在哪裡登記

各位培僑家長, 請問培僑在下午安排的活動課程要否另外收費?而她們又有什麼活動給學生選擇呢?放學後是否有收費課外活動給學生參與呢?若有, 那有什麼活動選擇呢?

I'm also very like this school. But there are two big electricity cable towers near the school. Do you think this will affect the children?

原文章由 小蜜蜂818 於 07-8-15 11:41 發表

AA2003,

培僑參觀要唔要預先登記, 在哪裡登記

我都想知,唔該有無人可以答覆

我打咗去問, 唔須要登記, Walk-in

原文章由 凱倫 於 07-8-16 20:30 硐表
各位培僑家長, 請問培僑在?而她們又有什麼活動給學生選擇呢?放學後是否有收費課外活動給學生參與呢?若有, 那有什麼活動選擇呢? ...

下午安排的活動課程另外收費。學校吾叫課外活動,因為是必學的,中樂和西樂都有。

原文章由 mummom 於 07-8-29 18:14 硐表

下午安排的活動課程另外收費。學校吾叫課外活動,因為是必學的,中樂和西樂都有。

我問過學校, 學中樂和西樂都吾需要另外收費, 只系要比買樂器既錢, 舊年小一就學緊陶笛.
‹ 上一主題|下一主題