用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城區唔該比些意見
樓主: daisykkqq
go

九龍城區唔該比些意見 [複製鏈接]

我的兒子現在升中二,在九龍城的英中讀書。我有少少經驗可以和大家分享,我覺得BAND1尾的學生入讀陳瑞琪(喇沙)和丘左榮的機會比較大,程度也比較適合。只要你是BAND1 ,你選擇他做第一志願的話,入學率相當高。前年,我有一個朋友放在第四志願也可派到。

至於旅港開平有少部分學生把它放在第二志願也有機會入學,但最好是放第一就比較好。他很注重閲讀,田徑也很好,音樂就比較普通。如果英文不好的話,你會讀得很幸苦。他的校風相當不錯。

謝謝妳的分享,我想請問如果丘佐榮和黃芴南,又如何呢?

原文章由 千紅 於 07-8-27 12:10 硐表
我的兒子現在升中二,在九龍城的英中讀書。我有少少經驗可以和大家分享,我覺得BAND1尾的學生入讀陳瑞琪(喇沙)和丘左榮的機會比較大,程度也比較適合。只要你是BAND1 ,你選擇他做第一志願的話,入學率相當高。前年,我有一個 ...

謝謝各位的分享。我想請問何官、丘佐榮和黃芴南,又如何呢?如果英中要勉勉強強的話,抑話擇中中好過?(聽聞何官都好難入)

原文章由 daisykkqq 於 07-8-29 18:07 硐表
謝謝各位的分享。我想請問何官、丘佐榮和黃芴南,又如何呢?如果英中要勉勉強強的話,抑話擇中中好過?(聽聞何官都好難入)

黃芴南 - 非常難入
丘佐榮 - 女生比較易入
何官    - 一般

原文章由 daisykkqq 於 07-8-29 18:07 硐表

黃芴南 - 非常難入
何官    - 一般

黃芴南 - 非常難入
何官    - 一般

黃芴南 - 非常難入
何官    - 一般

黃芴南 - 非常難入
何官    - 一般

黃芴南 - 非常難入
何官    - 一般

黃芴南 - 非常難入
何官    - 一般

如果你的子女英文成績不是很好的話,何官是一個很好的選擇。
初中先用母語打好基礎。我見過很多小朋友強行入英中,真的很慘呀。這到底是誰的錯呢。

黃笏南的成績和音樂都很好,如果你的小朋友喜歡音樂的話,可以考慮。

我個是仔。唉!慘
原文章由 luckycsy 於 07-8-29 18:25 硐表

黃芴南 - 非常難入
何官    - 一般

我都唔知點解現在讀書會攪成咁,但係又唔見得質素好左!
讀幼稚園又要悉心安排,小學同中學又係咁,現在讀書好似要追求120分或更高,成績固然要好,運動又要叻,音樂藝術科又要得,試問一個人有無十全十美呢?(呻下jet,唔好意思)

quote]原文章由 千紅 於 07-8-30 12:26 硐表
如果你的子女英文成績不是很好的話,何官是一個很好的選擇。
初中先用母語打好基礎。我見過很多小朋友強行入英中,真的很慘呀。這到底是誰的錯呢。

黃笏南的成績和音樂都很好,如果你的小朋友喜歡音樂的話,可以考慮。: ... [/quote]

大家好 ! 我想問點知自己個仔係 band 1 定 band 2 學生? 我個仔全級考 66名 (全級有 180人), 讀紅馬, 咁係邊個 band ? 如果想讀丘佐榮或旅開佢成績可以嗎 ?丘佐榮同旅開邊間校風好 d ? 其實我想搵間 英中但d老師包容度高d既學校, 因我仔唔係d坐得定既人黎架....希望大家給我一點意見, 唔該哂 !

原文章由 RainyDay 於 07-9-5 22:17 硐表
大家好 ! 我想問點知自己個仔係 band 1 定 band 2 學生? 我個仔全級考 66名 (全級有 180人), 讀紅馬, 咁係邊個 band ? 如果想讀丘佐榮或旅開佢成績可以嗎 ?丘佐榮同旅開邊間校風好 d ? 其實我想搵間 英中但d老師包容 ...

全校有180人,通常保守會除3,即60人屬於band1,60人band2......,但如果貴校是屬於band1,教局會分配band1位較多,所以不用擔心。
丘佐榮屬於band1尾,學生會讀得開心d,校風都好,較易入。
旅港開平屬於band1,學生會讀得吃力d,好難入。

原文章由 luckycsy 於 07-9-6 22:20 硐表

全校有180人,通常保守會除3,即60人屬於band1,60人band2......,但如果貴校是屬於band1,教局會分配band1位較多,所以不用擔心。
丘佐榮屬於band1尾,學生會讀得開心d,校風都好,較易入。
旅港開平屬於band1,學生會讀得吃力d,好難入 ...

好多謝你既回覆 !! 其實係咪要問番學校先至知阿仔係 band 幾呢 ? 請問知唔知丘佐榮啲老師包容度高唔高 ? 我其實只係想搵間適合阿仔既學校, 因佢 唔係d好乖坐定既人, 又多嘴, 成日俾老師罰既學生...請指教, 謝..

原文章由 RainyDay 於 07-9-7 00:22 硐表

好多謝你既回覆 !! 其實係咪要問番學校先至知阿仔係 band 幾呢 ? 請問知唔知丘佐榮啲老師包容度高唔高 ? 我其實只係想搵間適合阿仔既學校, 因佢 唔係d好乖坐定既人, 又多嘴, 成日俾老師罰既學生...請指教, 謝.. ...

其實向學校查詢呈分試調整總分是最重要,這樣才大概知道小朋友在校內是屬於band幾,而我個囡現就讀丘佐榮中一,她說d老師都好好,不過女仔多過男仔,而我見過d老師都好nice,不過就後生左d啦!

原文章由 luckycsy 於 07-9-7 22:16 硐表

其實向學校查詢呈分試調整總分是最重要,這樣才大概知道小朋友在校內是屬於band幾,而我個囡現就讀丘佐榮中一,她說d老師都好好,不過女仔多過男仔,而我見過d老師都好nice,不過就後生左d啦! ...

好多謝你的回覆 !! 想 請問男女生比例是多少 ? 老師對學生包容度高唔高 ? 其實我仔咁既性格, 除了丘仲有無d band 1 尾但英中而又包容度高既選擇呢, 請給點意見, 再次感謝 !!

原文章由 chansuifong 於 07-8-21 13:41 硐表
各位家長: 選校最緊要是個人要求, 因小女今年剛派位, 亦問了許多家長意見, 真是由交表日開始晚晚也訓得不好. 我覺得最緊要是選沒有聯繫小學的因為比較多位, 及要保守如未能派獲第一志願便會跌到三或四, 所以要和其他 ...

想請問如果第一志願學校比第二三志願既 banding 低, 咁如第一志願派唔到, 咁第二三志願咪仲無機會 ?? 但我仔係 band 1 尾, 又唔敢選 band1 頭, 咁咪...點選 ??

小女係band one 頭至中到, 想問係呢區可點揀好??

本人會優先選女校, 男女校次選, 各位家長有咩好提議??

協恩係咪好難入架??

thanks!!!

[ 本文章最後由 肥妹仔KanKan 於 07-9-12 15:16 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題