用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會奉基千禧小學 聖公會奉基千禧小學
go

聖公會奉基千禧小學 [複製鏈接]

剛剛見到bk新加奉基千禧, 所以即時報到, 有無人? 大家交流下!
   0    0    0    0

Great!!!

差唔不多三個星期前我己經係 "使用意見" 開咗個post請管理人員係九龍城區小學開 "奉基千禧"一欄,今日入嚟見到bk管理員終於都加設咗啦 :)

bk管理員唔該哂你呀﹗

Hihi,龍馬媽媽, ecly,  
女兒升小六,你們的小朋友有參加學校暑期活動? 我女參加了羽毛球班。

我兒子升小二, 沒有參加學校暑假活動, 但係bk真係唔多人談論此學校, anyway, 好高興有你地回應

原文章由 kiwaiwong 於 07-8-5 23:54 發表
Hihi,龍馬媽媽, ecly,  
女兒升小六,你們的小朋友有參加學校暑期活動? 我女參加了羽毛球班。

請問一下有無人知今年中一派位如何?????
可否報告一下......????

學校門內外告示板有張貼,1/3 派了英中,今年派位尚算理想。你小朋友幾那年級 ?
原文章由 iquestion 於 07-8-6 16:36 發表
請問一下有無人知今年中一派位如何?????
可否報告一下......????

龍馬媽媽,這裡真的比較靜,你仔仔應完全適應了,對嗎? 你送返學,或是乘校車? 今年學校舉辦的才藝show,真的好精彩,學校上下都好努力,由於分日,夜2場,學生和老師們都是從早到晚在校,真的值得一贊。

原文章由 龍馬媽媽 於 07-8-6 00:59 發表
我兒子升小二, 沒有參加學校暑假活動, 但係bk真係唔多人談論此學校, anyway, 好高興有你地回應

原文章由 kiwaiwong 於 07-8-8 01:09 發表
龍馬媽媽,這裡真的比較靜,你仔仔應完全適應了,對嗎? 你送返學,或是乘校車? 今年學校舉辦的才藝show,真的好精彩,學校上下都好努力,由於分日,夜2場,學生和老師們都是從早到晚在校,真的值得一贊。

龍馬媽媽, kiwaikong,

HI﹗你地好呀﹗

“奉基千禧” 呢個討論區都係開張咗無耐,可能有好多媽媽都未知有呢度,比較靜都係正常o既。

小朋友今年升小三,係插班生嚟,以後要請你兩位媽媽多多指教呀﹗因為係新生都未有機會參加學校暑期活動,咁我就幫佢係聖匠堂報咗名上羽毛球班,啱啱今個月開始去埋英國文化協會上暑期英文班。

學校真係好好,雖然小朋友係今年九月先正式成為佢地學生,但學校係七月初寄了才藝show的入場劵來,邀請我們一起參予。

kiwaikong你囡囡今年 6 年級,唔多唔少會開始緊張,希望你囡囡近呢個學年一切順利 :)

ecly,
你的小朋友今年才小三, 好好享受現在啦.  係呢度應好快適應, 這裏校長老師都很親切.
緊張就從五年班已開始漸漸升級.    
低年班的上年下学期開始午餐用環保飯盒, 你小朋友自備還是在校食?

才藝show真是攪得好好, 女兒由於管樂團和歌詠表演, 由早到晚留校, 都話不疲倦, 而且感受到大家的合作精神很好.

原文章由 ecly 於 07-8-8 15:01 發表

龍馬媽媽, kiwaikong,

HI﹗你地好呀﹗

“奉基千禧” 呢個討論區都係開張咗無耐,可能有好多媽媽都未知有呢度,比較靜都係正常o既。

小朋友今年升小三,係插班生嚟,以後要請你兩位 ...

kiwaiwong,

聽到你說這裏的老師很親切,我真係好放心。我打算讓小朋友join學校午膳,唔知膳食供應商d質素點呢﹗

管樂團同埋歌詠團,你囡囡一定好喜歡音樂架啦﹗真係難得﹗我個個一到音樂堂考唱歌就會騰哂雞,平日上堂唱歌都係咪觜架咋,唉﹗

原文章由 kiwaiwong 於 07-8-9 18:24 發表
ecly,
你的小朋友今年才小三, 好好享受現在啦.  係呢度應好快適應, 這裏校長老師都很親切.
緊張就從五年班已開始漸漸升級.    
低年班的上年下学期開始午餐用環保飯盒, 你小朋友自備還是在 ...

各位媽咪好, 奉基千禧終於有個網啦,我個囡今年都係插班小三。
很高興知道今年派位成績唔錯喎,真係無揀錯學校呀。
其實我剛剛搬黎黃埔,而家想尋找一間補習社俾囡囡放學後可以上去做功課,多元智補習社好嗎?請各位媽位分享

ecly,
由於安排唔到送飯,女兒小一到現在都食學校飯,有些好食,有些唔好食,小4開始就由她自選了。家教會有安排一些家長參加試食,有興趣又有時間可試食。供應商亦做埋學校小賣部的。
佢一向好喜愛音樂,今年無端端又話喜歡羽毛球,興趣好多,樣樣唔精。
原文章由 ecly 於 07-8-11 14:19 發表
kiwaiwong,

聽到你說這裏的老師很親切,我真係好放心。我打算讓小朋友join學校午膳,唔知膳食供應商d質素點呢﹗

管樂團同埋歌詠團,你囡囡一定好喜歡音樂架啦﹗真係難得﹗我個個一到音樂堂考唱歌就會騰哂 ...

kingswood,咁你女同 ecly的一樣係小三,有伴啦。
sorry無補習班資料。

原文章由 Kingswood 於 07-8-14 17:04 發表
各位媽咪好, 奉基千禧終於有個網啦,我個囡今年都係插班小三。
很高興知道今年派位成績唔錯喎,真係無揀錯學校呀。
其實我剛剛搬黎黃埔,而家想尋找一間補習社俾囡囡放學後可以上去做功課,多元智補習社好 ...

kiwaiwong

我個囡而家個心情好緊張呀, 佢話唔知識唔識到新朋友喎, 真係紀人休天呀

咁你囡囡平時唔駛補習架, 佢咁叻咁有自覺做哂D功課同温習呀?

Kingswood, 叫她不用擔心, 同學,老師都好好, 當然有些都會比較嚴肅啦.  我女係學校成績只屬中上, 無補習, 由p5 自覺性好了些.  平時功課,默書都是自己攪掂, 比佢知道係佢既負任. 只係考試時, 我就會緊張d, 幫下佢, 順便考下佢.

原文章由 Kingswood 於 07-8-19 16:46 發表
kiwaiwong

我個囡而家個心情好緊張呀, 佢話唔知識唔識到新朋友喎, 真係紀人休天呀

咁你囡囡平時唔駛補習架, 佢咁叻咁有自覺做哂D功課同温習呀?

你個囡囡真係好自覺性呀, 我個囡睇少眼都唔得架.

只是一般而已.  快開學了, 如你要補習班知料, 幫你問下朋友, 她的女兒有係黃埔補習.
原文章由 Kingswood 於 07-8-21 15:00 硐表
你個囡囡真係好自覺性呀, 我個囡睇少眼都唔得架.

明天開學啦! 新一年新開始, 大家努力!

你小朋友點呀? 開始教書未呢?
原文章由 龍馬媽媽 於 07-9-3 00:48 硐表
明天開學啦! 新一年新開始, 大家努力!

我個囝魂魄都未返, 問佢嘜都唔知, 比佢激死, 佢就話未正式上堂!
原文章由 kiwaiwong 於 07-9-4 22:08 硐表
你小朋友點呀? 開始教書未呢?
‹ 上一主題|下一主題