教育王國

標題: 九龍靈糧堂幼稚園-嘉林邊道好唔好? [打印本頁]

作者: 森森美    時間: 07-8-7 11:01     標題: 九龍靈糧堂幼稚園-嘉林邊道好唔好?

各位媽媽,

請問知唔知呢間學校好唔好?可否比小小意見?

Thanks!
作者: ah_chri    時間: 07-8-11 00:06

my friend does highly recommend this school to me, coz she said teachers there are vvvv nice n caring to kids. but one thing is the course is too easy, sure happy learning in kindergarten life. so really depends on what u want for ur kid.
作者: wig    時間: 07-8-11 00:18

好好gar!

我個仔arm arm 係個到讀完幼兒園. d 老師和嬸嬸都好caring and好好人.  我覺得佢地都幾住重小朋友的個人發展, 老師會willing to spend time with each 小朋友.  教學method 係活動focus (at least based on what I have seen). 如果唔係62 and 99 想佢返間返d屋企gar學校 (and 有得直上小一), 我都會比佢係果到讀幼稚園.  佢last day 果日我好唔捨得, 攪到我眼"sap sap"

However, like ah_chri said, some people said their syllubus 比較淺如果你想你個小朋友谷你個小朋友 or want more traditional school, than maybe this one is not for you.

[ 本文章最後由 wig 於 07-8-11 00:23 編輯 ]
作者: pkleemok    時間: 07-8-19 00:48

So do u have any idea that which primary school that KLLC kids will go? I'm struggling at KLLC or other traditional ones in Kln Tong
作者: hokerryfan    時間: 07-12-9 18:42

原文章由 pkleemok 於 07-8-19 00:48 發表
So do u have any idea that which primary school that KLLC kids will go? I'm struggling at KLLC or other traditional ones in Kln Tong

I would like to know about it too.
作者: jeffzhang    時間: 07-12-12 13:14

10間最多kllck學生升讀的小學:

馬小
紅馬
聖家(九龍塘)
九龍塘官小
陳瑞祺
黃埔宣小
協和
真道
喇沙
聖瑪利
作者: hokerryfan    時間: 07-12-12 21:00

原文章由 jeffzhang 於 07-12-12 13:14 發表
10間最多kllck學生升讀的小學:

馬小
紅馬
聖家(九龍塘)
九龍塘官小
陳瑞祺
黃埔宣小
協和
真道
喇沙
聖瑪利

Hi Jeffzhang,

Thank you for your valuable information.  At this moment, we are now still thinking, and waiting for the result from Pui Ching.
作者: stone940828    時間: 08-3-27 13:10

我小朋友將於09年入讀k1......
我見到九龍靈糧堂幼稚園,
bk的mama評語都相當唔錯,
因為我都唔想小朋友的幼稚園生活,
已經要為功課辛苦.
見到有bk mama話呢間學校比較淺.
所以想問下各位媽咪知唔知道,
已經升上小一的小朋友,
會唔會好辛苦呀!

作者: wko1029    時間: 08-3-28 14:10

九龍靈糧堂幼稚園有冇N1讀架?
作者: jeffzhang    時間: 08-4-1 13:29

wko1029,

九龍靈糧堂是有幼兒園的, 是全日班, 由N1入讀至N4. 亦有小朋友由N1升上K1, 即申請轉去讀幼稚園.

stone940828,

據我所認識的家長當中, 讀書的問題不算很大. 反而我覺得因為kllck老師善良, 又會因應小朋友的情況去個別指導, 小朋友的幼稚園生活比較自由及快樂. 但小學老師通常比較傳統及嚴厲, 小學校規又多, 秩序要求高, 使kllck中個別比較活躍的小朋友, 在這方面就要稍為吃力地適應一下. (可能被老師罰的次數會較多)
作者: ranmali    時間: 08-9-26 15:04

好好㗎!!
我個女今年K3啦!
D嘢深左好多啦!
So I think she can get the P1 program. 雖然深左but功課但反而無K2咁緊張, D老師好好人(其实我覺得佢哋可以嚴D!) 我個女好鐘意返學!!
作者: Win0501    時間: 08-10-14 19:44

請問跟創價比較, 程度是否差不多? 跟啟思呢, 如何?
原帖由 ranmali 於 08-9-26 15:04 發表
好好㗎!!
我個女今年K3啦!
D嘢深左好多啦!
So I think she can get the P1 program. 雖然深左but功課但反而無K2咁緊張, D老師好好人(其实我覺得佢哋可以嚴D!) 我個女好鐘意返學!! ...

作者: ranmali    時間: 08-10-15 00:52

跟啟思 use the same books. same syllabus.
跟創價比, K1 & K2 創價 may a bit harder.

原帖由 Win0501 於 08-10-14 19:44 發表
請問跟創價比較, 程度是否差不多? 跟啟思呢, 如何?

作者: esther_lam_ny    時間: 08-11-13 19:52

how much is the school fee for pre-nursery? can apply gov subsidy for K1?
作者: esther_lam_ny    時間: 08-11-13 19:53

whole day or half day?
作者: monsuki    時間: 08-11-16 18:23

咁同迦南比呢...邊個課程深d呀
邊間好d呀
作者: ranmali    時間: 09-2-24 23:27

同迦南比,更係KLLC啦!!! 無得比丫!

原帖由 monsuki 於 08-11-16 18:23 發表
咁同迦南比呢...邊個課程深d呀
邊間好d呀

作者: shirleyng817    時間: 09-3-2 12:30

老師細心有耐性,整體ok,會繼續讀落去
作者: 忌廉貓    時間: 09-5-11 22:38

How about compare with Creative?

原帖由 ranmali 於 09-2-24 23:27 發表
同迦南比,更係KLLC啦!!! 無得比丫!

作者: honman    時間: 09-5-14 12:41     標題: 細仔讀k1會有問題嗎?

原帖由 忌廉貓 於 09-5-11 22:38 發表
How about compare with Creative?

準備入讀靈糧堂k1,但不知道12月出生的兒子會否跟不上?
作者: kazizi    時間: 09-9-15 01:08

我女女今年開始報K1,我都想報e間,,,
不過我女女講野好渣,又好怕羞,,,
好怕面試失敗..
可以分享下面試既過程嗎?
作者: EggEgg08    時間: 09-9-17 19:55

想問下係唔係讀完N1 可以直轉K1 唔洗考gar? N2 同 K1 課程有咩唔同呢? 幼稚園好d定幼兒園好 d呢? Thanks
作者: alvinharold    時間: 09-9-24 20:15

以我所知n係全日班, k係半日班...
作者: BebeeYY    時間: 10-11-11 12:47

我個女係kllc畢業...剛剛今年昇小一, 開頭我都好擔心佢跟吾上小一既課程, 但so far又ok呀~  其實kllc課程須然吾算深但其實寫既字係好多嫁..k2一頁功課原寫30個字!!

就係因為kllc既老師太好啦..所以來自kllc既小朋友最吾慣係小學老師真係惡好多嫁...我個女開學無耐已經成日話老師好惡呀~ 哈~

原帖由 jeffzhang 於 08-4-1 13:29 發表
wko1029,

九龍靈糧堂是有幼兒園的, 是全日班, 由N1入讀至N4. 亦有小朋友由N1升上K1, 即申請轉去讀幼稚園.

stone940828,

據我所認識的家長當中, 讀書的問題不算很大. 反而我覺得因為kllck老師善良, 又會因應小朋友 ...

作者: Y.H.M    時間: 11-1-10 22:29

原帖由 EggEgg08 於 09-9-17 19:55 發表
想問下係唔係讀完N1 可以直轉K1 唔洗考gar? N2 同 K1 課程有咩唔同呢? 幼稚園好d定幼兒園好 d呢? Thanks

我都想知N1 同K2 GE課程有咩唔同呀???
作者: silviapang    時間: 11-1-26 23:14

唔好意思! 我個女係2010年6月出世, 想報該幼兒園, 難唔難報架? 同想問有冇開放日架?
作者: keemic77    時間: 11-5-18 16:10

咁係幼兒園同幼稚園上既課程有無分別架?
作者: CatEgg    時間: 11-5-23 20:18

問過老師,n2-n4同k1-k3課程係一樣的

原帖由 keemic77 於 11-5-18 16:10 發表
咁係幼兒園同幼稚園上既課程有無分別架?

作者: CatEgg    時間: 11-5-23 20:24

我覺得面試唔太難,主要都係考認嘢、同家長傾下偈、問下點解報佢地幼兒園

原帖由 silviapang 於 11-1-26 23:14 發表
唔好意思! 我個女係2010年6月出世, 想報該幼兒園, 難唔難報架? 同想問有冇開放日架?

作者: applefok    時間: 11-6-15 03:59     標題: 回覆 26# silviapang 的文章

我個囡都係2010年6月出世架~~我都想俾佢讀e間既N班呀^^
作者: 大白豬    時間: 11-8-17 09:15

原帖由 CatEgg 於 11-5-23 20:24 發表
我覺得面試唔太難,主要都係考認嘢、同家長傾下偈、問下點解報佢地幼兒園

請問考小朋友認d咩? 我都想幫囡囡報n1.
作者: piglet1212    時間: 11-8-17 22:38

原帖由 大白豬 於 11-8-17 09:15 發表

請問考小朋友認d咩? 我都想幫囡囡報n1.

老師要求小朋友做嘅嘢一D都唔難,完全係歲幾小朋友應該有嘅正常發展,係我個仔interview時就係俾兩本書佢睇,睇吓小朋友有無興趣有無讀,再俾Apple 同Orange,仲要跟指示放係碗同碟,然後再放番落袋,記得走時要推櫈同老師Say bye

會問小朋友叫咩名,問佢同邊個一齊嚟,不過我仔唔識答....

會再同家長傾計,睇吓家長對學校同小朋友有咩期望,平時同小朋友玩咩,去邊度玩,自理能力....不過好睇眼緣同小朋友嘅狀態
作者: 大白豬    時間: 11-8-18 13:56

原帖由 piglet1212 於 11-8-17 22:38 發表

老師[url=http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=591&cb=2115http://adex.baby-kingdom.com/www ... annerid=591&cb=2115]http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=591&cb=2115http://adex.baby-kingdom.com/www ... annerid=591&cb=2115[/url]要求小朋友做嘅嘢一D都唔難,完全係歲幾小朋友應該有嘅正常 ...

謝謝. 希望囡囡ok啦.
作者: joeypong    時間: 11-9-20 14:05

wow~very useful information, thanks a lot!! my son 5/2010, planning to apply this one too!!
作者: joeypong    時間: 11-9-20 14:07

原帖由 piglet1212 於 11-8-17 22:38 發表

老師[url=http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=591&cb=2115http://adex.baby-kingdom.com/www ... annerid=591&cb=2115]http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=591&cb=2115http://adex.baby-kingdom.com/www ... annerid=591&cb=2115[/url]要求小朋友做嘅嘢一D都唔難,完全係歲幾小朋友應該有嘅正常 ...

but can we TELL the child to put back the chair and say bye bye to teacher or can not ??
作者: piglet1212    時間: 11-9-30 13:33     標題: 回復 35# joeypong 的帖子

yes, u can do this
作者: chanlaichan    時間: 11-11-17 16:21

:D 咁想問下有無phonics or native 嘅老師教英文 and 普通話, 因我仔仔有offer, pm 班
作者: piglet1212    時間: 11-11-17 17:27     標題: 回復 37# chanlaichan 的帖子

你好, 因為我仔係讀全日班,所以老師應該同半日班有唔同,不過我都見有外籍老師註校,學校都有普通話老師...至於phonics, 因為我仔仲係N班,所以應該未咁有住,但佢係未入學都已經學識,都另外有返PG,學校都會提供多元智能興趣班俾小朋友

作者: lovingbabybaby    時間: 11-11-17 20:49     標題: 回復 2# chanlaichan 的帖子

PHONICS係有嫁,有專人黎學校上堂,一個禮拜一堂,學校當佢係課外活動咁可以自由參加,如果太多人就抽籤,不過應該要去到K2先開始,我個女K2開始都有參加學左2個學期,最後會有證書比返你,10堂收$1200
作者: chanlaichan    時間: 11-11-21 14:15

即刻未必一定學到, 要抽
作者: CatEgg    時間: 11-11-22 12:35     標題: 回復 38# piglet1212 的帖子

你仔仔好叻呀!想問下你係邊度學phonics架?我都開始搵學校,之前想係jolly,但d口碑好似越來越唔好。
作者: piglet1212    時間: 11-11-23 13:17

原帖由 CatEgg 於 11-11-22 12:35 發表
你仔仔好叻呀!想問下你係邊度學phonics架?我都開始搵學校,之前想係jolly,但d口碑好似越來越唔好。

CatEgg

我仔仔上過QQ Club嘅e-cottage,同埋睇phonics kids DVD

E-cottage 係由外籍老師主理,價錢又商儀,發音又標準,老師上堂好投入,我仔仔上得好開心架
作者: CatEgg    時間: 11-11-25 09:51

請問QQ係咪和富個度?我都聽過曾經讀過的家長都話好。

原帖由 piglet1212 於 11-11-23 13:17 發表

CatEgg

我仔仔上過QQ Club嘅e-cottage,同埋睇phonics kids DVD

E-cottage 係由外籍老師主理,價錢又商儀,發音又標準,老師上堂好投入,我仔仔上得好開心架

作者: piglet1212    時間: 11-11-25 23:27

原帖由 CatEgg 於 11-11-25 09:51 發表
請問QQ係咪和富個度?我都聽過曾經讀過的家長都話好。

係北角和富同何文田廣場都有,我試堂係北角,上堂係何文田,論面積同環境北角勝一籌;但係老師我個人覺得何文田好D,不過都係外籍老師教,上堂會有唱遊,互動遊戲,工作紙同書仔填色,有益智玩具時間
作者: CatEgg    時間: 11-11-26 22:36

thanks!

原帖由 piglet1212 於 11-11-25 23:27 發表

係北角和富同何文田廣場都有,我試堂係北角,上堂係何文田,論面積同環境北角勝一籌;但係老師我個人覺得何文田好D,不過都係外籍老師教,上堂會有唱遊,互動遊戲,工作紙同書仔填色,有益智玩具時間 ...

作者: piglet1212    時間: 11-11-26 22:59

原帖由 CatEgg 於 11-11-26 22:36 發表
thanks!

想問下你會唔會去17/12學校嘅聖誕慶祝會呀?
作者: CatEgg    時間: 11-11-26 23:42     標題: 回復 46# piglet1212 的帖子

梗會喇,我今日都有返去聽講座
作者: piglet1212    時間: 11-11-26 23:50     標題: 回復 47# CatEgg 的帖子

我地今日無返呀, 因為要返PG....17/12我地都會去呀
作者: CatEgg    時間: 11-11-28 11:59     標題: 回復 48# piglet1212 的帖子

首"感謝主"阿女識唱多幾句.."主的小孩大家都來讚美,讚美主,主是愛"、"讚美主讚美主,讚美主在(早上?),讚美主在午膳(?),讚美主直到黃昏"有埋POSE同動作,希望到表演個日佢識唱喇,小朋友見到咁多大人,咩都唔記得了。
我女依家無返playgroup了,依家準備幫佢報興趣班,數一數,想佢學芭蕾舞、唱歌、彈琴、畫畫、游水,phonic,除佐游水,樣樣都要排隊。就算有位,邊有咁多時間學???普通話係屋企同佢讀古仔書當學佐,佢爸爸(考佐國家咩普通話考試一級)話咁細個根本唔需要學普通話拼音。(因工作需要,我依家都跟老師學普通話,個D拼音真係學到一頭煙)

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5