用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 另類樂器:豎琴
go

另類樂器:豎琴 [複製鏈接]

學鋼琴,小提琴太普遍,想仔仔學較特別的,今年暑假開始學豎琴,見仔仔都學得開心,開學後應該會繼續學,但希望知多D豎琴 ,如果各位家長有info(例如買豎琴,租豎琴,訂琴書,學費,考試等),不妨分享一下
   0    0    0    0

醒目開學勳章

我都想知呀,因為同你一樣想2b學,不過都幾貴,請問你去邊度學呀?
我睇定先(因為大女而家2.5歲),你個老師有冇話幾大開始好d架?
我知好似有3隻size分,3-4年前問過,不過唔知分別差幾遠(個size)?因為我當時只問價,本身想自己學,不過我之後學左flute,因為size細d,而家都放埋左等氧化lu ,比老公話左一餐~

有無多D 資料呀?? 我聽我姨甥女想學, 我自己都有D 興趣, 但係如果我自己學, 又怕年紀太大, 好慢先上手.

各位bk mama,
你好,我的妹妹現在tomlee(只有尖沙咀)學豎琴,
因這裡的老師是香港小交的豎琴手 Ann Huang
但Ann Huang黎緊不會再和tomlee續約
所以妹妹改了到豎琴堡學(在灣仔的),

在tomlee學$1000/月
每星期1堂
每堂1小時

跟Ann Huang學
無論你的程度去到邊
$1800/月
每星期1堂

我妹妹已考了Harp的Grade 2 (ABRSM) pass with distinction
家裡有level harp

Level Harp: $20000 (around) 最平
Pedal Harp : $100000 (around) 最平

如果大家要學一些不普遍的樂器,付出錢及時間是必然的了。

[ 本文章最後由 cathy_piano 於 07-8-10 17:08 編輯 ]

我問過老師,建議4-5歲可以開始習琴,但要看手的大小和骨架發展(好深...),而正式習琴前(3-4歲)可以先上一些樂理或啟蒙班,讓小孩多接觸音樂

仔仔在家練習的小豎琴只有80cm高,是向老師租的,我見老師的豎琴有幾種size,最高的應該約160 cm(比本人高少少),聽老師說通常是跟豎琴的弦線數目分的...(我也不太清楚,下次先問問老師吧).

學費方面,學豎琴的確比一般樂器較貴,所以我花了不少時間去格價(老公笑我越來越’精打細算’:tongue: ),除了學費,還要考慮租還是買豎琴,回想我在暑假前要決定時,心情跟幾年前選幼稚園時差不多(頭痛 ),現在仔仔學得不錯(我聽不懂他彈什麼,只看他一副樂在其中的樣子),也稍為放心...

現在的老師是朋友介紹的(她的舊同學),仔仔每星期到老師琴室上兩堂(只在暑期),每堂半小時$150,租豎琴每月$260,老師建議初學租琴練習較化算,因為買豎琴是大投資(完全同意!!),豎琴分大小,要看仔仔的身高而換琴,那麼還是先租琴練習,再過2-3年再算吧...而且可以先租後買,亦符合我的預算!!

(太長氣了...呵呵...打中文好累 ...)

please check pm.  thx!!
原文章由 kjkmama 於 07-8-10 17:59 發表
我問過老師,建議4-5歲可以開始習琴,但要看手的大小和骨架發展(好深...),而正式習琴前(3-4歲)可以先上一些樂理或啟蒙班,讓小孩多接觸音樂

仔仔在家練習的小豎琴只有80cm高,是向老師租 ...

醒目開學勳章

原文章由 kjkmama 於 07-8-10 17:59 發表

仔仔在家練習的小豎琴只有80cm高,是向老師租 ...

你個老師都唔係貴呀,有d琴老師都收哩個價
咁你知唔知個老師係咩level?有冇進修緊?
可以比埋個tel我嘛,遲d睇女女學唔學,thanks!

[ 本文章最後由 natalielin 於 07-8-13 11:44 編輯 ]

醒目開學勳章

原文章由 cathy_piano 於 07-8-10 17:06 發表
各位bk mama,

每 ...

可唔可以比定ann huang個tel我,睇下遲d大女會唔會去學~
thanks!

原文章由 cathy_piano 於 07-8-10 17:06 發表
各位bk mama,

每 ...

Cathy,

請問你妹妹除了練習老師教的歌,會試試其他的書嗎?
我曾在tom lee和rhythm找書,都找不到合適的(只有2-3本初級用),老師那裡的書可以借用,但借得多唔好意思 ,唯有用鋼琴的...如果大家都有豎琴書,可否交流一下 ...

kjkmama

I want to know more info.

Can I have Ann Huang info, tel?  Please email to me?  I'm living in Kowloon tong, Do u have any learning centre close there?

Could you send me the information of your son's teacher?

Thank you very much!

Kary.

原文章由 kjkmama 於 07-8-10 17:59 硐表

仔仔在家練習的小豎琴只有80cm高,是向老師租的,我見老師的豎琴有幾種size,最高的應該約160 cm(比本 ...

i know Yip's also have harp lesson for children apart from their violin and singing classes. you can go there to take a look.

Harp lesson information

Appreciate if you could send me the harp lesson information ( i.e. address & telepone )
原文章由 kjkmama 於 07-8-10 05:59 PM 硐表

仔仔在家練習的小豎琴只有80cm高,是向老師租的,我見老師的豎琴有幾種size,最高的應該約160 cm(比本 ...
Baobao

豎琴老師

Please check pm. Thanks

原文章由 Erniebaobaobobo 於 07-9-5 02:36 硐表
Appreciate if you could send me the harp lesson information ( i.e. address & telepone )

Can you give me the contact information of  Anna? Thanks.

kjkmama:

Could you send me the information of your son's teacher?

Thank you .
一首最鐘意既歌

[/url]

kjkmama:

Thank you .

Whalebaby,

Please check PM, thanks.

kjkmama

阿詩,

Please check pm, thanks.

kjkmama

原文章由 阿詩 於 07-9-12 10:04 硐表
kjkmama:

Thank you .

經過一個月的掙扎,本人決定做亞仔既小師妹!:loveliness:

亞仔開學後,一個人清閒咗,決定同亞仔一齊學豎琴,橫掂屋企有琴練,又有師兄教路,平日可以切磋一下,話唔定仲可以令亞仔更有心機學豎琴.
不過要努力練琴,千萬唔好俾老公 睇死我得三分鐘熱度 !!嘻嘻!!
‹ 上一主題|下一主題