用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 小耳症BB
樓主: TVBB
go

[聽/語障] 小耳症BB [複製鏈接]

原文章由 joanpoon1125 於 08-5-6 13:46 發表
我個bb依家2個月大,啱啱做完聽力測試,証實係單側小耳症,我好傷心,也很徬徨,想請問大家係唔係可以做手術恢復聽覺?你地有冇人嘅小朋友做咗手術?如果做手術又要幾大個先可以做? ...

你吾使太徬徨, 我覺得最緊要系得到家人支持, 並以正确心態對待小朋友, 自己先不要當bb是很特別, 他以後大個仔大個女之後也就心態會正确. 他們的感受最大是來自父母的. 我個仔剛四歲啦, 之前幫他報了名學游水, 他很開心.

我認識一個大約8yrs old 的男仔在澳州做過手術, 但回港後處理得不是很理想, 發炎了, 他們會再去做一次(吾知是再做或怎樣), 由於很久無和他們聮系了, 所以未知現在是否已完成全部過程.

Hello,我的BB4個月大也是小耳症,很想認識有這遇到類似遭遇的父母,希望可以認識你們,

hi, kitzwj2468, 你BB 什麼情況呢, 有無系醫院跟進呢 ?

回覆 #1 TVBB 的文章

我bb係右耳小耳症,左耳正常,做過聽力測試,聽力OK,但仲要見醫生.,,懷孕期一直有睇醫生,都話BB健康,點知.....我好唔開心,再加上係新手mami...大受打擊...好彩老公對我同BB都好好,我用左三個月心情先平伏返...希望可以同你地保持聯絡, 大家可以分享經驗,也很有興趣參加聚會. e-mail:[email protected]

我bb係右耳小耳症,左耳正常,我也係新手mummy, 心裡很不舒服,...我老公對我同BB都好好,他很正面, 很積極, 我希望可以同你地保持聯絡, 大家可以分享經驗,也很有興趣參加聚會. e-mail:[email protected]

我都很想大家有個聚會, 交流下, 認識下, 所以我在另一個 topic Summer Gathering 中提議了, 但似乎啲時間吾系咁容易 arrange 到. 大家也可去這個 topic 處建議下 ...

我的兒子是右邊小耳, 已經做了手術, 可以戴BAHA耳機, 而他是在那打素覆疹, 大家保持聯络e-mail : [email protected]

Hi, yan_yan_miu_miu

請問你個仔仔幾大, 做手術是指系肋骨抽軟骨組織的那種嗎 ? 費用系幾多呢 ?
祝福佢健康快樂 !!

係呀,係呀,我都很想知,講多D,具體D呀!

祝天下所有BB健康快樂 !!

Hi TVBB

我仔仔今年三歲幾, 他只是做了一個在頭骨放釘仔手術, 可以帶助聽器, 到他約十歲時再考慮做假耳的手術.
原帖由 TVBB 於 08-10-3 14:24 發表
Hi, yan_yan_miu_miu

請問你個仔仔幾大, 做手術是指系肋骨抽軟骨組織的那種嗎 ? 費用系幾多呢 ?
祝福佢健康快樂 !!

今晚睇Discovery,裏面既女仔遇上車禍至毁容.都可以整返九成;之前有個BB有兔唇,都可以整返九成,點解沒得介紹小耳症呢種 case?唉!!

hi,我個女都係右耳小耳症的,現已3歲半
http://farm4.static.flickr.com/3155/2300011999_9d450d6aaa.jpg?v=0

兔唇相對小耳症較普遍, 有啲醫生同埋醫護人員都重未遇過甚至聽過小耳症呢個名 ...
我有個朋水系美國早一兩個月話電視有介紹一個小朋友做小耳症手術的前後 case, 個效果好好.
佢叫我揾定資料, 儲定錢, 就算排期都可能要排幾年先有得做.

係?!!甘係咪截取肋軟骨果種啊?幾歲可以做啊?

系截取肋軟骨果種, 話就話 6 歲可以做, 但也因人而異, 我睇過其他資料話大個啲做會好啲, 因為要全身麻醉, 有啲就話生活無問題(包括心理)的話不用做 ... 有好多考慮因素 ..

唉!即系唔做好過做,算吧啦~~

今日睇報紙話中大有個新的植入式肋聽器,真係好啦!希望幫到小耳症嘅BB啦!雖然,唔知我B仔用唔用到,但係我都好開心!!

我細仔係右耳小耳症, 宜家七個月大, 左耳聽力正常.
我想問有小耳症的小朋友說話能力會否正常?
可以入讀一般的學校嗎?

hi~~~其實我bb而家留長了少少頭髮, 也不覺他是小耳b, 而家我個個都1歲3個月了~~我都好怕佢學講野唔好...有無大d既小耳b媽咪可以分享下~~

原帖由 wing_0413 於 08-12-7 15:30 發表
hi~~~其實我bb而家留長了少少頭髮, 也不覺他是小耳b, 而家我個個都1歲3個月了~~我都好怕佢學講野唔好...有無大d既小耳b媽咪可以分享下~~

因為那一方面而引致你擔心小朋友的學習能力?聽力? 智力?還是你留意到什麼問題?

小耳症最常見是有傳導性弱聽。你的BB雙耳的聽力如何?若有弱聽情況,有沒有佩戴適當的助聽器?之後,有沒有配合聽覺及言語訓練?

健康聽力討論區
http://www.icanhear.org
‹ 上一主題|下一主題