用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蔡繼有學校 Size of CKY's school uniform
go

Size of CKY's school uniform [複製鏈接]

請問男裝恤衫有無32碼的?? 售貨員話30碼之後就是34碼.
   0    0    0    0

原文章由 LuLuCheung 於 07-8-10 17:25 發表
請問男裝恤衫有無32碼的?? 售貨員話30碼之後就是34碼.

我想是32碼已斷貨了, 因為我家小孩是穿32碼的.  你可再問一問, 不過要有心理準備, 因為他們的服務態度真是麻麻地.

原文章由 rhythmwawa 於 07-8-10 20:17 發表

我想是32碼已斷貨了, 因為我家小孩是穿32碼的.  你可再問一問, 不過要有心理準備, 因為他們的服務態度真是麻麻地.

舖頭的新地址認真不方便,升降機又經常壞,冬天的校服質地又麻麻,是否價錢唔算太貴呢?為何要找她呢?

另外,若孩子有130cm高,新出的短襪會否太短呢?校服公司說中碼可以給四或五年級學生穿。

我和小朋友在星期六傍晚去買校服, 地點真的難找, 而且大廈十分舊, 有點兒可怕, 不過職員的態度十分好喎, 孩子試穿後亦會給意見以供參考. 不過校服的手工及質料就....

原文章由 rhythmwawa 於 07-8-10 20:17 發表

yes, same experience...

原文章由 Lofty 於 07-8-12 18:16 發表
我和小朋友在星期六傍晚去買校服, 地點真的難找, 而且大廈十分舊, 有點兒可怕, 不過職員的態度十分好喎, 孩子試穿後亦會給意見以供參考. 不過校服的手工及質料就....

校服質料真係唔可以用麻麻來形容, 應該係"好差", 我在5月初買了套夏季運動衫, 著了不足兩星期, 衣衫中的線已經走散了, 到5月底已經走晒毛粒, 仲有就係以前是跟碼, 即32, 34, 36碼, 但現在只有大, 中, 細碼, 變成衣服的闊度與長度不成正比, 要自己改短.  

暑假上去買來年新校服, 我向職員提問是否改了廠做, 十問九不答, 跟著便告訴他們新校服的問題, 又好以聽唔到咁, 一句都唔答你, 真無奈!

原文章由 Maman2001 於 07-8-13 11:56 發表
yes, same experience...

我就買左加細碼運動衫, 件衫好長, 但條褲就偏短, 著左之後見到小小褲 ; 而個質料呢....我諗如果擺落洗衣機洗, 好快又要買過.

原文章由 rhythmwawa 於 07-8-14 23:33 發表
校服質料真係唔可以用麻麻來形容, 應該係"好差", 我在5月初買了套夏季運動衫, 著了不足兩星期, 衣衫中的線已經走散了, 到5月底已經走晒毛粒, 仲有就係以前是跟碼, 即32, 34, 36碼, 但現在只有大, 中, 細碼, 變成 ...

Hi, rhythmawawa,

請問你是否今個summer holiday 去買的?

我是在7月的新生會訂的, 之後他們給我電話叫我去攞, 我去到時那size 30 已packed. 我問那個staff 可否試, 但她說要先付款. 之後呢, 我覺得size 30 just fit, 因我買2 sets, 所以我想1 件shirt 鬆少少, 點之一大就去到size 34, 咁我就覺有d奇怪, 因為個actual size 相差太大.  我有問她是否有size 32, 她說沒有此size, 一jump 就是size 34!!咁我唯有要size 30, 但我就說:[d size 之間的比例唔係好合理, jump 得幾多吓] 她說;[係正常架 size 30 for P1 to P2, size 34 for P3 to P4] 吓???? 咁我仔仔到P2 嗰時咪甲硬穿size 34??
至於sport shirt, 衫和褲可以分開買. 她預給我的是衫和褲衫是 size 30, 試穿後褲太短, 她說沒有32, 一去就到 S size. 咁我就換了S size, 但要補$10 一條.

Over all, 有少被騙feel :cry:  下次應該walk in 買可能會好少少.  我覺得他們assign 了size 之後就唔係好想你改....  如果多一間choice 應該會好D. 獨市生意, no choice, no way!!:cry:

XS 運動衫? 他們說 size 30 做next 就是S, no XS ????

原文章由 Lofty 於 07-8-15 11:29 發表
我就買左加細碼運動衫, 件衫好長, 但條褲就偏短, 著左之後見到小小褲 ; 而個質料呢....我諗如果擺落洗衣機洗, 好快又要買過.

我買運動衫時唔知有size30 or 32喎, 佢度完身就攞左件size:XS比我試, 我見件衫幾長下, 問佢係米最細, 係話係law. 我係上個星期六買架.

原文章由 LuLuCheung 於 07-8-15 20:30 發表
XS 運動衫? 他們說 size 30 做next 就是S, no XS ????

Bcs my son is quite tiny, I brought him 2 sets at XS size in July.  However, what I rec is XXS for one set and S for another set though I measured that both are at the same size?????  But, the attitude of the staffs is quite good when I went to collect.  They even helped me to fit on my son's body.

原文章由 LuLuCheung 於 07-8-15 20:30 發表

The attitude of the staff is not too bad, but I feel unsatisfy is the size of the shirt and I don't have another choice.:-| :-|

原文章由 waltermama 於 07-8-20 18:51 發表
Bcs my son is quite tiny, I brought him 2 sets at XS size in July.  However, what I rec is XXS for one set and S for another set though I measured that both are at the same size?????  But, the ...

我果2件運動衫係藍色細d, 白色大d, 但係2件都size:XS
原文章由 LuLuCheung 於 07-8-21 15:03 發表
The attitude of the staff is not too bad, but I feel unsatisfy is the size of the shirt and I don't have another choice.:-| :-|

係呀.我去買校服時,他們拿了2件都是s 碼的運動褲給我,可以是不同大小的,幸好我當場拆了來看,一併之下發現差異,否則都要行多轉,我都吾係幾想,那羅莎校服的門市非常難找,而且環境陰森,女士記得找人陪才好去.
我要快樂每一天!

係呀.我去買校服時,他們拿了2件都是s 碼的運動褲給我,可以是不同大小的,幸好我當場拆了來看,一併之下發現差異,否則都要行多轉,我都吾係幾想,那羅莎校服的門市非常難找,而且環境陰森,女士記得找人陪才好去.
我要快樂每一天!

所以只買了件運動服,而且跟服務員提過碼不對的問題,待改善後再去買過.

地方真係 ,但服務員attitude幾好.
[img align=left]http://www.my-smileys.de/smileys2/autobus.gif[/img][/quote]

My son wears the white set of sports clothes today for 2nd time only but the embordiary in red stitch of "CKY" has come out la...now, it becomes "C  Y" .  How bad is the quality ar.... ?

原文章由 Lofty 於 07-8-15 11:29 硐表

Actually, there's another dealer you can buy the sports uniform (information from a Yr 6 parent). But this dealer only sells sports one (no shirt nor dress). That's why I didn't buy from here. It is located in Tai Kok Tsui. Tel.: 96083219 Mr Law. You can try this if you like. My friend said the quality is better.

原文章由 waltermama 於 07-9-11 21:35 硐表
My son wears the white set of sports clothes today for 2nd time only but the embordiary in red stitch of "CKY" has come out la...now, it becomes "C  Y" .  How bad is the quality ar.... ?

...

Really poor!

Txs for yr inf!  But I'd rather to buy the new set until this set is being totally utilized for which I think not so far la....ha...  Luckily, the other set in blue still OK and let's see how soon it becomes like this as well.

原文章由 Tingtingmum 於 07-9-12 00:21 硐表
Actually, there's another dealer you can buy the sports uniform (information from a Yr 6 parent). But this dealer only sells sports one (no shirt nor dress). That's why I didn't buy from here. It is l ...
‹ 上一主題|下一主題