用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 宣小女生新校服
go

宣小女生新校服 [複製鏈接]

Hi,

相信大家都知從今年九月開始, 宣小會轉新校服, 其中女生仲有兩個顏色選擇, 話說尋日同小女去左個間指定的校服公司買新校服, 因為諗住舊個件仲可以著多一年, 所以一心都只係打算買一件新款 (白色) + 兩對襪....

點知個職員話: 你最好買曬兩隻色. 白色同藍色
我就話: 屋企有件舊仲可以著....
職員回答: 校長交帶落, 如果小朋友要代表學校參加團體比賽, 到時佢會指定出賽時的校服顏色, 你無買就有機會無得比賽....
我就話:唔係呀....之前又無講, 通告又無寫....
職員回答:仲有呀, 你地班家長唔好諗住著耐 D 買大一碼件校服呀, 著得唔好睇校長又怪我地無教 D 家長點著件新校服....講真, 你地比得起呢 D 學校嘅學費, 就唔好介意呢 D 校服錢啦....

講真, 聽完都有少少唔開心, 我最後都只係買左一件白色校服裙同襪, 唔通真係為左件校服而會令囡囡無得出賽 ? 有冇家長可以話我知有無通告講過呢樣野 ? 況且, 我相信就算有家長買兩件校服裙都未必買曬兩隻色......

晞晴媽咪
   0    0    0    0

平讓宣小新款(全新)女生校服

本人有意平讓全新宣小女生校服,藍色和白色各一套(size 8)、印有APS字樣襪3對、運動服(size 28)一套,如有興趣請PM我。

囡囡在放假前有講過, 校長曾經開咪講如果買新校服便要買齊二隻色, 剛剛問囡囡有沒有講過, 她說已忘記了   

原文章由 晞晴媽咪 於 07-8-13 23:26 發表
Hi,

相信大家都知從今年九月開始, 宣小會轉新校服, 其中女生仲有兩個顏色選擇, 話說尋日同小女去左個間指定的校服公司買新校服, 因為諗住舊個件仲可以著多一年, 所以一心都只係打算買一件新款 (白色) + 兩對 ...

[ 本文章最後由 HY412 於 07-8-17 12:52 編輯 ]

咁如果件舊校服仲著得, 又唔打算買新款住....咁到時係咪唔可以代表學校參加團體比賽 ?

HY412, 我都話你個囡囡醒啦, 又會主動同你講返校長講過的說話, 我個女完全遊魂, 問佢又話唔知, 都係等開左學後同學校了解下至算....

晞晴媽咪

我個囡穿 Size 9, 如果相同, 最多到時借給妳個囡喇

原文章由 晞晴媽咪 於 07-8-16 23:26 發表
咁如果件舊校服仲著得, 又唔打算買新款住....咁到時係咪唔可以代表學校參加團體比賽 ?

HY412, 我都話你個囡囡醒啦, 又會主動同你講返校長講過的說話, 我個女完全遊魂, 問佢又話唔知, 都係等開左學後 ...

咁唔該你先.....
‹ 上一主題|下一主題