用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園(凱帆薈) 07 N1 家長會
樓主: lawlinhy
go

學之園(凱帆薈) 07 N1 家長會 [複製鏈接]

我都有諗過直上, 佢地今年派小學有好多個蔡繼有, st.瑪加利男女英文, 陳守仁, 國制學校有日本人學校, 京斯敦, RC (所有分校計), 一般來說都幾好, (我無計政府個d, 因為係派) 我都15, 16.

其實何文田victoria 已收女兒, 但佢地d評價有好多意見, 包括好及不好, 有點煩呢!!!

我想K1同她轉其他學校(e.g.St. Catherine, 啟思,根德園),但我見到我的小朋友唔喜歡返學,上堂時,間中還會哭(要番屋企),她比較慢熱無安全感,如果我轉校她又要重新適應,所以現在都十五十六.但又怕小學派得唔好,因這裡校網不好,好的學校好小.我好頭痛.

如果是妳們妳會點取捨?

Hi Asu,

St.Catherine and 根德園好似有好多班的, 但無可否認佢地考私校都有優勢, 一般來說好多私校都愛收她們, 至於creative, 活動教學, 無壓力,上傳統小學初期會有點壓力.  我覺得如果你都清楚你小朋友的情況, 慢熱唔等於學習慢, 而且仲有一段日子去緞練她, 都不妨去考下你所想的學校, 之後再考慮.

但我覺得最重要既係你將來想你小朋友讀邊間小學為大前題,去揀比較好, 例如: 你鐘情"陳x仁", 而家LH好多都可以考到, 咁你便不須走.

My own opinion !!!  Just for reference.

DiamondHill,
多謝妳的意見
其實我想我的小朋友入一些較近屋企的學校,無奈我心宜的學校油麻地天主教小學不入我家的校網,陳守仁我都喜歡,但我怕我的小朋友考時用英文對答唔到,因我的印尼工人一路用中文同她溝通.

Hi Aus,

是否兩間油天都在同一區呢? 咁妳是否net 32呀? 我沒記錯的話, 選擇唔係太多. 咁不如你考下有小學back up 的學校, 例如: 培正, 民生, 德雅, 祟真.  佢地距離妳家又不致於太遠.  但佢地小學係私校. 要注意, 但減少一份擔心.  總有d優勢卦!!

Hi 各位 MAMI,
我都啱啱幫個囡報咗學之園,10月份開學.好緊張唔知個囡可唔可以適應學校的生活呢?
Carrie_Yip-----girl---pm---Lai Chi Kok

原文章由 lawlinhy 於 07-8-18 07:21 硐表
login name  boy/girl  am/pm class home
======= =====  ====  === ===

siumanmama - girl --- am--- PNA--- Wanchai-->TKT
Mui_Chu ------ girl --- am ---            Tai Kok Tsui
LaLa ---------- boy ---am - ...

我想我會繼續比亞仔原校讀k1, 因為到時已經適應左, 而且到目前為止, d老師都幾好, 日日都有比電話我報告亞仔在學校既情況, 都幾詳細架, 依家佢雖然日日返學都喊, 經老師氹下就ok, 我想佢會好快適應.

況且依家好多小學都係直資, 都係要考架啦, 同時再考小一, 依家可以唔駛再煩考k1麻..

各位好媽咪好...
我係新加入的..我仔仔係今年讀凱帆PN, 請多多指教,
amy

原文章由 lawlinhy 於 07-8-15 13:53 硐表
來來來!大家快來分享吓囝囡返學後的點滴事情

login name  boy/girl  am/pm class home
======= =====  ====  === ===

siumanmama - girl --- am--- PNA--- Wanchai-->TKT
Mui_Chu ------ girl --- am --- ...

Asu
我仔仔都係讀呢個組合既 班, 不過就讀下午班 (PNC) 我都覺得呢三個老師好好
如可以我地可以多d交流下學之園既情況, 謝謝!
amy
原文章由 Asu 於 07-8-17 11:58 硐表

Wellcome to talk with you.   Miss Wong is the assistant(beautiful girl).  
我覺得PNA Class的老師幾好,
謝老師- 好細心, 斯文健談又有禮貌, 每天放學她都有報告女女上課的情形比我知.
王老師- ...

你地亞囝/亞囡仲有冇著片返學?馬老師上週五叫我不用再同亞囝著片返學了

我亞仔都係讀緊 PNC , 係呀, 三個老師都好好啊.  你地有無上網睇佢地d相呀, 好好笑呀, 學之園都唔錯, 有呢個服務提供比家長

leongmama:

你好呀!我個囡都係讀PNC哩班,不過她要10月2號先返學.我想問小朋友返下午班點樣同佢調教返D時間呢?好似我個囡平時都要午睡,夜晚又好夜瞓.以後返了下午班我都唔知點樣可以教好D時間??? 可唔可以分享下你的經驗呢?

原文章由 leongmama 於 07-9-19 12:26 硐表
我亞仔都係讀緊 PNC , 係呀, 三個老師都好好啊.  你地有無上網睇佢地d相呀, 好好笑呀, 學之園都唔錯, 有呢個服務提供比家長

我係新加入的, 請問PNA班係唔係好多小朋友病,我個女返個幾月學, 病咗3次,重越來越嚴重,前星期只請一日病假, 上星期兩日,今星期3日.

我個仔9月3日返學, 依家放左學大約4:30 左右睡覺, 訓一個鐘到, 因為唔比佢訓咁耐, 怕佢夜晚夜訓.  晚上大約10:15睡覺, 都ok喎. 佢開頭喊得好厲害架, 隻眼腫晒架, 喊左一個星期到啦, 依家返學不知幾開心:D

我女女番左兩個星期, 馬老師叫我同佢著褲仔, 直到現在, 如果佢發現小朋友無尿尿在diaper, 會叫你不用同佢著.

你囡囡叫セ名? 我老公湊亞仔返学話PNB 班D女同學好醒目架,有個仲成日好仲意同我個仔玩,唔知係咪你個女呢

Hi Lawlinhy,

我女兒叫Jovie!  Orange table. 不過我諗佢地入到課室, 第一時間攞玩具, 不會坐係自己個位到.  叫你先生留意下, 跟住話我知
咁你知唔知馬老師叫你仔仔什麼名, 我會問下女女知唔知.

My son's name is Raphael

原文章由 DiamondHill 於 07-9-20 20:05 硐表
Hi Lawlinhy,

我女兒叫Jovie!  Orange table. 不過我諗佢地入到課室, 第一時間攞玩具, 不會坐係自己個位到.  叫你先生留意下, 跟住話我知
咁你知唔知馬老師叫你仔仔什麼名, 我會問下女女知唔知. ...

Dear DiamondHill,

請問何文田維記收你個女讀pn班, 還是k1班 ??? 因我都頭痛緊比唔比我個仔直上, 雖然佢都都讀得好開心, 我個仔都好鍾意Ms Wong, 因佢特別like靚女掛

原文章由 DiamondHill 於 07-9-9 12:09 硐表
我都有諗過直上, 佢地今年派小學有好多個蔡繼有, st.瑪加利男女英文, 陳守仁, 國制學校有日本人學校, 京斯敦, RC (所有分校計), 一般來說都幾好, (我無計政府個d, 因為係派) 我都15, 16.

其實何文田victoria 已收女 ...

[ 本文章最後由 Valerie 於 07-9-27 16:04 編輯 ]

dear valerie

hello
你的小朋友是否都是讀學之園(凱帆), 我的仔仔都係讀呢間
多d交流下...~~
amy

原文章由 Valerie 於 07-9-27 10:47 硐表
Dear DiamondHill,

請問何文田維記收你個女讀pn班, 還是k1班 ??? 因我都頭痛緊比唔比我個仔直上, 雖然佢都都讀得好開心, 我個仔都好鍾意, 因佢特別like靚女掛

...
‹ 上一主題|下一主題