用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局吳多泰幼稚園 ◇◆保良局吳多泰幼稚園(2)◆◇
樓主: 堯堯豬媽
go

◇◆保良局吳多泰幼稚園(2)◆◇ [複製鏈接]

原文章由 joefoon 於 07-9-7 04:22 硐表

rose_carmen
妳回來啦
仲15和16、因囡囡讀書方向未明朗、
我5想害左佢和自己、唯有慢慢選校
自行多數5得、
大抽奘啦、
網???? ...

其實我係廣源.. 都唔知自己係咩網..
不過聽d同事講, 個網係包括左兩間呂明才...
但係我對沙田的學校都唔係咁清楚,
當然會想個仔入間好學校啦,
但係又唔想佢咁辛苦,
因為佢辛苦時我都辛苦...
[url=http://www.TickerFactory.com/]

原文章由 堯堯豬媽 於 07-9-7 15:25 硐表
joefoon

你地都可以集埋傾下搵邊間小學呀
我88網,都5知點添呀:(
我揀學校其中一個主要既原因同揀幼稚園一樣,
都想搵間無咁多新移民既,
好似而家揀左吳多泰我覺得係正確既:)

你上次話有間實收吳多泰既學生係邊架: ...

堯堯豬媽,

我仔仔今年讀k1下午班, 但就發現有3至4個新移民同班,由於一班人數只有十多人,所以比例上都好多,真的不太開心. 是否上午班會少D呢?

請問有無今年讀k1的家長呢? 大家出來討論及分享一下啦!

係呢大家覺悟覺得套男校服好唔方便當去洗手間的時候, 其實套校服款式真的很耐歷史啊!我不太喜歡啦, 你們覺得如何呢?

joefoon

堯堯豬媽
88網小一學校網
PO
A School Net 88
2007年度小一入學統一派位選校名單
Choice of Schools List for Central Allocation (Primary One Admission 2007)

迦密愛禮信小學
Carmel Alison Lam Primary School
全日
whole-day
男女
co-ed
資助
aided
基督教
Christianity
新界沙田顯徑邨 (2699 6945)
Hin Keng Estate, Shatin, NT
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
東莞工商總會張煌偉小學 (P)
GCCITKD Cheong Wong Wai Primary School
全日
whole-day
男女
co-ed
資助
aided
新界沙田新翠邨 (2699 2566)
Sun Chui Estate, Shatin, NT
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
循理會白普理基金循理小學
FMB Chun Lei Primary School
全日
whole-day
男女
co-ed
資助
aided
基督教
新界沙田新翠邨 (2605 7755)
香港九龍塘基督教中華宣道會陳元喜小學(W35)
Christian Alliance H C Chan Primary School
全日
whole-day
男女
co-ed
資助
aided
基督教
新界沙田秦石邨 (2699 8030)
Chun Shek Estate, Shatin, NT
聖母無玷聖心學校上午校 (W41)
Immaculate Heart of Mary School AM
上午
am
男女
co-ed
資助
aided
天主教
Catholicism
新界沙田文禮路35-37號 (2691 2171)
35-37 Man Lai Road, Shatin, NT
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
沙田官立小學 (P) (W36)
Shatin Government Primary School
全日
whole-day
男女
co-ed
官立
govt
新界沙田新田圍邨 (2605 3304)
Sun Tin Wai Estate, Shatin, NT
循理會美林小學
Free Methodist Mei Lam Primary School
全日
whole-day
男女
co-ed
資助
aided
基督教
新界沙田美林邨 (2605 2868)
Mei Lam Estate, Shatin, NT
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~n
東華三院冼次雲小學 (P)
TWGHS Sin Chu Wan Primary School
全日
whole-day
男女
co-ed
資助
aided
新界沙田大圍積福街38號 (2694 9272)
38 Chik Fuk Street, Tai Wai, Shatin, NT
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
保良局王賜豪(田心谷)小學 (P)
PLK Dr. Jimmy Wong Chi-ho (Tin Sum Valley) Primary School
全日
whole-day
男女
co-ed
資助
aided
新界沙田隆亨邨 (2606 2363)
Lung Hang Estate, Shatin, NT
九龍城浸信會禧年(恩平)小學 (P) (M3)
KC Baptist Church Hay Nien (Yan Ping) Primary School
全日
whole-day
男女
co-ed
資助
aided
基督教
新界沙田新翠邨 (2605 3811)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
香港中文大學校友會聯會張昌學校煊 (P) (U19)
CUHKFAA Thomas Cheung School
全日
whole-day
男女
co-ed
資助
aided
新界沙田顯徑嘉田苑邨 (2693 1898)
Ka Tin Court, Hin Keng Estate, Shatin, NT

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
家長在填寫「選擇學校表格」時,可於甲部填寫任何學校網的學校;而在乙部則必須填寫住址所屬學校網的「統一派位選校名單」內的學校。
Whenfilling in Part A of the “Choice of Schools Form”, parents may selectschools from any school nets. Parents should make their choicesstrictly from the “Choice of Schools List” of their home net whenfilling in Part B.
備註 Remarks
**
此欄顯示各學校根據暫定開辦小一班級數目而計算的統一派位學額,該數目屬暫定性質,會因應各學校網的實際學額需求而作調整。
Thiscolumn shows the provisional number of school places for centralallocation which is based on the provisional number of P.1 classes tobe operated by the school and is subject to adjustment in relation tothe actual demand.
P
該校具備有部分可供身體弱能學生使用的設施,有關詳情請直接向學校查詢。
Theschool is equipped with some facilities for the physically handicappedchildren. For details, please contact the school direct.
W35
該校原為香港九龍塘基督教中華宣道會陳元喜上午小學,預計於2007年9月香港九龍塘基督教中華宣道會陳元喜下午小學及台山商會黃達道紀念學校合併後,於原址由小一開始實施全日制授課,有關詳情請直接向學校查詢。
Theschool, originally named Christian Alliance H C Chan Primary School AM,will turn whole-day operation in P.1 at the existing premises afterChristian Alliance H C Chan Primary School PM has merged with Toi ShanAssociation Wong Tat To Memorial School in September 2007. For details,please contact the school direct.
W41
聖母無玷聖心學校已獲教育統籌局分配位於馬鞍山鐵路沙田大圍維修中心的新校舍。學校預計可於2010年遷往新址,並轉為全日制授課。有關詳情請直接向學校查詢。
ImmaculateHeart of Mary School has been allocated a new school premises at TaiWai Maintenance Centre of Ma On Shan Railway by the Education andManpower Bureau. The school is expected to move to the new premises andturn whole-day operation in 2010. For details, please contact theschool direct.
W36
學校已於2005年9月由小一開始逐步轉為全日制授課,有關詳情請直接向學校查詢。
The school has turned whole-day operation in P.1 with effect from September 2005. For details, please contact the school direct.
M3
九龍城浸信會禧年下午小學及恩平工商會李吳瑞愛紀念學校已於2006年9月在恩平工商會李吳瑞愛紀念學校原址合併,校名定為九龍城浸信會禧年(恩平)小學。有關詳情請直接向學校查詢。
KC Baptist Church Hay Nien Primary School PM and YPI&CA Lee Ng SuiOi Memorial School have merged at the present premises of YPI&CALee Ng Sui Oi Memorial School with effect from September 2006. Theschool is named as KC Baptist Church Hay Nien (Yan Ping) PrimarySchool. For details, please contact the school direct.
U
該校與香港中文大學校友會聯會陳震夏中學採用「一條龍」辦學模式。
The school and CUHKFAA Chan Chun Ha Secondary School adopt the ‘through-train’ mode

[ 本文章最後由 joefoon 於 07-9-8 04:22 編輯 ]

原文章由 rose_carmen 於 07-9-7 22:35 硐表

其實我係廣源.. 都唔知自己係咩網..
不過聽d同事講, 個網係包括左兩間呂明才...
但係我對沙田的學校都唔係咁清楚,
當然會想個仔入間好學校啦,
但係又唔想佢咁辛苦,
因為佢辛苦時我都辛苦... ...

rose_carmen
妳係 (91
網.)
你仲有1年時間慢慢選擇、
不要太心急、
除非想報『私小、直資、』這類小學、
咁就要下學期開始留意全港各『私小、直資、』這類小學、
的派表、面試、時間。
還要預備一份portfolio、好等interview時才交、
仲有如『私小』收了妳仔仔、
你要問清楚『私小』會否比你仔仔參加大抽奘
因有D『私小』是可以的、
又有D『私小』是不可以的、:cry::cry::cry:
如『直資』收了妳仔仔、你就肯定不可以參加大抽奘了:tongue:
rose_carmen
等我解決囡囡選了校的問題
到時再介紹 (91網.)的學校話妳知

原文章由 堯堯豬媽 於 07-9-7 15:14 硐表
joefoon

我今日終於明白你講校車EE既野,
佢真係有本事短短落車果十幾秒同我講堯豬既野
厲害
堯豬仲第一次主動同EE講"拜拜"
前所未見
好相信堯豬對呢位EE既信任同有 ...

堯堯豬媽
我無講大話啦
我在學
校所知的事情、在重點方面、
盡量告訴給你們知
但我只能用『老鼠』寫給妳們、
所以請見諒、
只望女兒明年升小一時、
我就發達了
可以早上去報讀『中文打字』
到時上來時~~便可得心應手了

thank you joefoon,
其實而家入咩小學都係其次...
係好想問下你地比小朋友學咩野...
對於果d珠心算都係冇乜認知...
係咪係時候要比仔仔學下呢?
[url=http://www.TickerFactory.com/]

真係無k1家長入嚟呀?

原文章由 jojoalex 於 07-9-8 00:58 硐表

堯堯豬媽,

我仔仔今年讀k1下午班, 但就發現有3至4個新移民同班,由於一班人數只有十多人,所以比例上都好多,真的不太開心. 是否上午班會少D呢?

jojoalex

其實而家香港新移民邊到都有啦, 我估上午班都有, 不過比例會小掛,唔好唔開心, 你估第 時小一時大抽獎未溝埋哂一齊咪當早d适認lor, 其實佢地當中有好,有唔好,最近暑假參加左社區中心舉辦的親子旅行嘩大部分都係新移民,而為自己身在深圳, 不過一天相處後當中都有d好識教仔女的,所以佢地比多幾佰元校車都入讀呢間學校都唔會差得去邊掛 個次親子旅行的小朋友多數入讀田家炳呀
:-)  :-P

joefoon

你去左2年開學日,真係冇咩新移民咩, 我暫時都覺得吳多泰ok,不過未到畢業保留有關一切的{正確選擇,}之類的發言

哎呀!又要做燈籠呀!做手工係我的死穴!我請左假10月6日同囡囡一齊買旗,有冇人都去呀?

請問各位家長知唔知道有無小朋友喺保良局畢業考到直資小學呀? 因為我都好想仔仔讀直資, 但就擔心機會很微, 因此校不是名校. Pls help!

原文章由 蔚晴 於 07-9-11 15:14 硐表
哎呀!又要做燈籠呀!做手工係我的死穴!我請左假10月6日同囡囡一齊買旗,有冇人都去呀?

蔚晴
買旗話不能帶14齡以下小朋友
所以no參加:cry::cry::cry:

原文章由 蔚晴 於 07-9-11 15:14 硐表

蔚晴

之前唔係有個手工的工作坊比家長學野,你有冇參加???賣祺冇得同阿囡去,所以冇參加, 學校早前派的學習包,你做哂未呀!!!!

原文章由 PIGPIGMA 於 07-9-12 09:03 硐表

蔚晴

之前唔係有個手工的工作坊比家長學野,你有冇參加???賣祺冇得同阿囡去,所以冇參加, 學校早前派的學習包,你做哂未呀!!!!

PIGPIGMA,
我冇參加手工工作坊,不過就算參加左都冇用,因為我根本就冇呢樣的DNA.賣旗唔係親子活動咩?我仲以為要同亞囡一齊去呀!
嗰D學習包我都未開張,可能我個靈魂仲放緊暑期!!!!

大件事啦! 仲以為明天的工作仿係親子活動, 原來仔仔無得玩, 一早知道就唔參加啦 ,唔知明天打電話番學校取消得唔得呢? 有無其他家長都曾經參加過呀? 悶唔悶呀?

原文章由 jojoalex 於 07-9-14 17:15 硐表
大件事啦! 仲以為明天的工作仿係親子活動, 原來仔仔無得玩, 一早知道就唔參加啦 ,唔知明天打電話番學校取消得唔得呢? 有無其他家長都曾經參加過呀? 悶唔悶呀? ...

jojoalex
你有沒有看通告
可打電話番學校取消、
今年才第一次攪工作仿
家長會上、你沒留心

果本"我的小字典"都幾煩... 完全諗唔到做d咩好...

原文章由 rose_carmen 於 07-9-16 22:21 硐表
果本"我的小字典"都幾煩... 完全諗唔到做d咩好...

我做左"香港"&"月餅".

[ 本文章最後由 蔚晴 於 07-9-17 12:58 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題