用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 One girl and one boy
go

One girl and one boy [複製鏈接]

Hi,
  If you have one girl and little boy.The girl is 15 points only,in net 12,you chose the girls school or girls and boys school.Because the little boy 10 points only.They differtent 3 years.Please help me.Thanks..
   0    0    0    0

I have the same problem with you.  An elder boy gets 20 marks and younger girl gets 15 marks.  I decide to chose the boy & girl mixed school.  It will be more fair for my both children.

原文章由 ting916 於 07-8-18 14:55 發表
Hi,
  If you have one girl and little boy.The girl is 15 points only,in net 12,you chose the girls school or girls and boys school.Because the little boy 10 points only.They differtent 3 years.P ...

我的情況和你一樣, 兩姐弟相差四年. 起初小女選擇小學時, 很多人給了我不同的意見. 班主任, 同學仔的家長, 親戚朋友及上BK問人......(有些是說應該要找男女校, 因為要協助弟弟, 但奇怪地有不少人說如果囡囡可以找到或入到一間合適她的學校, 是不可抹煞她的機會. 也不可要她背上包袱. 囝囝重要, 但囡囡也不可犧牲)

結果, 我為囡囡選了一間男女校, 方便了弟弟. 可是弟弟日漸長大, 我開始察覺弟弟的性格並不合適這所學校, 而囡囡又有她的天份, 我實在不忍心埋沒了她, 於是兜兜轉轉, 終於為她轉了一間有直屬中學的女校. 弟弟現在還在幼稚園, 將來選小學要靠自己了. 但我沒有不安和不快, 因為可以給小女更好的, 我已經很滿足了.

弟弟的將來, 那就由我們父母努力吧.

[ 本文章最後由 TakTakMa 於 07-8-18 21:34 編輯 ]

醒目開學勳章 王國長老

我幫大女選校時, 有揀d心儀既女校, 亦有揀男女校
我都覺得, 小朋友有各自"造化", 弟弟可以直上固然係唔駛煩, 不過唔應該咁而局限左姐姐選擇
結果我就住女女性格, 揀左間心儀既男女直資學校, 變左第2時又唔一定收弟弟wor ! 而家弟弟仲係k1, 睇定d先啦......或者第2時考第2間都唔定呢!
(八卦一問: TakTakMa係咪"油x"果位得得媽呀?)
原文章由 TakTakMa 於 07-8-18 05:44 PM 發表
我的情況和你一樣, 兩姐弟相差四年. 起初小女選擇小學時, 很多人給了我不同的意見. 班主任, 同學仔的家長, 親戚朋友及上BK問人......(有些是說應該要找男女校, 因為要協助弟弟, 但奇怪地有不少人說如果囡囡 ...

原文章由 Charlotte_mom 於 07-8-18 18:22 發表
結果我就住女女性格, 揀左間心儀既男女直資學校, 變左第2時又唔一定 ...

你是否"四月"個 friend ? 我估我係你所指"油x"個得得媽. 但現在我去了"Qx"了. :D

Nice to meet you.

taktakma

[ 本文章最後由 TakTakMa 於 07-8-19 07:12 編輯 ]

Hi,all mimi
                Thankyou for your help !

醒目開學勳章 王國長老

我梗係知你地去晒qx啦, 不過油x易明d嘛
你女女好叻呀, 咁難入都考到! 恭喜晒你wor!!!
原文章由 TakTakMa 於 07-8-18 09:50 PM 發表
你是否"四月"個 friend ? 我估我係你所指"油x"個得得媽. 但現在我去了"Qx"了. :D
Nice to meet you.
taktakma
‹ 上一主題|下一主題