用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宣道幼稚園 請問九龍塘「宣道幼稚園」好唔好!
樓主: mankifiona
go

請問九龍塘「宣道幼稚園」好唔好! [複製鏈接]

Cinnamon Ma Ma

i also waiting for 宣幼 result ar, yr daughter also look cute, hope we can have chance to study together!!
now my b also accepted by two school
啟思小學附屬幼稚園 AM
浸幼 AM
宣幼 - WATING RESULT
sT. PAUL - INTERVIEW ON COMING 26 JAN

冇特別,好多同學仔的媽咪都要返工,包括我在內

原文章由 moonychan 於 07-12-19 09:53 發表
仲有呀, 我想問埋, 宣幼係咪鍾意家長全職湊小朋友嫁?

大女冇話特別著數,細女亦冇話特別輸蝕,囡囡果班好平均,都有好多細仔/女

原文章由 Cinnamon 於 07-12-19 10:57 發表
細女係咪又會輸蝕d? 即係佢會唔會鐘意收大仔多d? 又會唔會細仔多數被偏下午班? if 真係衰左, 寫叩門信又有乜tips?

sorry, 問題太多, 因為我幾想個女入到, 但因為之前連番失利, 所以想睇下有乜hiu門.   ...

I think it is not the point, even your kid is more elder.   It will be depending on your kid how to performed during the interview time.

究竟坐咩車去宣幼..

我攞表及面試都是坐的士, 究竟坐咩其他車, 巴士, 地鐵等去宣幼..(官塘, 旺角, 九龍城..)
如果真是收了, 除坐保母車, 想自己揍返學, 請覆.

以我所知:

巴士: 找一些來往窩打老道車在九龍塘會上落(一般會是經獅隧新界車及樂富車)

小巴(步行路程遠dd,但這是我經常回校的路綫): 界限街往官塘方向(何東道落)及太子道往旺角方向(明愛/教堂落)

與及九龍塘地鐵站可參考以下連結:
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1283991&extra=page%3D1
我是藍的
錯錯錯
我是男的

This year, I heard from their school master is around 3000 applicant, wor. I remembered when my daughter applied 3 yrs before for K1 was only 1800 applicant, ja. Good luck la.

原文章由 ICbaby 於 07-12-14 10:56 發表
我想知宣幼係咪好難入架? 每年大約有幾人考呢 ?

Pui Ching, Alliance and Kentville

Dear All,

Any comment between Pui Ching, Alliance and Kentville.  How to choose?  Pls advise, Thanks!

原帖由 Scarlet 於 09-3-12 01:58 發表
Dear All,

Any comment between Pui Ching, Alliance and Kentville.  How to choose?  Pls advise, Thanks!

呢個問題好難答你喎, 我揀得宣幼, 更係覺得宣幼好啦, 如果你去 Pui Ching or Kentville forum 問, d 家長更係覺得佢地間學校好的

個人見解
Kentville --> 我 interview 時, 覺得 kenville 似一間小學, 多過幼稚園, 同埋佢沒有 picnic, 沒有親子活動的, 但朋友話, d 小朋友好守紀律

Pui Ching --> 我 like 佢有直升小學, 不過到小學不能大抽獎的, 只可選擇自己小學, 所以要一定好 like pui ching 小學先得, 不要3心兩意

希望解答到你
教育王國以外之相冊連結已被刪除

原帖由 金毛B媽 於 09-3-17 15:58 發表

呢個問題好難答你喎, 我揀得宣幼, 更係覺得宣幼好啦, 如果你去 Pui Ching or Kentville forum 問, d 家長更係覺得佢地間學校好的

個人見解
Kentville --> 我 interview 時, 覺得 kenville 似一間小學, 多過幼稚園 ...

如果姐姐or哥哥係讀宣幼, 妹妹or弟弟入宣幼機會大嗎 ?

我個 CASE 就哥哥係入面讀, 今年就收左妹妹

唔知有無 CASE 係唔收喎, 其實我估都會好大機會, 會收的
教育王國以外之相冊連結已被刪除

原帖由 金毛B媽 於 09-3-24 17:26 發表
我個 CASE 就哥哥係入面讀, 今年就收左妹妹

唔知有無 CASE 係唔收喎, 其實我估都會好大機會, 會收的

我的case也是哥哥讀k3,妹妹收了

唔好意思,我想問下宣幼派位方面多數會派邊間小學?
一班幾多人???
功課多唔多?聽人講話宣幼好淺,但品格就唔錯,請問係唔係??
校車鑽石山去大概幾多錢??

我囡囡係k3學生, 呢3年我對學校非常滿意,我遇到既老師, 嬸嬸連校車哥哥好係好好。

係呀,囡囡返左成年學由第一日開始到依家都係笑住返學笑住放學 老師很有愛心.

回覆 1# ICbaby 的文章

My daughter is going to attend Alliance K1 in coming term.  But I'm very worry abt her situation cos she is very demanding and always yeilding for mama.

Even we go to playgroup, she is unwilling to stay alone and needs Bun Bun or Po Po to accompany with her.

I really afraid she will crying, crying & crying.  If she is too frighten, she will bite, fight or even kick others.....

原帖由 DanSP 於 09-6-15 00:25 發表
My daughter is going to attend Alliance K1 in coming term.  But I'm very worry abt her situation cos she is very demanding and always yeilding for mama.

Even we go to playgroup, she is unwilling to s ...

哈哈, 我囡囡之前都係好膽小架
見到3普人一定唔出聲, 出街都唔係點講野, 但係家就勁多
野講.相信好多小朋友都係咁架.
冇辦法架喇,唯有比多d機會獨立下.e.g.放佢去下親友家一陣最好有小朋友既,玩下P/G,同佢去下公園,鼓勵佢接觸多d佰生小朋友,都有幫助.
盡量唔好比佢成日痴住你,如果唔係睇日返學都好MA FAN.

‹ 上一主題|下一主題