用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會荊冕堂士德幼稚園 2007 K1 荊冕堂士德幼稚園 - 小朋友list響p.1 ...
go

2007 K1 荊冕堂士德幼稚園 - 小朋友list響p.1 [複製鏈接]

我都嚟報到! See U all at 29/8/2007.

不如轉去lei 度繼續傾. . . 咁樣可以有多d媽咪搵到我哋

我都係訂Join Label (同事介紹), 不過14號落單, 噚日先至話寄出(足足14天起貨期), 所以落單要快D。

原文章由 mannancy 於 07-8-28 16:27 硐表
我訂了 3 打 =$100 ,先付錢,後寄織嘜給我....上網訂10-14天後收到貨,..ok 架 !有Size, 有公仔 !http://www.joinlabel.com

[ 本文章最後由 idj 於 07-8-28 22:45 編輯 ]

今朝Isaac六點半起身, 由於佢係梳洗飲食等事上都好合作,所以七點八已經攪掂晒, 佢唔知道要搭(& 等)校車, 跟住成朝拉住爸爸話要搭巴士返學。唔知好嬲定好笑,希望佢以後都鍾意返學。

講開校車, 我哋覺得佢停站頗多, 如果到正式時都係咁, 小朋友會好易遲到。
原文章由 chingchung 於 07-8-29 16:12 硐表

你們好,

我個女都係一見老師怕醜唔出聲, 平時就好多嘢講, 但最後還是玩一會!!!!但今天校車安排很差, 可能正式會好D卦!!!

ahboo

Alison好叻女喎, playgroup到依家都仲記得Isaac呢個同學仔, 希望大家可以一齊成長,享受幼稚園生活。:D
唔知幾時至有全班一齊上堂呢?

原文章由 ahboo 於 07-8-29 15:19 硐表
......我個女係蘋果組,同Issac一組,今日亞女都有問我Issac喺邊,我解釋俾佢聽第一個星期我地返唔同時間,遲d就一齊上堂架啦!

三日陪車陪上堂的日子過咗喇, 下個星期一二又係另一個階段。呢三日Isaac始終無跟唱歌做運動, 唔知下個禮拜又會點呢?
希望個個小朋友都可以〔順利過渡〕。

原文章由 ahboo 於 07-9-1 00:40 硐表
mannancy,

唔使太擔心柔柔會喊得好厲害喎,今日見佢投入咗好多,仲好叻女自己一個幫老師執番d生果,放學時又肯出嚟一齊跳跳唱放學歌呢 只要下星期一二都係玩得咁開心,就會容易d適應架啦:loveliness:

...

cy-121
下個禮拜相認好嗎?

原文章由 cy-121 於 07-9-1 09:16 硐表

我囡囡都係喜樂班, 屬菠蘿組, 返 9:00 - 10:00, 有沒有和你們見過面呢?

其實是在課室內的座位中發現: 小朋友已被編配的坐位, 枱面中心位置貼有組別名稱。

原文章由 小飛飛syc 於 07-9-2 00:41 硐表

我囡囡係和平班和返 9:00 - 10:00, 點解我無聽過分班既組別既?

真係幾離譜喎
我囝囝坐嗰部車又係一日比一日遲, 今朝要8:35(-40)到我樓下, 返到學校已經過晒時, 睇完你的分享, 真係

原文章由 小飛飛syc 於 07-9-4 14:32 硐表
講到校車就好激氣 , 頭三日的特別路線, 在深井要8:05am上車, 兜曬成個青衣才回士德, 全程要40-50min, 仲要司機嬸嬸楂車頗驚險.

昨天遲咗20min才到(原本約8:20am), 又要在翠峰臺大車轉細車(落雨時唔知點算) ...

嘩! 無上網一晚就咁多分享, 睇唔切呀。

可能大家都係同路人吧, 所以我倆在睇大家的分享時都投入去睇。希望快D有機會同大家相聚/相認。到時家長有家長傾,小朋友有小朋友一齊玩。

原文章由 ahboo 於 07-9-6 17:06 硐表
cy-121,

由於我個女返全日班,返學時間同Meira唔同,加上適應週又返唔同時段,所以仲未有機會同你見面,真係可惜(我比較好彩,已跟其他幾個同學仔家長相認),希望喺不久將來有家長會或親子活動,到時可同你相認

...

[ 本文章最後由 idj 於 07-9-6 22:30 編輯 ]

好羨慕你可以同Alison朝夕相對, 有深入分享的機會。我地放工返到屋企真係無乜時間同傾吓偈。

Isaac兩晚都話俾我地知佢返學有陳老師帶佢同其他小朋友一齊玩,Mr.Gai帶做動作,又話有旦糕(噚日)同餅乾(今日)食;問佢返學好唔好,佢答話好,不過叫埋爸爸一齊返學。

佢每朝起身都會扭計,唔知大家有乜方法應付呢?

原文章由 ahboo 於 07-9-6 23:19 硐表
係呀,互相分享真係好緊要架!

好似我咁,今日全靠cy-121分享佢囡囡講述喺學校做過d乜,我先可以趁個女瞓夠心情靚,從玩滑梯開始引導佢講嘢俾我聽,例如佢踏果架係藍色車,同小朋友輪住sir滑梯......在此,我要向cy-121講聲 ...

唔只重呀, 仲會攪到個書包脹卜卜, 揹上身都幾唔方便。最好可以將Spare校服放係學校就好喇。

原文章由 rabbit_chan2222 於 07-9-7 15:15 硐表
ahboo,
我都有放一套衫同冷衫係himson書包, 不過我覺得個書包淨係放衫都幾重下:

請問大家知唔知喜樂班有幾多個同學仔? 我見到好多人名貼係枱面上, 會唔會係有全日班同學架?

原文章由 小湘 於 07-9-8 21:49 硐表
冇事就最好啦!!  我個仔讀希望班架!!  e度好似冇乜希望班o既同學仔o既!!  (咁又係, 全班都係得果12個 :)  我都覺得曾老師同陳老師都好好!!

好安排呀!高年班照顧低年班,讓小朋友有發揮機會,令佢地更有自信。Isaac係教會裏面見到BB就會同我地講佢係哥哥,跟住走埋去作勢湊BB

原文章由 fan_cs 於 07-9-9 02:03 硐表
ahboo,

同上年一樣, 所有全日班的小朋友, 都在喜樂班, 第一日上堂, 丁老師就同囝囝講 : 今年有九位新來的 K1 小朋友, 你要幫手照顧佢地, 你係 K2 大個囝啦. 囝囝立即笑晒, 好樂意幫手的樣子 .

...

如果你想返聖公會荊冕堂,開學通告(粉紅色個張)話可以往校務處索取申請表。

其實一家大細返教會,越早越好,既可認識信仰,亦可建立更好的生活。

原文章由 fishkar 於 07-9-10 08:53 硐表
我想同小朋友返教會, 但應該會係年尾. 請問主日學是否可以隨時加入, 定係一定要由開學開始? 又, 我可以怎樣報名? Thank you.

祝願婷婷今晚有覺好瞓 ,快D好番,繼續精精神神開開心心返學。:loveliness:

原文章由 ahboo 於 07-9-10 17:45 硐表
mannancy, cy-121, rabbit_chan2222,

好多謝你們關心,四點幾睇完醫生,話係初起上呼吸道感染.醫生話只要佢冇發燒,瞓醒精神,根本唔需要攞假唔返學,仲叫我預咗呢一,兩年都係咁易病,就當係提升免疫力咁話,但我就一定會 ...

Isaac唔係太識講學校既生活,你唔講我都唔知佢會咁主動教人做嘢。

原文章由 ahboo 於 07-9-10 22:29 硐表
idj,

Alison(婷婷)話今日Isaac教佢玩,但玩乜嘢佢就講唔出,我諗佢地做咗朋友仔啦

今個月扣咗$740.00 (=$1,400-$660)

原文章由 twins312 於 07-9-10 23:37 硐表
我想問今期學費扣除留位費之後,應該扣幾多錢呢?好似扣多左!

大細孖住睇醫生,媽咪孖份辛苦,為你們一家各人的健康禱告。

原文章由 twins312 於 07-9-10 23:58 硐表
大細今日都睇左醫生! 希望大家快快康復啦!

我們一家(兩大一細)已報名參加十月六日的家長會,希望到時見到大家。
‹ 上一主題|下一主題