用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 迪士尼美語世界-使用時間表
樓主: melobaby
go

迪士尼美語世界-使用時間表 [複製鏈接]

原文章由 JaydenBB 於 07-9-29 12:48 硐表
Hi mommies, pls check emails!

想問吓大家阿b 用dwe用成點呢? 我朋友的囡囡3mths 開始用. 當時我哋唔識嘢仲話bb點會明? 但上星期我哋一齊食飯, 佢囡囡 (now 18mths) 已識指住自己對眼話eyes, 指住mommy個口話mommy ...

JaydenBB,

我的 bb 不經不覺已經用了 DWE 差不多個多月, 我發覺佢對 Micky, Minnie 等角色都好有反應, 佢非常鍾意 Micky 的音樂盒, 食奶都要望住佢.  玩咭都 ok 的, 對眼會跟住張咭望嚟望去.  書就非常喜歡, 有時睇得太肉緊幾乎想撕爛本書...  佢只得 6 個月, 我唔期望佢會好快識講英文 (亦唔可能), 但我希望每日潛移默化, 日子有功可以打好英語基礎.

係呀, 我都搵緊普通話教材.  我上星期去咗 Page One, 但係冇咩選擇.  我諗住遲 d 去商務同 Swindon 睇吓, 有冇適合俾 bb 學習的材料.  如果大家有其他心水請介紹一下
熊仔仔係爹哋媽咪心肝寶貝豬

係喎,唔記得留e-mail添: :
[email protected]

Pls send to me also! thanks a lot!
email: [email protected]

原文章由 熊仔仔媽咪 於 07-9-29 23:06 硐表

JaydenBB,

我的 bb 不經不覺已經用了 DWE 差不多個多月, 我發覺佢對 Micky, Minnie 等角色都好有反應, 佢非常鍾意 Micky 的音樂盒, 食奶都要望住佢.  玩咭都 ok 的, 對眼會跟住張咭望嚟望去.  書就非常喜歡, 有時 ...

熊仔仔媽咪:

大家都努力la, 我聽其他mami 話成果會在15個月左右開始明顯ga la, 希望到時會有surprise .  "Micky 的音樂盒" 是否dwe的一部分? 我覺5-6個月用dwe好好, 因佢mobility不大, 專注力亦好. Jayden依家剛足9mths, 因認知ability好咗, 知道身邊有其他事on going, 看dvd時會玩吓其他嘢, 爬來爬去. 記得佢8mths前 (未crawl and stand 前), 看dvd時可以眼都唔斬ga 佢對書同cards都係非常鍾意, d cards都比佢 "lin chao" 哂la!

至於mandarin, 我只係諗到唐詩3百首, 比佢聽吓, get familiar with mandarin. 或者later post 個topic 睇吓有無mami有心得先:) 如果你有好發現記住話我知ya:D

jaydenBB,

我已收到時間表!唔該晒!

momokomak

原文章由 JaydenBB 於 07-9-30 11:04 硐表

熊仔仔媽咪:

大家都努力la, 我聽其他mami 話成果會在15個月左右開始明顯ga la, 希望到時會有surprise .  "Micky 的音樂盒" 是否dwe的一部分? 我覺5-6個月用dwe好好, 因佢mobility不大, 專注力亦好. Jayden依 ...

JaydenBB,

果個 Mickey 音樂盒係我喺 bb 展 confirm order 時送的禮物, 只係一個好普通的音樂盒, 打開後 Micky 會自轉, 音樂係 Thank You Song.  

我的顧問之前都有同我講過 bb 大個活動能力較高時, 玩咭咭或睇書書等都會較容易分心, 所以細個的 bb 會較易集中.  但我相信呢套教材係要花時間, 效果先會慢慢出嚟.  我亦唔會心急, 總之持之以恒就應該會有成效啦.

JaydenBB,
我已收到你的schedule啦,thanks....
我的同你有d唔同,我已回e-mail給你,please check

醒目開學勳章

熊仔仔媽咪,
如果你想搵mandarin o既教材,可以睇下gc o既三字經flash card,佢有廣東話版同普通話版,我剛買左廣東話版,同阿仔玩flash card佢都好專注(今日剛9個月),都ok架

Hi Jayden,

Could you email the schedule to me?
my e-mail is [email protected]
Thanks

Pls email me ur schedule too.
My email : [email protected]
Thanks
[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD8/139247/146789.19794217.38630.jpg[/img]MyTwins在Baby House影的造型照-9月25日

原文章由 kayingivy 於 07-10-2 22:50 硐表
熊仔仔媽咪,
如果你想搵mandarin o既教材,可以睇下gc o既三字經flash card,佢有廣東話版同普通話版,我剛買左廣東話版,同阿仔玩flash card佢都好專注(今日剛9個月),都ok架 ...

Ian 媽媽:

多謝你的建議.  我聽說 GC 的 flash card  喺書展或 bb 展時會比平日便宜很多, 是否真的呢?  如果過一陣子會有類似展覽會, 我會去參觀一下再買.

對了,  Ian 是否也有用 DWE?  你有何心得可以跟大家分享一下呢?

QK:
read your comments, they are very inspiring, thanks!!:loveliness:  玩cards的方法真的有很多呢, 可以好似你咁順住玩, 亦可以按category, 按alphabet字頭, 按sing along songs的內容等... 我估每樣方法同阿仔玩一頭半個月都可以玩到幾歲

Bed-time Reviews我是每晚阿仔差不多  著時,開細細聲給他聽. spoken version 有次我自己聽到 !! 有mami建議如果阿b 唔肯 可以開比佢聽悶到佢 !!

你的mozart是否 mozart effect 一套4隻cd? 佢website 話第1隻cd 第2 and 7 首對bb brain development 最好.

熊仔仔媽咪:
totally agreed!一定要持之以恒先有成效.我哋呢到有幾個bb都差唔多大 (Jayden剛9mths), 我哋應會差唔多時間見到成果, 共勉之! 你知否幾時仲有bb show 呢?

各位mamis 請check emails, send 了schedule比你們參考, 比d comments ar

ian 媽媽:
請問套gc 幾$$$呢? 可在邊度買? thanks!

vinell:
u've got twins!? wah, 你買dwe真係低番哂!!

醒目開學勳章

熊仔仔媽咪,
好慚愧,Ian未出世已買左套dwe,不過一直無set time table,係早前問JaydenBB拎左個schedule參考,先發現原來買左唔少教材(e.g.dwe、apple tree、baby can read、gc o既數點、三字經同英文flash card,還有其他bb書 ),都係Ian噚日9個月大先開始實行個schedule,暫時都ok,不過下午個play time同nap time就成日調轉(因為Ian成日係床仔個幾兩個鐘先肯nap:tongue: ),apple time暫時唔會用住(貪平買左先),要等佢大d識自己拎筆先用,gc flash card就分早、午、晚用,每次都三種card一齊,今日見佢都ok,其他dwe同baby can read o既dvd and cd同會同佢隔日用,每個月都換一次level,佢daddy放假就係break day ,果日係屋企就會求其播
套三字經你可選廣東話版or國語版,另可加錢買另一隻,因為我怕廣東話都未必讀得好,所以要廣東話先,遲d先再買國語版,佢好似岩岩先開完倉,應該無咁快會再有big sale:tongue:

JaydenBB,
http://www.gc.hk/index_main.php, 你可以去呢度睇下,上佢地寫字樓,有好多教材,我唔方便講我買左幾錢(sorry ),我一次左買三套(英文、三字經同數點),你join做會員好似有得平d,到Ian 1歲會再買gc phonics,因為我知gc出o既野係專針對dwe(佢地有人以前係dwe做過),佢地會話我知要買邊d來補dwe缺少o既野

[ 本文章最後由 kayingivy 於 07-10-3 17:57 編輯 ]

Jayden BB,

I have just bought a set of DWE for my 3-month-old baby, may i have a copy of your schedule for reference too? here's my email: [email protected]

嘩 Ian 媽咪, 你好犀利, 買咗咁多套教材俾 bb.  你自己係咪全職媽咪, 可以有咁多時間每日同 bb 玩咁多嘢?  好佩服.  我自己要返工, 真係好靠個工人同我媽咪 & 奶奶幫手同 bb 玩.  暫時我只係俾 bb 用 Disney, 主要係聽 CD, 玩咭咭同睇書書, DVD 都少睇住.  本來我爭取朝早同 bb 玩一次 flash card, 夜晚收工又玩一次, 但後來睇過有蒙特梭利的教師話太早玩 flash card 唔好, 咁自己又懶就冇繼續啦.  我又貪得意買咗本日語發聲書俾 bb 玩, 佢又當玩具玩吓.  我並唔係想 bb 成為超人, 所以我冇勉強一定要花好多時間學習, 反而我希望佢有足夠時間去活動吓, 去會所玩一陣, 學吓坐, 學吓反身等等.  希望佢每日都可以開開心心咁玩吓學吓嘢, 我已經好開心啦.

話時話, 我今日睇報紙見到介紹一套 Clifford Red Dog  的品德 VCD, 共 10 隻 VCD, 80+ 個小故事, 有雙語 (英語/普通話), $199.  我都有少少心郁郁想買嚟玩吓.

Dear JaydenBB,

can u plz also email me the schedule?

[email protected]

THANKS~

醒目開學勳章

原文章由 熊仔仔媽咪 於 07-10-3 20:45 硐表
嘩 Ian 媽咪, 你好犀利, 買咗咁多套教材俾 bb.  你自己係咪全職媽咪, 可以有咁多時間每日同 bb 玩咁多嘢?  好佩服.  我自己要返工, 真係好靠個工人同我媽咪 & 奶奶幫手同 bb 玩.  暫時我只係俾 bb 用 Disney, 主要係 ...

我係全職媽,不過我話你知,我而家先可以同Ian跟時間表去做,因為全職媽唔係你想像中咁得閒,而Ian o既活動能力又太強,又多家務做,所以今次希望我可以持之以恆,我都唔係想Ian變超人,但早排我堂姊俾左佢個妹d玩具我,我發覺Ian只顧住玩toys,收起左佢反而會自已睇書,所以我而家只會俾好少toys Ian玩,反而會張d書擺晒出來,等佢自己去拎,有工人你可以俾個schedule佢(當然佢唔跟另一回事),佢打工一定要跟足,而家Ian每日流程都好似好密咁,不過我都會配合返佢個心情,唔會迫佢,或者可以send佢個schedule俾你睇睇,你pm你個e-mail俾我啦

你話睇到red dog,係邊份報紙呀,我都想睇下,不過早排apple tree果sale打俾我,話有套mr. men,36本書(好似,唔太記得)我都心思思,佢話叫我考慮下先喎

agreed w/ Ian 媽 媽! im a working mum, but i have just been a fulltime mom for 10 days (cos my helper went back to phillippines for holidays).  I found that my  day were crazily busy, and i tried very hard in order to stick to the schedule i set our for Jayden.  Lucky i received help from my mother-in-law and husband.  The time table was for my helper to follow, but i will insist on watching Play along and read books to Jayden everyday myself.

I have got the Apple Tree as well ( i bought it b4 i bought DWE).  I also got Winner the Pooh Frist Reader set and Mrs and misses (德育stories) as gifts.  Apple Tree is good too cos it got 40 e索寓言的德育stories +japanese + mandarin learning. However, i think Apple Tree is more suitable for bigger toddlers, say 2 years or above. it not until then they will understand the stories and how to use the smart pen. so i will wait for a while before letting Jayden use it.

Clifford Red Dog  的品德 VCD, 共 10 隻 VCD, 80+ 個小故事, 有雙語 (英語/普通話), $199.... 好似好底wor  不過唔知好唔好leh?

原文章由 kayingivy 於 07-10-4 12:01 硐表

我係全職媽,不過我話你知,我而家先可以同Ian跟時間表去做,因為全職媽唔係你想像中咁得閒,而Ian o既活動能力又太強,又多家務做,所以今次希望我可以持之以恆,我都唔係想Ian變超人,但早排我堂姊俾左佢個妹d玩具我,我發覺Ian只顧 ...

Ian 媽咪,

我都明白全職媽咪其實好唔得閒.  我試過有一個月全職喺屋企湊 bb, 而家逢週末早上都係自己湊 bb, 真係好唔得閒.  我的 bb 日頭唔太鍾意瞓覺, 所以只係照顧佢食嘢, 掃風, 玩一陣咭咭, 睇一陣書, 轉頭又要去會所玩, 又要沖涼等等, 嘩, 真係忙到暈.  

果套 Clifford Big Red Dog DVD, 我啱啱買咗啦.  係用蘋果日報報頭加 $180 換的.  一共 10 隻 DVD, 有雙語.  我頭先睇咗幾分鐘, 係 d 簡單的故事同動畫 (即係 bb 啱睇, 大人可能覺得單調果種).  我諗當故事睇都 ok 的, 但因為唔係好專注慢慢講或唱好多歌, 我諗唔好當教材睇, 以為小朋友睇完會自動識講普通話/英文.  唔緊要吖, 反正唔貴, 咪第日俾 bb 得閑睇一兩個故事囉.  反正我之前冇買 Noddy, 但係都幾鍾意 Noddy 以教品德為重點呢個概念, 咁呢套 Clifford 就可以補充輔助 DWE 囉.  話時話, 我睇過好多教材, 覺得 Noddy 其實 d 動畫幾靚, 不過有人話吸引與否, 係我哋從大人的角度去睇, 對小朋友而言, 最平凡最簡單的 DVD (即係唔一定係好 3D 好 colorful 的) 已經 ok 了.  真係有好多理論好多講法, 我覺得自己認為合適, 同埋真係有心機同小朋友用就可以了.

Jayden 媽咪/ Ian 媽咪,

DWE 11/20 有個活動, 你哋會唔會去?  我 sign up 咗, 佢哋話係俾 d 用咗套教材個零兩個月的家長參加的.
‹ 上一主題|下一主題