用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學生如厠
go

小學生如厠 [複製鏈接]

我囡今年升上小一,在試學時我見學校既厠所都比較dirty,所以想請教各mami 如何教導她們既方便又快捷的如厠方法(除左企在厠所上)
   1    0    0    0

同學校反映
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

原文章由 patpat168 於 07-8-30 10:34 硐表
我囡今年升上小一,在試學時我見學校既厠所都比較dirty,所以想請教各mami 如何教導她們既方便又快捷的如厠方法(除左企在厠所上)

囡囡而家 K3 , 出年就 一年班, 我以為得我一個媽咪擔心呢樣野添....

有時真係好難,  有時我係學校同佢vv 時 , 我囡望都唔望就坐落去, 叫都叫唔住,  雖然嬸嬸打理得好乾淨, 但其他小朋友去完後 , 廁板上總有少少尿尿係度, 每次都有叫佢睇清楚, 用紙紙抺一抺先坐, 但佢總係唔記得, 而家就話有嬸嬸清潔得咁密啫 , 但係讀小學, 小朋友多過而家幼兒中心咁多, 廁所一定唔會好似而家咁乾淨, 都唔知點算....

我又無教佢企係廁所板上喎 , 我驚佢叉錯腳跌落屎坑

咁我囡囡間小學會好一些, 因為除左坐廁外, 還有蹲廁, 我已教她常用蹲廁, 佢自己可以去,又不用別人幫手;坐廁的廁板又污穢, 唔似屋企咁乾淨....

王國長老

我都prefer蹲廁, 正如你地講,好多小朋友會尿尿左o係廁板上就走左去(其實好多大人都係咁), 始終覺得蹲廁會好d!

原文章由 edea 於 07-8-30 13:20 硐表
我都prefer蹲廁, 正如你地講,好多小朋友會尿尿左o係廁板上就走左去(其實好多大人都係咁), 始終覺得蹲廁會好d!

就快要開學了,我仍然未決定教囡囡如何去厠所,你們的總結如何呢?

請問各位媽咪點教亞囡用蹲廁呢?我囡囡會弄濕褲仔喎

我亞女9月都升小一,但佢間學校只有座厠,所以我已經買左d厠所板紙for佢去厠所時放上面,用完即棄都好方便,坐上去厠所板都放心d.:loveliness:

王國長老

坐廁板紙? 邊度有得賣呢? 請問幾錢?

囡囡學校最低層有坐同蹲兩種廁,但上面就得坐廁, 我教佢抹一抹廁板先去, 佢o係幼稚園時已經係咁,應該冇問題.

yingmom:

我而同囡囡外出街果d廁所時我都教佢自己試下, 都試過濕晒 試多幾次開始ok.

Please tell me where to buy.

原文章由 kiu_bb 於 07-8-30 16:57 硐表
我亞女9月都升小一,但佢間學校只有座厠,所以我已經買左d厠所板紙for佢去厠所時放上面,用完即棄都好方便,坐上去厠所板都放心d.:loveliness:

廁板紙,我都有興趣知點度有得買
用蹲廁,我驚佢馬步唔穩,跌低一樣核突

原來都唔止我一個人有咁嘅擔心!
我女升P.2, 由升P.1開始我已經擔心她在校如廁問題, 據我所知,
她從來未試過如廁前先清潔廁板, 但有樣嘢我仲擔心, 就係她學校每格的廁所門是兩扇門設計, 中間用鎖, 但亞女話試過鎖住後門鎖太緊, 開不到, 後來有人聽到她大叫才放她出來. 之後, 她每次如廁就只關門而不鎖門, 試過去去下有同學推門, 差D撞落亞女個頭及眼鏡,你話我係咪仲擔心過你地......唉!!

原文章由 katiekma 於 07-8-30 18:14 硐表
Please tell me where to buy.

There is cleaning tissue for toilet and can be flushed in WC. You may find it at Jusco $10 shop, 25pcs/pack.

除咗jusco之外, 請問還有那裡有?

同埋個包裝係點樣架?

原文章由 twinspama 於 07-8-30 21:45 硐表

There is cleaning tissue for toilet and can be flushed in WC. You may find it at Jusco $10 shop, 25pcs/pack.

其實我有想過同學校反映,但怕佢地聽完都未必去做,因為開學以後d家長基本都唔會比入學校,so ................
而厠所紙因為她們上厠所時可能會有好多人排隊,我唔知到時佢會唔會手忙腳亂又怕比同學仔催而唔happy,唉!依家攪到我樣樣都好似過份擔心
原文章由 emiluihk 於 07-8-30 10:45 硐表
   同學校反映

我是買Kimberly-Clark的即棄廁所墊給亞女用,之前是同個BK mami訂的,$30一包連郵費,一包有125張.

其實我有時去商場的厠所,有d都有廁所墊比你用,我買o個隻就好似係商場用開o個d.

我起出面都唔知邊處有得買,日本城,吉之島我都找過,佢地都話冇賣,可能真係要$10店先有.

Watson 都有坐墊買, 通常在濕紙巾隔離

原文章由 kiu_bb 於 07-8-31 12:03 硐表
我是買Kimberly-Clark的即棄廁所墊給亞女用,之前是同個BK mami訂的,$30一包連郵費,一包有125張.

其實我有時去商場的厠所,有d都有廁所墊比你用,我買o個隻就好似係商場用開o個d.

我起出面都唔知邊處有得買,日本城,吉 ...

各位:我個仔都有個去厠所問題, 就係大便唔會清潔, 點算好呢??仲有兩日就返學,有乜方法呢

原文章由 3lamma 於 07-8-31 12:54 硐表
Watson 都有坐墊買, 通常在濕紙巾隔離

還有2日練習機會...為甚麼不早一點較他呢?  我叫阿仔帶定乾及濕紙巾....最怕他在校去了'大'才發現忘記帶TISSUE!!! HA HA

原文章由 東東媽咪 於 07-8-31 13:20 硐表
各位:我個仔都有個去厠所問題, 就係大便唔會清潔, 點算好呢??仲有兩日就返學,有乜方法呢

醒目開學勳章

唉.... 我依家都好擔心, 我個女今年K3, 如果係vv, 佢响屋企就自己可以搞掂, 但係大大呢佢就重未識自己抹pat pat 呀, 点算呀?
如果去街重死, 我重要抱住佢去vv
佢依家响學校大大嘅話就有嬸嬸幫佢抹pat pat 啫, 但係如果上咗小學嘅話邊會重有嬸嬸幫喎?
平時出街佢試過忽然話要大大, 我就會揀個最乾淨嘅廁所, 重要用消毒濕紙巾抹乾淨塊廁板先至放心俾佢坐上去疴, 但係如果我唔响處嘅時候, 我就好sure 佢一定唔識得抹又或者唔會抹得乾淨塊厠板嘞.
‹ 上一主題|下一主題