用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 上智 同 可風,你地會點揀呢.......
樓主: judywan
go

上智 同 可風,你地會點揀呢....... [複製鏈接]

上智每年的資料能夠在中學概覽的學校特色清楚列明,優良率,優異率都極高.可風每年的資料透明度比較不足,年年如是,其實,上可風年前亦曾給於教處點名............個人認為上智為上選

多謝各位回應。我同女兒的選擇剛剛相反,不過尊重女兒意見,比佢自己選擇。
如果中學都有類似大學既排名,咁就清楚好多。
坊間有太多中學排名,而且標準不一,令人混亂。我都有睇過部份網頁,大部份都係可風排名高,有些排名仲高得。。。。真係信不信由你。

Judy

那女兒已經上學兩天了,她滿意自己的抉擇嗎 ?

原文章由 judywan 於 07-9-4 19:16 硐表
多謝各位回應。我同女兒的選擇剛剛相反,不過尊重女兒意見,比佢自己選擇。
坊間有太多中學排名,而且標準不一,令人混亂。我都有睇過部份網頁,大部份都係可風排名高,有些排名仲高得 ...

原文章由 2bzmummy 於 07-9-4 21:42 硐表
Judy

那女兒已經上學兩天了,她滿意自己的抉擇嗎 ?

女兒當然滿意。今日見到該校學生,高低年級都好斯文。

Judy

咁咪好囉,最緊要小朋友係一個佢自己認同既環境學習,咁一定會事半功倍,恭喜您呀,飲得杯落咯 .....

原文章由 judywan 於 07-9-4 22:03 硐表

女兒當然滿意。今日見到該校學生,高低年級都好斯文。

原文章由 2bzmummy 於 07-9-4 22:25 硐表
Judy

咁咪好囉,最緊要小朋友係一個佢自己認同既環境學習,咁一定會事半功倍,恭喜您呀,飲得杯落咯 .....

多謝你。
小朋友開學後都覺得好開心,經常都講及學校生活。學校又提供好多活動,唔係只係死讀書。

首先恭喜你女兒入到自己喜歡o既中學。
其實大學o既排名咪又係標準不一。
有d大學排名不高,但係佢部份科目就好出名。
原文章由 judywan 於 07-9-4 19:16 硐表
坊間有太多中學排名,而且標準不一,令人混亂。我都有睇過部份網頁,大部份都係可風排名高,有些排名仲高得 ...

原文章由 goat 於 07-9-14 20:28 硐表
首先恭喜你女兒入到自己喜歡o既中學。
其實大學o既排名咪又係標準不一。
有d大學排名不高,但係佢部份科目就好出名。

多謝你。
我諗大學排名都係一個參數。不過就好公開。但中學就比較混亂。我相信呢度好多家長都希望有一份比較準確既中學排名,來為子女選校。
‹ 上一主題|下一主題