用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 2007 YW Channel 1上
樓主: 010
go

2007 YW Channel 1上 [複製鏈接]

長老, 010,

星期四我唔來食早餐啦, 因為仲要湊埋細仔上校車,先來得, 來到都成8.45啦!

不過, 唔知大家有冇興趣改食午膳呢 ? 因為11.30 到學校幫手,  我想最少都要1小時,完成工作後, 都差不多是時間吃午膳了!

改食午膳.....................no problem for me

原文章由 KLLP 於 07-9-4 09:56 硐表
長老, 010,

星期四我唔來食早餐啦, 因為仲要湊埋細仔上校車,先來得, 來到都成8.45啦!

不過, 唔知大家有冇興趣改食午膳呢 ? 因為11.30 到學校幫手,  我想最少都要1小時,完成工作後, 都差不多是時間吃午膳了! ...

醒目開學勳章

ok for me too

星期四早餐約改為午餐約
KLLP - ok
mcheung - ok
010 - ok
www - ?
Golf - ?

仍然歡迎其他各級各班媽咪加入:loveliness: !
原文章由 mcheung 於 07-9-4 10:00 硐表
改食午膳.....................no problem for me

[quote]原文章由 010 於 07-9-4 09:45 硐表

大眼仔媽媽:揾到時間表未 (Of course not coz I'm in the office.  Is that you have the info handy now.  Could you send me email.  Tks.) ,係尾後膠套前個張就係啦.  記著1D正常係星期一/四著運動服 (Oops, I have put him sports uniform today coz my boy said that they have PE lessons on Tue and Thur!)

[ 本文章最後由 大眼仔_媽咪 於 07-9-4 12:20 編輯 ]

1D班是星期二及四PE堂. 但今星期四因要影校服相, 所以要穿整齊校服. 另外, 我會訂星島日報.

[ 本文章最後由 dickielam 於 07-9-4 12:37 編輯 ]

原文章由 010 於 07-9-4 09:45 硐表
Eva:你可以同老師反映,但相信成功機會不大.
當提下校方待下次安排時留意一下囉.
不過午飯後有自由行時間,佢地小朋友一樣會走來走去,
所以應該無問題嫁,午飯多數想訓,
比佢地活動下,可能重好嫁喎!

咁又係,人地都編好law,點會咁容易改動!咁有機會至講,費事一開學就麻煩人:loveliness:

係學校的網頁上看到:

4/9 小一家課

1E 班:
其他:簽通16

1D班:
其他:通(16) (明天交)

1C班:
其他: 單張2份

1B班:
其他: 更新個人資料(明交)

1A班:
其他: 簽16

各位義工媽媽,

在此說聲唔該, 多謝您們的協助....

Adrian Mom

原文章由 KLLP 於 07-9-4 14:44 硐表
係學校的網頁上看到:

4/9 小一家課

1E 班:
其他:簽通16

1D班:
其他:通(16) (明天交)

1C班:
其他: 單張2份

1B班:
其他: 更新個人資料(明交)

1A班:
其他: 簽16 ...

Hi KLLP,

Thanks for the update.

kllp
thx
matthew ma

原文章由 RoyceMa 於 07-9-4 15:16 硐表

Hi KLLP,

Thanks for the update.

1A班家長,有無人知簽16是什麼意思?我見手冊第十六頁是有關遲到的,不知道要簽什麼呢

簽回通告16號有關"學生個人資料更新"..........

原文章由 Eva 於 07-9-4 22:14 硐表
1A班家長,有無人知簽16是什麼意思?我見手冊第十六頁是有關遲到的,不知道要簽什麼呢

原文章由 mcheung 於 07-9-4 22:21 硐表
簽回通告16號有關"學生個人資料更新"..........

哦!原來是那張通告!我無留意是通告16tim,仲以為page16

Thank you 長老

仲想問,點樣申請做義工ga?我唔見有通告。我報左名做小童軍領袖,因為想亞仔參加!我得星期六日得閒,唔知時間岩唔岩佢地。等待中:loveliness:

BK最近好唔掂

義工係有張form, 不過, 可能班主任開學太忙, 無比我地, 我都係問人取............如你想要, 可e-mail比你

第一次黎學校iinterveiw時, 聽d家長說童軍活動係Sat pm!!

原文章由 Eva 於 07-9-4 22:36 硐表

哦!原來是那張通告!我無留意是通告16tim,仲以為page16

Thank you 長老

仲想問,點樣申請做義工ga?我唔見有通告。我報左名做小童軍領袖,因為想亞仔參加!我得星期六日得閒,唔知時間岩唔岩佢地。等待中:love ...

各位媽咪:

請問你地小朋友小一適應如何呀? 3/9 我送完亞仔返學覺得好唔舒服, 響條街到想昏倒, 好在husband一齊, 扶左我去搭的, 點知條龍又長, 的士又少, 等左半句鐘先等到, 當時心想call白車可能會快d...今日好番d, 先可以上黎update下.

亞仔這兩天在學校比蚊咬得好厲害, 有成5-6處. 寶寶金水、蚊怕水、蚊機我都用齊, 都係甘 (嚴重時會起水泡). 請問你地仔仔有無比蚊咬, 又或者有無更佳既防蚊方法可以推介下?

請問小朋友小息時, 係唔係只可在同一層 (即一年級在一樓) 走動? 因為我問佢有無去操場行下, 佢話老師說只可在同一層走動, 是真的嗎?

1B班好像今天選了甚麼甚麼小先鋒, 請問有無人知 "小先鋒" 是甚麼的一回事?

還有, 謝謝星期四的義工媽媽們, 有勞你地照顧埋我個小朋友啦! 我在義工張FORM度則填了故事媽媽、戶外活動和聯絡三項.

原文章由 mcheung 於 07-9-4 22:45 硐表
義工係有張form, 不過, 可能班主任開學太忙, 無比我地, 我都係問人取............如你想要, 可e-mail比你

第一次黎學校iinterveiw時, 聽d家長說童軍活動係Sat pm!!

...

原文章由 mcheung 於 07-9-4 22:45 硐表

...

童軍係星期六下午3時半集隊。不過我怕佢地平日都有活動要我地幫手。

咁麻煩你e張義工form過我, 睇下有d乜可以幫到手。

星期四辛苦曬依到d義工媽咪喇

[ 本文章最後由 Eva 於 07-9-5 13:18 編輯 ]

原文章由 CalvinMama 於 07-9-4 23:56 硐表
各位媽咪:

請問你地小朋友小一適應如何呀? 3/9 我送完亞仔返學覺得好唔舒服, 響條街到想昏倒, 好在husband一齊, 扶左我去搭的, 點知條龍又長, 的士又少, 等左半句鐘先等到, 當時心想call白車可能會快d...今日好番d, ...

我亞仔無乜適應上的問題,但就無乜野講我知lor。只提過老師時常提示他要說話細聲點和排隊排靚d,佢話佢已經改緊wor,可能因此有點不是味道啦!因為這兩樣正是他的弱項

亞仔平時好惹蚊ga,但是在學校沒有給蚊針wor。

至於其它問題我不大清楚。不過我女間學校,小息時也是只准在自己那個樓層活動,不能去其它地方的。

Eva

pls check e-mail...........我咪有妳e-mail address, 洗勿再show係BK度喎, 快快delete佢la

妳囝囝身體好番咁就好 la

我囝囝對P1生活很開心:loveliness::loveliness:, 每天回家都講學校有什麼發生(e.g.有人流鼻血, 有人玩打架, 有人推佢........& etc)!!

我又無見囝囝比蚊針喎, 所以, 防蚊貼都無用(以前kinder要用ga)!!

亞囝都有話這幾日小息時, 都係只可在同一層 (即一年級在一樓) 走動...........我諗遲d待小朋友熟習境境後, 放小息先比佢地走遠d

原文章由 CalvinMama 於 07-9-4 23:56 硐表
各位媽咪:

請問你地小朋友小一適應如何呀? 3/9 我送完亞仔返學覺得好唔舒服, 響條街到想昏倒, 好在husband一齊, 扶左我去搭的, 點知條龍又長, 的士又少, 等左半句鐘先等到, 當時心想call白車可能會快d...今日好番d, ...

[ 本文章最後由 mcheung 於 07-9-5 07:38 編輯 ]

有人流鼻血..... 嗰個未係我囝囝; 係呀, 我囝囝都同我講有人玩打架, 所以小息佢常坐係自己座位,

我都想要張義工form, 可否e俾我呀!

星期四辛苦曬各位義工媽咪喇!

原文章由 mcheung 於 07-9-5 07:31 硐表
妳囝囝身體好番咁就好 la

我囝囝對P1生活很開心:loveliness::loveliness:, 每天回家都講學校有什麼發生(e.g.有人流鼻血, 有人玩打架, 有人推佢........& etc)!!

我又無見囝囝比蚊針喎, 所以, 防蚊貼都無用( ...

‹ 上一主題|下一主題