用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 2007 YW Channel 1上
樓主: 010
go

2007 YW Channel 1上 [複製鏈接]

pls check e-mail.

原來係妳囝囝, 咁佢現在無事la?.............細B如何呀??

我地星期四義工媽咪不辛苦, 大家又可gathering..........另010 update緊張contact list, 如有興趣, 可pm個人資料比佢 (e.g. 真名, 小朋友名&班, tel no & e-mail address)

原文章由 phoebel 於 07-9-5 08:53 硐表
有人流鼻血..... 嗰個未係我囝囝; 係呀, 我囝囝都同我講有人玩打架, 所以小息佢常坐係自己座位,

我都想要張義工form, 可否e俾我呀!

星期四辛苦曬各位義工媽咪喇!

...

Calvinmama,

我個仔話我知已經選左班長, 行長, 派飯的同學等...另外他亦告訴我已換了坐位位置!

今天, 收到保母車的電話, 話趕唔及來我處, 明天開始, 上學時唔來接我個仔啦 , 我現在都唔知點算

吓!!咁唔負責任.........妳有無試聯絡校車呀??

原文章由 KLLP 於 07-9-5 09:24 硐表
Calvinmama,

我個仔話我知已經選左班長, 行長, 派飯的同學等...另外他亦告訴我已換了坐位位置!

今天, 收到保母車的電話, 話趕唔及來我處, 明天開始, 上學時唔來接我個仔啦 , 我現在都唔知點算 ...

KLLP

上次係學校門口派保姆車資料如下:

Can Lam林麗蓮 9090-4672 / 8104-8262
1 線 - 青衣
2 線 - 荃灣
3 線 - 深井, 青龍頭, 青山公路

不知妳有無用??

KLLP
MINE ONE IS MS LEUNG TEL :9733 9075
TSING YI AND TSUN WAN

原文章由 mcheung 於 07-9-5 09:47 硐表
KLLP

上次係學校門口派保姆車資料如下:

Can Lam林麗蓮 9090-4672 / 8104-8262
1 線 - 青衣
2 線 - 荃灣
3 線 - 深井, 青龍頭, 青山公路

不知妳有無用??

matthew_ma,

Mine also Ms. Leung.

原文章由 matthew_mama 於 07-9-5 09:55 硐表
KLLP
MINE ONE IS MS LEUNG TEL :9733 9075
TSING YI AND TSUN WAN

咁妳contact校車公司 9010 5172 鄧先生

原文章由 KLLP 於 07-9-5 10:01 硐表
matthew_ma,

WHERE DID U LIVE ?
WHY SHE SO BAD ?
COMPLAIN TO HER OT TAKE MS LAM ONE
GOLF TELL ME MS LAM ALSO GOOD BUT EARLY LITTLE BIT

原文章由 KLLP 於 07-9-5 10:01 硐表
matthew_ma,

長老,

Thanks!  I will contact Mr. Tang.

matthew_mama,

佢架車行幾轉的, 接唔同學校的學生, 佢同我講, 而家發現接完之前間學校, 再來我處, 趕不及...

我都明白,  但我覺得佢唔應該而家先同我講, 我好難再搵車 (因其他車都已一早定晒路線...)

[ 本文章最後由 KLLP 於 07-9-5 10:18 編輯 ]

醒目開學勳章

kllp
咁佢真係幾差喎,而家先通知你唔得
希望你地d揾到車啦!
係,我仔重話有”燈長”嫁,負責管理開關燈喎

CalvinMama
無事就好啦,天氣唔好要小心身體
我仔頭兩日應適日都有比蚊咬,跟住我每早同佢搽寶寶金水,
都OK喎,呢兩日都唔見有蚊咬啦,反而返左屋企就有

仔仔話小息只可在班房活動,但若得15分鐘,
都未必夠時間:走上走落/食小食/去洗手間.
但我估若係吃飯時間後個半小時自由行,
就有機會可以到操場玩啦掛

[ 本文章最後由 010 於 07-9-5 10:19 編輯 ]

醒目開學勳章

各位家長記得明天
"星期四著整齊校服"

Dear All,

各位小王子明天會正式上堂了! 希望大家都能輕輕鬆鬆的為他們預備好一個新開始!

不知道, 大家有否聽聞, 校裏有一個Eng Book club, 這個club每月都可以讓家長從美國書商直接訂書回校, 價錢非常便宜, 通常比香港書局訂的書還要便宜和種類很多!

但這個club的一齊運作只靠一班義工家長來幫手, 與學校的家教會裏的義工工作不同, 由做落單/grouping/收錢/點書/分書全靠一班家長自發性地參與, 為的只是為大家的小王子讀多一點課外書和比較外語式的英文!

此外, 各家長訂書後, 可以幫book club 賺一些bonus points, 這些分數, 可以累積後, 換一些免費的英文書籍給我們的學校, 在Eng room 和各班房裏, 你們會看到很多精美的圖書是這樣賺回來的! 所以, 大家都很樂意地在book club裏多訂點書, 為大家的小王子出點力!

但基於, 人力有限而且全是自發性的組織, 所以, 我們每級會有數位代表做收書單的order, 打後點書/分書的安排全靠各訂書的家長一起分擔!

有見book club仍待與校商議新學年安排, 本想待訊息清楚後,再向你們各P.1家長發報, 所以九月份訂書本未預你們!  但剛與book club裏一位前輩傾過, 佢叫我向你們推介一套著作, 價錢很便宜, 看看你們有否興趣;

Magic Tree House : Chapter #1 - 28 再加送 #33-34, 共30本英文書籍, 價錢只需HKD 419.50。

看看你們有否興趣! 但你們P.1的一定要先找一位義工家長做leader, 與你們溝通和聯絡, 才接受訂單! 打後, 會經此聯絡人再發email給各位 (因為這裡實在太公開, 你們又未入到校聯網, 我又唔識晒你們這麼多人, 所以, 只此一次在這裏發報, 你們找到個聯絡人後,請她pm我, 我會與她再聯絡!)

大家記著, 這個工作真是義務的, 所以, 你們一定要互相體諒, 可以的, 盡量抽空為大家的小王子服務, 尤其是當一大堆書籍回來, 需要點書/分書之時, 希望大家頂力支持!!

[ 本文章最後由 JAMmama 於 07-9-5 11:39 編輯 ]

JAMmama,

I have borrowed it from the library.  It is a very interesting collection.  I am interested to buy one set but will it too difficult for P1 student?

For bookclub, I can be of assistance, if necessary.  However, I can't be the co-ordinator as I am heavily involved in my 2 sons business.  Sorry for this.

原文章由 JAMmama 於 07-9-5 11:14 硐表
Dear All,

各位小王子明天會正式上堂了! 希望大家都能輕輕鬆鬆的為他們預備好一個新開始!

不知道, 大家有否聽聞, 校裏有一個Eng Book club, 這個club每月都可以讓家長從美國書商直接訂書回校, 價錢非常便宜, 通常 ...

原文章由 KLLP 於 07-9-5 11:39 硐表
JAMmama,

I have borrowed it from the library.  It is a very interesting collection.  I am interested to buy one set but will it too difficult for P1 student?

For bookclub, I can be of assistance, if ...

KLLP,
我都有點認同可能對P.1來說有點深, 但各小孩能力不同, 我們做家長可以在旁閱讀, 看你們和小孩看書習慣了!

講真,你地P.1一定要有個偉大家長行出來做代表, 我無能為力幫你地呀 , 因為依據過往經驗, 年級越低, 訂書的人和訂書量都很大, 所以, 你們要取這個benefit, 大家真的要一起幫手, 點書/分書一齊出分力, 但做group leader我都prefer你地選個可以係得閒些, 而又懂做文書工作/電腦 (excel)的媽咪來做, 此等人選實情真係要好無私加好偉大的, 你們看看人數而訂, 或者5/6人跟一個leader, 看看你們自己安排了!  

九月訂書截數為 11.09.07, 你們自己決定了

JAMmama,

Books ordering?  Surely I'm interested in ordering a set.  Is anyone PM you for acting as a coordinator yet?

原文章由 JAMmama 於 07-9-5 11:56 發表

KLLP,
我都有點認同可能對P.1來說有點深, 但各小孩能力不同, 我們做家長可以在旁閱讀, 看你們和小孩看書習慣了!

講真,你地P.1一定要有個偉大家長行出來做代表, 我無能為力幫你地呀 , 因為依據過往經 ...

regarding book club如時間許可, 我可以幫手..........但我要返工, 做leader怕成問題:(

原文章由 JAMmama 於 07-9-5 11:56 發表

KLLP,

講真,你地P.1一定要有個偉大家長行出來做代表, 我無能為力幫你地呀 , 因為依據過往經 ...

原文章由 大眼仔_媽咪 於 07-9-5 12:29 發表
JAMmama,

Books ordering?  Surely I'm interested in ordering a set.  Is anyone PM you for acting as a coordinator yet?

大眼仔媽咪,
我唔assume你地pm我喎 依我所知, 你們各人都得悉大家的email address, 或者, 你們先用email 討論吓, 誰擔當此重任, 決定了, 才通知我是誰會pick up這個偉大任務

我舊年時,就”傻更更”地做了這個任務至今了

原文章由 mcheung 於 07-9-5 12:38 發表
regarding book club如時間許可, 我可以幫手..........但我要返工, 做leader怕成問題:(

o.k.,等我介紹吓做leader的角色要做d咩先;
1. 會收到book club通知, 新月份catalogues回來, 要通知各人回校到取!
2. 在這之前, 有時義工家長要回校將catalogues撕出來, 夾好一份份, 放在office等家長取閱! 當然這工作, 通常會在星期六早上做, 大家得閒就會去做的。
3. 通知自己年級各家長訂書截數日期, 另依book club的due date前做好各家長給你的order交回給book club,
4. 書回來時, 要通知各訂書的家長回校幫手點書/分書, 再取回各人己訂的書籍。
5. 點好各人會取的書籍後, 確認後, 安排收款事宜, 再交回給book club!

依我個人經驗, 通常最"shine"時間係做grouping, 將各人訂的書要做好grouping才交book club, excel熟手, 兩句鐘通常都會做好 (視乎人數和書量)!

如果, 個月份所訂的書全部返齊和無欠數, 那麼payment都易攪一些, 若不, 你便要shine點時間來check數!

原文章由 mcheung 於 07-9-5 07:22 發表
Eva

pls check e-mail...........我咪有妳e-mail address, 洗勿再show係BK度喎, 快快delete佢la

收到張form喇! 刪除左個emai 喇。

Thank you

KLLP,
亞褓姆車真係要 , 實在不負責任! 除了班長、行長, 還選了值日生, 原來小先鋒是協助管理圖書的.

010,
"燈長" 都有, 好厲害呀!

原文章由 010 於 07-9-5 10:17 發表
kllp
咁佢真係幾差喎,而家先通知你唔得
希望你地d揾到車啦!
係,我仔重話有”燈長”嫁,負責管理開關燈喎

CalvinMama
無事就好啦,天氣唔好要小心身體
我仔頭兩日應適日都有比蚊咬,跟住我每早同佢搽寶寶金水,
都OK喎,呢 ...
‹ 上一主題|下一主題