用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 2007 YW Channel 1上
樓主: 010
go

2007 YW Channel 1上 [複製鏈接]

醒目開學勳章

記住明天帶餐具呀

thank you for your reminder........

原文章由 010 於 07-9-5 18:22 硐表
記住明天帶餐具呀

golf
ms leung change the time schedule to 7:15 am

星期四早餐約改為午餐約
KLLP - ok
mcheung - ok
010 - ok
www - ?
Golf - ?

仍然歡迎其他各級各班媽咪加入:loveliness: !

010,

收到email了, 真的勞煩你了, 給你一個 , thanks alot!

010,

I have agreed with my boy to bring all the books and workbooks according to the time schedule from the student handbook.  The class teacher had stapled a piece of note paper on the handbook saying that the formal curriculum for P1 will start tomorrow.

I guess the reason for mentioning the Chinese book because it is not included for 1D's schedule on Thursday.  So, I will bring all the subjects marked for Thursday together with the Chinese subject.

See whether your son would change his mind then.

原文章由 JAMmama 於 07-9-5 14:26 硐表

做訂書事宜, 幫到手便出點力, 做到什麼都可以的, 你們自己商量完, 便通知我好了! 明白到, 各人有各人要忙的事, 所以, 暫時做不到任何事, 都不要太放在心上!!

若果, 你己參加了童軍領袖, 那麼你小孩入選機會便很大 ...

聽你這樣說,我更加希望囝囝入到童軍。不知道他們需要多小個領袖,我怕到時不被選中!

你老公真好人,為了妻兒,不情願也要去,結果是蔡翁失馬,自己有所得著!可喜可賀!那麼 你老公要射住我們了

有無其他媽咪選了小童軍

[ 本文章最後由 Eva 於 07-9-5 23:37 編輯 ]

010,
容讓我在此為你鼓掌 , 日後如需協助, 請隨便吩咐!

J&A,

多謝你一直以來對我們一眾P1媽咪的關顧, 並且體諒我們working mom的工作限制而暫未能擔上Co-ordinator此重任.  Thousand thanks with a big big .

原文章由 010 於 07-9-5 17:30 硐表
J&A  ...我都願意
但我唔知點做喎

原文章由 mcheung 於 07-9-5 16:56 硐表
i will let my son to bring the books according to the timetable for the other classes..........帶多好過帶少

除了eng之外,我只多帶數學書同作業。"作"不知帶什麼 :

原文章由 010 於 07-9-5 17:27 硐表
但我仔堅持話老師講只需要佢帶一本,
其他堂就唔使帶喎
同佢商量一輪後,我選擇....信佢!
希望佢係岩嫁啦

我個仔初時都不肯多帶。佢話老師只叫帶手冊寫的英文,沒有說要帶其它。於是,我跟跟他商量說:「那麼老師有否叫你不用帶其它?」「無wor!」亞仔說。「明天正式上課喇,正常來說是應該跟時間表拾書包的,我覺得帶多左好過帶小左lor,你認為點?」。佢無奈地找來數學書和作業放入書包 :

不過我諗應該亞仔岩,因為班主任是教常識同中文的。她叫帶英文,沒有叫帶其他,應該只用英文。不過保險些

原文章由 KLLP 於 07-9-5 14:15 硐表
Eva,

我見我仔仔訂飯張form ( 張form 分兩部份, 列出飯款那部份) zip 了在手冊後面的膠袋內  不知是不是as a reminder, 讓小孩子知道他自己訂了那款呢

是你自己放在手冊後面的膠袋內,還是你老師教他們這樣做?

我下意識乜都跟個女平時的做法去做,所以沒有想過要留下記錄。

mcheung

收到了餐單

不過主要是個仔自己選的,所以我不大記得。問他時,他也估估下咁。我說:「媽咪老人癡呆者,點解你咁細個就沒有記性喇!」點知佢話:「我有兒童痴呆症。」

長老,
請問明天需要帶來其他(手冊)的課本...

LittleMM

原文章由 mcheung 於 07-9-3 08:49 硐表
KLLP
i got it.............thanks a lot!!

KLLP / matthew_mama
我都assign左係6/9 (Thu)做午膳時間幫手, 到時又可見面la

我囝囝有帶呀!!..........問他需不需要帶其他課本, 他回答老師沒說, 接住自已說帶埋好d, 如上堂要用, 都有書可用

今早怕書包太重, 說幫他拿一會, 他亦說不用............大個仔la

原文章由 littleMM 於 07-9-6 00:12 硐表
長老,
請問明天需要帶來其他(手冊)的課本...

LittleMM

妳囝囝辨論好出色...........

原文章由 Eva 於 07-9-5 23:49 硐表

mcheung

收到了餐單

不過主要是個仔自己選的,所以我不大記得。問他時,他也估估下咁。我說:「媽咪老人癡呆者,點解你咁細個就沒有記性喇!」點知佢話:「我有兒童痴呆症。」

各位靚太早晨呀
過咗幾日honey moon 今日正式返学啦!希望亞囝無甘無記性同俾心機啦!我今日同佢話你放2:30,3:00返到屋企,佢話咪好耐都見唔到你羅?但佢話有l个鍾飠嘢好happy

原文章由 mcheung 於 07-9-6 07:17 硐表
妳囝囝辨論好出色...........

醒目開學勳章

大家早

雖然好疑惑,特別P2家長都認為要帶齊書
但我還是選擇信仔仔,
因為跟eva一樣,
我仔仔都係話班主任-英文老師提佢地只要帶中文書,
所以我都認為他是正確的,加上我已講出沒帶書要承担後果,
他還是堅信自己的判斷

現在唯有平心又担心地等候結果

+ + + + + + + + + +

至於book  club 訂書的問題.
要我負責take order / 一般文書處理我都可以
但分書時,時間安排就要同大家有興趣訂書的家長傾一傾
因為我未必次次都能回校開箱分書,
到時,你們有那幾位也願意安排時間協助呢?
因我們沒理由要其他級家長做埋我們的份兒嘛!!!
我們要考慮清楚才下order啊!
J&A說過:九月訂書截數為 11.09.07
是次推介的書是
Magic Tree House : Chapter #1 - 28 再加送 #33-34
共30本英文書籍,價錢只需HKD 419.50。

我不知我們趕不趕到喎

[ 本文章最後由 010 於 07-9-6 08:59 編輯 ]

不如甘啦,你做BK小組leader.co-ordinator,我想這e-mail list有15人,除了你外分3組人,每人swab回校分書幫手,除非有媽咪話一定唔訂,如果唔係就大家一齊做,呢次唔得就排下次。
多謝你願意為我佣付出,因我本身不是文書工作,唔識用excel,所以
一係今次淨訂magic tree house, 因太吸引.............但唔知ok 嗎?

原文章由 010 於 07-9-6 08:51 硐表
大家早

但我還是選擇信仔仔,
因為跟eva一樣,
他還是堅信自己的判斷

...

My son took all the books according to the time schedule.  From his incomplete explanation, it seems that his teacher has told him to bring books according to the time schedule.

Also in his student handbook, in one coloum, he marked down " bring 上課課本".

010,

May I order a set of magic tree house?  Maybe I talk to you in school to see what can I help

大家早

但我還是選擇信仔仔,
因為跟eva一樣,
他還是堅信自己的判斷

...

大家早

但我還是選擇信仔仔,
因為跟eva一樣,
他還是堅信自己的判斷

...

Hi 010,

如有需要回校分書, 我可以協助, 因為我住得比較近. 有需要就call我啦!

另外, 我都想訂1set magic tree house.

Thanks a lot!

原文章由 KLLP 於 07-9-6 09:13 硐表
My son took all the books according to the time schedule.  From his incomplete explanation, it seems that his teacher has told him to bring books according to the time schedule.

Also in his student h ...

I also let my son to take all the books according to the time table. But it's really hard for him to bring the school bag, it's very heavy after we put the books in the bag.
‹ 上一主題|下一主題