用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 學校令我有點煩惱?
go

學校令我有點煩惱? [複製鏈接]

起初我覺得根德園好好, 但現在又覺他不是太好, 連茶點咁基本的東西又要自己提供, 家長會內容又不太清晰, 連校車也去不到我家, 又沒有課外活動, 生日會又是兩個月才一次, 活動好似少之又少, 是否選錯校給他呢? 他會否沒有一個快樂的童年呢?:cry:
   0    0    0    0

醒目開學勳章

你係bk留言, 我唸你都唔係第一次上bk, 之前你都應該收晒"料"知道kv係一間咩嘅學校, 點解而家先來覺得佢不好 ?

我囝囝都係讀kv, 到而家為至, 囝囝絕對快樂, 好喜歡學校, 而我亦都非常滿意kv.  其實荼點自己帶有咩問題 ? 來來去去都係餅乾之類, 係咪你賴唸 ? 課外活動你覺得少你咪多啲週末帶佢出去玩, 又係咪你賴 ? 生日會咁小事二個月一次同一個個月一次無咩大分別, 小朋友唔會因為一個月少一次生日會而因此佢嘅童年會唔開心啩 ? 我建議你盡快好好唸清楚, 免得你小朋友因為 "你往後嘅埋怨" 而真正得唔到一個快樂嘅童年!

原文章由 graceshumwy 於 07-9-3 00:03 硐表
起初我覺得根德園好好, 但現在又覺他不是太好, 連茶點咁基本的東西又要自己提供, 家長會內容又不太清晰, 連校車也去不到我家, 又沒有課外活動, 生日會又是兩個月才一次, 活動好似少之又少, 是否選錯校給他呢? 他會否 ...

原文章由 graceshumwy 於 07-9-3 00:03 硐表
起初我覺得根德園好好, 但現在又覺他不是太好, 連茶點咁基本的東西又要自己提供, 家長會內容又不太清晰, 連校車也去不到我家, 又沒有課外活動, 生日會又是兩個月才一次, 活動好似少之又少, 是否選錯校給他呢? 他會否 ...

其實我都覺得冇咩大問題喎 ! 係唔係你自己本身對學校既感覺 or 印象唔好炸 ?

茶點 - 自己帶仲好啦 ! 如果小朋友唔中意學校比既食物, 咁你自己帶唔係仲好咩 ? 有時學校比多餅乾佢地食, 你都怕佢會熱氣啦 !
家長會 - 不清晰我覺得你應該同學校反映, 可能其他人都有同感, 只是沒人出聲呢 ?
校車 - 你住既地方係唔係比較遠, 所以校車唔到 ?
生日會 - 兩個月一次 or 三個月一次也好, 其實我都覺得沒什麼問題喎 !
活動 - 可能佢始終都係一間傳統學校, 如果係國際學校就會有好多活動

多謝大家意見...可能係我諗多咗啦, 同埋之前返幼兒園好多嘢學校準備好番, 所以感覺唔好咗, 其實好多人都話妮間學校好我先同仔仔去考, 所以佢入到我應該開心先係. thx

我今年都會同個女拎報名表, 希望佢考到啦 !

原文章由 graceshumwy 於 07-9-3 15:21 硐表
多謝大家意見...可能係我諗多咗啦, 同埋之前返幼兒園好多嘢學校準備好番, 所以感覺唔好咗, 其實好多人都話妮間學校好我先同仔仔去考, 所以佢入到我應該開心先係. thx ...

其實我一早都預左,奇就奇在老師話上學期只有一本書教,而且一年有4次assessments,但係唔會預先通知家長ka wor?!

你講既野都岩,但係我都仲好鍾意呢間學校呀,希望佢地真係可以train到個仔啦,不過呢間學校透明度唔係好高,有d野我都唔係好知(例如阿仔上課情況,做過d乜呀?我個仔唔識講返出來)...

[ 本文章最後由 waiwing 於 07-9-6 10:03 編輯 ]

唔會預先通知家長,老師話係唔想家長&小朋友緊張&有pressure,想小朋友o係不知不覺間做assessments。能表現平日水準,更可知道小朋友上堂吸收幾多。大家讀書時都考過試,如預先知考試時間,話唔緊張就"握"人o既,更可能會失準tim。

聽講好似會有進度表話教過乜,如真想同小朋友溫習,我諗可跟進度表,都有幫助o既。

原文章由 connie811 於 07-9-6 09:45 硐表
其實我一早都預左,奇就奇在老師話上學期只有一本書教,而且一年有4次assessments,但係唔會預先通知家長ka wor?!

[ 本文章最後由 chingchingb.ma 於 07-9-6 10:28 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題