用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖安德肋小學 天主教聖安德肋小學
樓主: KCMAMA
go

天主教聖安德肋小學 [複製鏈接]

mkwok

按老師既講法係 11 較好、12 , 13 等排序次點...如此類推,但唔知我有冇理解錯誤呢

All

睇手冊本月 29號好似有個家長會,唔知係米一定要去呢 已經冇咩大假了

miho.wah

我做貨運星期六都係返全日架 所以未必會去喇,要睇情況先再決定

點分四組呀,係之前在上堂時,有些習作(類似測驗)俾小朋友做,仲分兩個星期做左兩次tim ,因老師話之前d小朋友唔係好習慣,所以效果唔理想,所以第二個星期再做多次,然後按成績來分組的

miho.wah

我做空運架

作為媽咪真係最怕自己d小朋友比人蝦,特別上小一 佢地咁細個,又唔識保護自己,只有叫佢有到問題時即時同老師、父母講咁囉 平時又問下佢有冇咩事.....

另果四組點教呀、有冇功課做呀、我唔係好清楚喎 我冇問到老師呀

hinhinmom

我都想知果d 係咩,都唔知邊種有用d 普通話都有咁多款

all

你地有冇問d小朋友對於返小學有咩感覺呀

卓卓話覺得時間好長喎 早會又好悶喎同埋好多規矩喎 俾佢激 c 仲好似幼稚園生咁

all

係米 e d 問題真係無可避免呢

卓卓之前都有講過佢走去d高年班同學仔堆度睇下玩咩,d高年班即時叫佢走開,e度唔侵你玩架 我都係開解下佢咁囉,叫佢同返自己果班或同級玩,但卓卓話我睇下之麻咁都唔得

唉..係米度度都係咁呢,e 個係米必經階段呢:tongue:

我星期六都會請假去學校,反映下至得

hinhnmom

我既意見係 ....你試下客氣d講或當傾下閒傾咁同個果媽咪講,問下果日你個仔同我個仔係米有咩衝突呀,會唔會咁講大家都舒服d呢

miho.wah

我冇問過卓卓點喎,因昨日先至係第一日,我諗住過多兩天才問。

聽你咁講語境教學唔錯喎...

all

中秋節快樂

mkwok,

我有問過下...生果組d野,卓卓話都幾深喎 唔知係米呢

cherrylung

hi

我地e 度全部係一年級,終於有個舊生喇 有個有經驗既媽咪講下....好好多呀。

all

我都冇買教材,又係唔知咩黎又冇詳細介紹下, 叫人點買呀

我冇報自費班,因每個星期六卓卓都會跟我媽咪返沙田度假,而且又冇咩岩喎,珠算係出邊學緊,另又學緊台拳及畫班,都夠囉

miho.wah

我囝囝不是在天平學珠算架,佢係將軍澳廣場學的

all

今日家長日都聽左好多野,雖然有d上次聽過,但都好因上次時間太長又太多野聽,聽完都唔記得左

學校理念我都好認同 值得一讚係次次講座葉校長都全程係度 好勤力  同埋高年班既同學都好有禮貌。

聰明筆我今日問左老師係咩黎...我都諗住買,因我既普通話同何師奶一樣咁.......太普通了

all

即聰明筆都幾好用喎 我以幫到 ed 普通人

我報左逢星期三既油粉彩班 明日開始喇....咁急
我睇通告話有校車...唔知係米真,我晏D 要打去問下至得,因 E 間校車服務

mkwok

我打左電話去校車度問喇....佢話晏d先知幾點,而家排緊喎

仲有佢話逢星期一、三、五 d課外活動都會有校車接送

chrry

你好勁呀
我只識煮d好簡單好簡單既野咋

hinhimmom

你記住打電話問校車幾點到你樓下呀,你知喇...佢d服務咁嚇人

卓卓返黎要問下佢總共有幾多人上畫班先,聖安德肋都有好多活動喎,雖然有d係自費,但都比出面平好多....仲有我諗師資都應該好d

mkwok

我冇報足球班,佢咁細個我怕佢食波餅多過踢波

係呀....學校個網有好多野玩....同埋好多野睇架

hinhinmom

你就好喇.....讚你後生呀   

卓卓剛剛落車,較原定時間遲左 15分鐘

卓卓同我媽咪講好疲倦...好肚餓,咁遲先返到屋企,唔學喎:-| :-| 跟住我問佢點呀....佢話冇野呀,扮哂冇事咁

hinhinmom 姐姐

你果架校車有冇遲呀  hinhin 剛病完有冇話好疲倦呀

卓卓好衰架,成日話咁遲先放學,咩都唔肯參加 後來我嚇佢話老師規定d小朋友最少參加一樣,你咩都唔参加,到時剩番芭蕾舞你都要参加架,點知俾我老公話我點可以咁講野...

all

要分開買 i-pen , CD Rom 我怕買錯,我應該會指使我老公星期六下午去買

昨日校車都有遲到,差唔多五點多才到,唉.......都唔知講咩好,佢地有經驗架,預時間預得咁差

你地默左中文未,卓卓果班默1、2課,好多詞語都幾難

hinhinmom

你駛唔駛我幫你買呀

all

我都明將貨就價這回事.....但我諗做父母既情願俾多小小,都想要一個好服務又安全既校車囉,希望佢地收到咁多投訴真係去改善下喇

hinhinmom

書局明天開呀 如果馬生唔使加班,會去買的

ALL

自己搵校車,最煩就係課外活動時未必就到,除非我地好多人,仲要就埋返同一種活動,否則都好困難

聽到你地話放低個小朋友,冇大人接佢都開車走,簡直係惡夢 如果發生係我身上,以我性格實發哂狂咁閙校車...仲會不停投訴佢 tim 上次佢早到我係車尾佢都冇望唔我就開車走左,都俾我閙佢唔望下四周就走,太過份

所以我成日同我媽咪講早D落去等,準時都唔好一定要早

ru_663th

Hi 以後多d上黎傾下呀

All

學校個網頁有好多野,但我入唔到,係米要唔同既密碼

hinhinmom,

唔好咁客氣喇

ru_663th

我囝囝讀一德班呀

All

支 i-pen 裝左喇,但我未有時間測試 唔知好唔好用

mkwok

我囝囝都好鐘意睇十兄弟,睇到哈哈大笑架

mihowah

點解做咁耐呢,你囝囝幾點開始做功課呀

All

我個囝幼稚園起都已經唔肯訓晏覺喇,所以節省好多時間。

佢放學後我俾佢休息半小時食 D 野,跟住做功課,有d功課係學校做左,而且通常只有 5 , 6 樣,我諗不用 1 個小時可以做哂,因佢仲要預時間做珠算,仲可以睇到十兄弟,不過佢唔係好睇卡通片架,佢只睇 NOW 既汽車節目。可能係我媽咪同我湊,所以囝囝唔敢唔做功課或慢慢做,怕我媽閙佢麻

再等我放工返黎食埋飯就同佢睇功課,一個星期溫兩晚書,默書另計,再兩晚玩電腦,佢由幼稚園開始已經習慣左咁既方式架。

冇錯,我地d職業媽咪真係要同時競賽,晚晚好似打仗咁,仲要做家務,自已又要返學又要考試,真係忙到 cc 下。

你地d爸爸有冇幫下手咁,我老公比較收得晏,有時返黎都八、九點,所以差唔多全部係我自己攪
‹ 上一主題|下一主題