用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖安德肋小學 天主教聖安德肋小學
樓主: KCMAMA
go

天主教聖安德肋小學 [複製鏈接]

ALL

我參加左果個網上學英文,因見佢費用唔多麻,諗住一試無妨
你地呢 ??

冬季校服咁遲先攞,會唔會凍左都未有校服換季架

mkwok

我都係交左俾老師咋 !!又冇俾返我喎

all

卓卓昨日係班房度整到個嘴,因有同學飛簿喎 飛中個嘴

明天便服日呀,唔使帶書呀

miho.wah
其實佢地應該係收簿,點知有個同學仔飛簿
e家冇咩事 !!!   tks

hinhinmom

老師咁好呀,咁幫手呀 !!!

all

咁我明天都係帶個小包包就算喇 記住帶十元呀
我都要叫下卓卓做下網上中文至得,佢只係做數學咋未做過其他呀
另外我想問下你地....D小朋友有冇成日唔上心將D 大細楷混淆,卓卓今次默書就係咁,應該細楷又寫左大楷 我已經成日提佢要小心,點知都係錯

all

數學我基本上唔使點同卓卓溫,如果佢冇大意都有咩野既

係英文差d囉,我昨晚將佢果 d paper 呀 workbook 呀所有題用,改小小重抄一次,等佢再做多次,因有時係學校做左,唔知係米老師教左佢,咁我又唔知佢到底識唔識喎,做下起馬我可以馬上知佢係邊度不足,重點再提提佢囉,唔知e 個方法有冇用架 我都係第一次咁做咋

P.S. 我重畫埋圖 tim 呀

mkwok

嘻嘻 咁又唔係全部都抄一次,因有好多重複架,我都係每樣一兩條咁之麻

我諗今日我會抄埋中交至得

要訓街咁犀利呀 間幼稚園好多人報架

All

今早你地d囝囝有冇快手快腳咁食野同換衫呀 卓卓從未試過咁爽手,好期待返學咁,如果日日係咁我就唔使勞氣啦

你地d小朋友有冇著民族服裝呀,今早見到有個女同學,著左成套蘇格蘭服 好勁....好投入呀

All

激死我喇

卓卓話今日有張常識工作紙要做,返到屋企又話唔見左,打去學校問老師又走左,又冇工課交喇 玩到傻咁.....唉

之前一日我要考試叫爸爸睇一日功課,都睇漏 攪到欠交,今日又係咁 都唔知點算喇。

卓卓仲叫我打去問 bk d 媽咪睇下人地有冇,好似好閒好平常咁

hinhinmom

米係囉,其實果日我都有再睇架,但睇睇下爸爸話我睇哂喇,我米唔再詳細睇囉,廢事話我唔信佢麻,點知

我都認同你既講法,有時卓卓話唔使做或老師話係咁架,我會問多句如果佢仲係堅持,我會話 ok 我信你,但你要再諗清係米真, 同埋有問題或錯左自己承擔,咁佢就會細想下

而家果張工作紙做唔到,但佢話記得係寫詞語,仲話有  24 組 48個字,每個寫兩次,又話記得寫咩詞語,其實可信性唔高囉,但我都叫佢用張紙寫好星期一交,等老師知道佢都有做過囉

mkwok

真係辛苦.....咁排法 不過一定得就算喇

All

你地溫習到咩情況呀,我昨日去左街都冇溫到,只係溫左佢今日既英文默咋,睇黎今晚要好好溫下至得

仲有我星期六上網搵左d補充習作,等卓卓做多d習慣下

mkwok

我都唔知常識會點考佢地,我諗有字俾佢地參考掛

上星期五卓卓米唔見左張工作紙,常識老師今早回電給我,話俾d詞語佢地寫熟d,等測驗時熟d喎,佢意思唔係要默出黎麻,冇得睇麻,我一時諗唔起,冇問佢呀

hinhinmom

中作...應該好似果d補充作業咁,俾個詞語你作句子呀,我諗係咁囉

all

看圖作句子 之前有冇做過架   好似唔多覺喎

要問下卓卓至得

唉,你睇我地幾緊張,不停地你問我答咁

hinhinmom

你問人地湊兩個係米好辛苦 係米有意思生多個呀

All

我今日都冇咩同卓卓溫,我諗明晚先出力喇,大家都要休休

Miho.wah

d 小朋友唔係好明測驗、考試係d咩,所以佢地明會上心架,係我地緊張之麻

唔好咁勞氣啦

hininmom

原來你怕分簿左你既愛呀 我就因冇人湊又怕開支大怕負擔唔度 否則我都想生多個架,我成日同人講感情上我想生,但理性上唔容訐

對於測試,卓卓最上心係..........可以放早

hinhinmom

我好你小小一般都訓到六個鐘,只係卓卓剛開學時,自己要成日補課,跟住又要考試個人好緊張,,攪到訓得唔好,好辛苦。
而家最輕鬆,因明天先開一課,可以慢慢黎,我有d同學同期報三、四課 我真係冇咁既本事,只好一課課黎咋

All

頭先我媽咪好勞氣打俾我 話剛落樓接卓卓放學,發現好大雨,迫住要返轉頭攞傘,加上架車泊遠左,我媽咪一時間睇唔到冇留意,米遲左囉,點知個所謂校車保母好勞氣咁話佢下次早d呀...就走左,我媽話只係一次之麻,加上落雨大家應該体諒下呀,鬼死咁惡,平時等佢果d佢又唔計喎

唉....我對於校車既服務真係冇話可說,我連打電話去佢公司講,都覺得廢事 :tongue: ,不過以佢地過住的記錄,冇放下卓卓就走左都算係咁囉.....對佢地簡直唔可以有任何要求囉

all

今早有好同學仔媽咪同我講,上週五佢個小朋友參加左課外活動,應該放晏d 要搭遲d果班校車,但自已唔記得加上老師又冇留意,佢自己上左架正常放學時間既校車,咁做家長又唔知佢早左,所以冇去接佢,校車去到目的地居然冇理就咁放低個小朋友就走左喇 佢讀二年班咋,最後個小朋友戰戰兢兢咁自己返左屋企。

你地話呀.......咁都得 我都唔係第一次聽到佢地咁喇

hinhinmom

我今次會打電話去學校同負責校車果位老師傾傾,我地唔反映學校仲以為校車服務好好 tim

你講果件事,如果係我...我一定會話返個司機囉,就算佢唔係話我個仔,都係咁話... e d 係佢態度問題麻:-| :-|

講返d開心野先

係呀.....我都有留意到新聞話政府開始推行普通話教中文,又會搵d 國內老師黎教,我覺得聖安德肋好犀利囉,快人一步已經推行左,即係話校長帶領得好又有先見之明: : 值得讚,連帶我都覺得好威,因冇選錯學校

mkwok

我都問左卓卓識唔識....佢話識呀!!!都唔知係唔係 好似口頭禪咁

大家努力喇.... (唉!! 好似我地測驗咁:-| )

MIHO.WAH,

我都同意 mkowk 講....可能老師想所有小朋友知個嚴重性喇:-| 所以叫你囝囝出去再講多次。

其實我之前都有跟卓卓講過咩係測試、考試,要等佢知道當中的重要性,唔代表咁樣有壓力俾到佢,因我没有要求佢要多少分,只要盡力就得,唔講佢又點知呢 !!!

miho.wah

唔好咁客氣喇 大家交流下心得啫....

我覺得每個小朋友性格都唔一樣,好難一概而論,就卓卓既性格而講,佢個人比較成熟 (但自理能力就好差 ),我會問佢咩係測驗咩係考試,等佢諗一諗,之後我會解釋俾佢聽,老師要知道每個小朋友學左幾多野,跟住因材施教,而作為一個好學生,必須要盡力盡本份,不要白花老師同父母既心血,其實講黎講去米又係果d野,真係好睇個小朋友受唔受。

有時我同佢溫書,佢會問得未呀讀完未呀 我就會同佢講我都唔休息、唔睇電視咁抽時間幫你溫,你自己覺得岩唔岩,咁佢就會知錯

其實我都唔知咁樣教得唔得 你地有冇其他方法呀....

壓力方面我就覺得幼稚園都會有,每一個階段佢地都會有唔同,好似有個小朋友唔同佢玩,我地覺得好少事,但佢地可能會好困擾,所以都要留意下,多d溝通。

但卓卓好衰架,唔多講學校d野,佢成日答我冇咩特別,問佢有咩做,佢只會話好忙好多野做,佢自己d野就唔會講,特別係衰野。

你不如再致電俾老師講講昨日既情況同埋傾下仔仔近日既問題,睇下老師有冇咩意見,或者有咩方法開解到仔仔。
‹ 上一主題|下一主題