用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖安德肋小學 天主教聖安德肋小學
樓主: KCMAMA
go

天主教聖安德肋小學 [複製鏈接]

hinhinmom

昨日我叫卓卓唔使帶哂所有書(中英數),因時間表都講明只係測驗,根本唔需要其他書,解釋完佢仍然堅持話要....所以我由得佢帶哂返學,等佢知道唔用腦諗野同唔記得老師說話既後果,係要自己承擔 個書包重到佢差d上唔到校車 ,同埋返到學校知道自己帶左冇謂野,今日佢自己主動將d唔用既攞出黎tim 係要俾佢撞下板至得......

所以因為上面既問題,佢有漏帶野囉。但今日卓卓話英文老師要收返所有作業,所以有關英文既野全部帶哂。

hinhinmom

如果再凍d,我會問下學校可唔可以自己加外套囉,冇理由有得佢地冷架。

果個司機明知架校巴,小朋友定會嘈啦,攞黎講 唔做仲好,希望另一個會好d 喇

e幾日我老闆唔係公司 我可以不停咁上bk網 好自由,唔使好似之前咁...偷偷地咁睇

hinhinmom

我都要打電話去學校呀

你就好啦....你老公成日都參與囝囝學校d野,我老公唔理架,除非我同個囝有咩爭議或佢見我閙得個囝兇,心痛先出聲咋,平時只係負責同佢玩咋

hinhinmom

搵左喇.......龐老師呀 !!!

all

老師走左喇,問唔到喇,明天要早d打至得

miho.wah

係囉,同老師講下都好呀,等佢留意下仔仔既情緒麻

hinhinmom

睇黎你真係好開心喎 已經諗定去邊到威

hinhinmom

原來有讀題目架,我諗第一次等佢地習慣下

我搵左老師喇.....

校車 == 反映左我既意見/投訴 老師都話收到唔少既 "意見"

校服 == 如果凍可以可以著自己外套,但最好係淨色

all

小息食野既問題,我都有煩過,就係我有時問卓卓有冇食哂d野時,佢會話食左小小,再問佢點解,佢就話俾左其他同學食,但佢又冇咩唔開心喎 只係我同佢講最低限度你都要食大部份,因會肚餓麻,小部份就可以同人分享......... 所以我成日都要問住佢

俾人搶呀...... 學校咁多同學仔,真係好難個個都好質素,冇辦法 ,至於同學把口.....我都好怕,因會傷害到小朋友既心靈:cry:

但你唔好太擔心喇,因囝囝肯主動同你講,係好事黎架

mkwok

玩得咁激呀 你老公話小朋友係咁.......我諗 e d 就係爸爸同媽咪既分別

all

今日已派測試卷....又唔咁快 老師都好勤力

中文科....卓卓又係寫得唔好扣左分
數學我之前問佢係米老師讀題目,佢仲扮哂勁話我冇等老師讀自己做哂 米有一題攪錯左會錯意囉

all

我昨晚睇哂d測驗卷,覺得都幾深 常識科未派,暫時未知....

中文科作文一定要熟生字....這個我覺得對一年班黎講有d難囉
所以第一次測試黎講我對卓卓既分數都滿意了。

有個二年班媽咪同我講,話學校好重視小一、二年班既學生,中文筆劃岩唔岩,會好嚴謹,所以係測試同考試度要好小心 E D 位,否則會扣分。

我地休息一個月多 DD 又要準備考試了:-| :-| 加油

我諗住自己係出邊買定一條長灰褲,天氣凍時可以著麻,唔係都唔知點等到 26號 卓卓朝朝都話對腳凍。

hinhinmom

係囉...bk 近來打哂野之後就死左,白花時間

mkwok

我都唔記得問下你囝囝有冇事 tim,我都有同卓卓講要避開果d唔係好乖既同學架,廢事自己受傷麻,小朋友唔識就...好危險麻

mkmok

常識你地個個都話難,我都好擔心 tim 唔知會唔會今日派呢

個英文課程,你唔講我都唔記得左 今晚有時間要做一做

miho.wah

今日派左常識喇,要返去睇睇先知深唔深

伶聽卷...中文定英文
每科只有兩份卷囉 唔知喎,有三個時間又係喎 咁係米仲有呢

all

常識範圍都幾廣泛喎

你地記唔記得有幅圖係有個小朋友座係度背後放個書包的,卓卓答話姿勢正確,我同佢講咁係唔岩,背後唔應該放野架,點知卓卓話我係學校都係咁喇,都冇人話我唔岩:tongue: 激c 我

mkwok

d 小朋友諗野真係估佢唔到

mkwok

我又冇留意跳喎,因我冇咩教佢讀,多數係我媽咪代教

等我問下先

all

我有問過卓卓有冇人搶野食,佢話冇...但有人攞喎

mkwok

你個仔好乖肯帶包或餅乾,卓卓通常帶魚仔餅、熊仔餅、百力支咁咋

Mrs. Chong

我只知將軍澳廣場有校服買咋

hinhinmom

我同你一樣俾 d 咁 "好" 既零食個仔...hehe

miho.wah

你講果編功課,卓卓昨日做的,我查功課時發現有一個做錯,提一提佢佢自己改返,我冇特別問佢呀 我諗佢識掛...

All

我想問下你地.....有冇試過欠交功課呀 卓卓試過好幾次了 有時做左佢搵唔到、有時佢做漏我又睇漏、有時佢話做左電腦功課我信佢點知又..........

miho.wah

我都覺手册咁多紅字好醜 ,都唔知會唔會有咩問題

hinhinmom

我都覺手册準d,有時網上資料會漏
卓卓日日做網上十題時,佢自己會順便對一對手册,所以有時我都唔使理佢,只係問下佢有冇對,俾返d責任佢囉,對漏就自己負責喇。
‹ 上一主題|下一主題