用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖安德肋小學 天主教聖安德肋小學
樓主: KCMAMA
go

天主教聖安德肋小學 [複製鏈接]

hinhinmom

唔好咁嬲喇,睇下學校有咩反應先算喇:( 。

我地做媽咪既,又要擔心小朋友學業,又怕佢地俾人蝦、又怕佢地生病,真係

all

講返d開心野先,明天係卓卓七歲生日,佢又要去廸士尼 ,其實入場費真係好貴 但見佢生日同埋考得唔錯...算喇當獎勵下佢

all

多謝你地呀 昨日去廸士尼都玩得好開心,但冇第一次咁興奮囉,都係就下d小朋友去多次咁,但原來加多 $300 可以全年任去,我都考慮緊

mihowah

我果班係我主動問老師名次的,因我同卓卓都想知麻

學校有兩名資優呀 咁米好囉,等學校加強 e方面既經驗,發掘小朋友不同的能力。

hinhinimom

佢地唔係咁麻,咁狼死
你打左去學校未呀,唔好再等喇,要即時處理架。我覺得事件比之前嚴重我都覺得好嬲

hinhinmom

嗯...咁你咩消息再通知我地 la

學校而家咁受歡迎呀 我都覺得好開心,去年可以首輪入左,總算冇選錯學校

hinhimom

點解咁架
小一已經咁野,唔係麻,好似黑社會收保護費咁
果個媽咪有冇同學校講呀

hinhinmom

你唔好咁喇:-| 可能咁岩一齊發生啫

同學校講左先算喇,我諗每間學校都有E D 情形,重點係校方點處理囉。

hinhinmom

咁米好囉 老師咁快去處理事件,但你都要好好同 hinhiin 解釋下,睇下佢仲有冇唔開心呀

hinhinmom

hinhin 真係良善

all

其實小朋友上小學,我諗好多媽咪最怕都係佢地俾人蝦:cry: :cry: 我之前都有心理準備俾自己,但估吾到會咁嚴重囉

all

還唔還手既問題 我諗要睇當時環境,係保護自己既情況下,還手係有需要架,但點樣灌輸正確既訊息俾小朋友就有d難度,因好難衡量點係保護點係心存惡意打架

hinhinmom

卓卓話好玩喎,可能佢鐘意畫畫喇,所以我又參加左,放學係就係晏左d,但佢又冇話好攰喎,所以我由得佢囉

hinhin咁生性呀....唔好花錢

all

昨日我返學前唔記得提卓卓畫班暫停,我幾驚佢唔記得上校車,以為要上課外活動 好在佢又傻唔哂....知道暫停,下個月20號前再上咋:;pppp:

miho.wah

卓卓只係參加左畫班咋,冇其他了,足球班佢之前話唔想食波餅 ,所以唔會參加喎

hinhinmom

annual pass果度....我地轉唔到喇:-| 原來要未入場之前轉,入左場即用左張劵係唔可以轉架

所以你要想清楚....如果hinhin好鐘意去,你都可以考慮下,都低既 但只有mon-fri 又好似好煩喎,學校就話多假期啫,咁你米要請假去

hinhinmom

我都想 join....但而家太遲了

我地好似玩緊msn咁...hehe

hinhinmom

咁你要攪清楚喇

msn我有架....我成日要上住架...因我要同國內同事用這方法溝通麻
仲有...要同前後左右既同事講是非囉

hinhinmom

我一家三口會去架....
但我地會唔會一個爐呢 ? 我諗未必得囉,學校實同我地安排好,費事混亂麻

all

星期六我同卓卓講話佢近來好心散,咩原因??佢跟住眼紅紅咁...話佢旁邊個同學,成日偷睇佢d習作、測驗咁,成日問佢野一日問好多好多次,仲搶佢野食,所以好唔鐘意佢..... 其實佢之前都講過,不過我冇咩理佢,覺得好小事麻,點知佢講完仲哭到收唔到聲

我只好同佢講我會同老師傾下,但這不是重點,點可以因為咁野就心散,唔好以懶人麻,昨日同佢再講,因我好怕佢懶左人地...我成日覺得男仔要有擔帶,唔可以咁麻。

我諗住放學時段打去搵老師講下,睇下可唔可以調位.....

hinhinmom

老師話會留意下,佢話原意係想卓卓協助下其他同學,我話我明白亦同意....其實幼稚園時老師都有咁安排,而卓卓亦都好樂意,仲好自豪 tim 而上小一佢前邊個同學仔都係咁,卓卓都冇話有問題,但就唔知點解對於旁邊這個同學,佢咁抗拒 ???

其真卓卓都有解釋過,話佢實在問得太多,又唔係好乖,正如老師講佢包容量唔係好足夠....睇來我又要同佢傾傾喇...

老師話或者調下位,因下學期通常會調位..希望可以攪掂喇

hinhinmom

你冇講錯....卓卓係好主觀架,佢想做既野有一百個理由,唔想做的同樣有一百個理由,要佢認同你既睇法,一定要好有理據,否則佢唔會去做俗d講好似"條氣唔順"

我覺得這件事最大問題係....卓卓話果位同學仔,明明自己唔識做,係人地教佢,但佢又四維去認叻,卓卓覺得佢唔值得幫喎 小朋友既黑白真係好分明,冇咩包容之心

mkwok

保重呀....不過我自己都病左

MIHO.WAH

我諗如果你有足夠理由,老師可能會俾你睇睇 派返來好似唔可以架...

All

著多左 3 就有,2條長褲....我冇諗過喎,我諗卓卓唔肯著多
‹ 上一主題|下一主題