用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖安德肋小學 天主教聖安德肋小學
樓主: KCMAMA
go

天主教聖安德肋小學 [複製鏈接]

MIHO.WAH,

我要求囝囝放學回家休息一會就要做功課先(但要我日日打電話返去催他做),為了這樣我買了部DVD錄影機錄低佢要睇的電視節目(卡通片)。因他想睇十兄弟,所以約5:45前做完(約一個半小時),但寫d字就好求其。之後就會沖涼同睇返之前錄低的電視節目,直至我放工約7:30-8:00睇功課同溫書。我囝囝9:30就要上床瞓,同佢繼續溫都冇用因佢成日打呵欠,真係火都黎埋。

每日放工回家就要同時間鬥快。

原文章由 MIHO.WAH 於 07-10-9 23:45 硐表
ALL MAMA

妳們已有網上功課啦  我仔仔班未有
我近日公司非常忙簡直是忙都午餐也吃不到 很久沒上來了,平時在午飯或晚上時間上BK .

我仔仔都是明明寫星期四默書特然改明天...唉 我太忙了工人又放假 ...

hinhinmom,

暫時只知道有WELS password,昨晚上網做左How old are you?這條問題。不過中文的默書範圍派得太遲,好似英文咁早些通知比較好。

KCMAMA,

妳就好啦!囝囝肯自動自覺,我囝囝成日同我拗數要睇電視。另外妳好厲害呀,仲可以讀書考試。我回家忙完大囝,就忙細囝,細囝最近返2歲幼兒學校,但佢吾適應,情緒好大問題。

請問有冇人知道將軍澳樂緻幼兒學校好吾好呀?

原文章由 hinhinmom 於 07-10-10 10:36 硐表
mkwok,
唔講我真係唔知有password 呀, 仲有其他嗎? 因為班主任話全部login name + password會一次過比架...

all moms,
今日hinhin要默中文呀, 我呢兩個禮拜都較忙, 都要成7,8點先走得, 返到屋企都成9點喇... 琴日同 ...

[ 本文章最後由 mkwok 於 07-10-10 11:39 編輯 ]

KCMAMA,

我有工人姐姐幫手,但細囝吾多識講野,所以諗住比佢讀全日幼兒園,但他不適應所以找緊有冇平平地的半日返。但St. Andrew沒有N1班。

我都有比個時間表大囝,但都吾多跟住做,佢連工人姐姐都吾聽,我每日都要打電話返佢催佢做。我都要K1開始列個時間表比細囝,希望佢由細培養。

MIHOWAH,

暫時默書都吾太深,所以同KCMAMA一樣叫囝囝自己睇熟,我就同佢默。

KCMAMA,

生果係有習作,但有時現到佢做完都吾洗交,另囝囝話昨天上英文堂玩遊戲好開心,好似答仲問題有幾多個'正'字,要有5個'正'老師奬了一個細細個熊貓夾比佢(好多小朋友都做到,佢都提到有一個小朋友得4個'正',其實小朋友一齊幫佢),佢都不知幾開心。這樣玩遊戲囝囝就開心,希望囝囝可以係遊戲中學習,吾好玩完就吾記得。

hinhinmom,

妳睇下以下網址教安裝

http://www.haynien.edu.hk/movie/smartpen/wholeframeset.htm

原文章由 hinhinmom 於 07-10-11 12:10 硐表
KCMA,
琴晚試左幾次支i-pen都唔著呀...

你o個pack野有無教你點搞隻碟同支ipen呀? 我pack野得張好簡單o既說明書...

MIHO.WAH,

可能係遊戲同有禮品的關係,囝囝特別上心,但其他如問他當日有沒有默書、評估等他都話吾記得,老師明天有派咪有囉。

KCMAMA,

初頭我都想比囝囝學Phonics, 而我自己就有買Jolly Phonics比佢聽,但現在太多野學,另12月想比佢學劍橋英文,所以睇定d先。

hinhinmom,

之前寫手冊英文有quiz,但我問返囝囝佢話沒有,我諗係改左今日。仲有前日係要默中文,囝囝又話沒有默,妳有沒有問過囝囝有冇默呀!我覺得英文進度慢呢,有個topic講升小一默書,佢地要默書的內容很多每天大約要10句,有些學校仲有unseen dictation,相比我地的學校已經較淺。

妳囝囝係咪join左今日的足球班呀,我囝囝話妳囝囝都有參加,係咪呀!

原文章由 hinhinmom 於 07-10-11 17:58 硐表
all,
頭先上網睇功課, 見到英文聽日quiz呀?? 唔係麻... 係o米密左d呢?

其實我見返其他學校, 我地o既課程進度好似快過人地...

MIHO.WAH,

妳囝囝係邊度學phonics,貴吾貴呀!

另外默書 20% bonus: people in school,係咪即係默people in school這句?

原文章由 MIHO.WAH 於 07-10-12 00:45 硐表
thks MK & kc的鼓勵

我都有買jolly phonics幾好的... 但我又實在太多野學故在家不太多看, 而仔仔都有學phonics差不多9個月了,現學到4個英文併在一起發音老師重說他很好 :loveliness: 我都覺得是但就不明白 ...

MIHO.WAH,

Thanks for your information regarding phonics.  主任的英文我都吾識,等我問下人先。

HINHINMOM,

我囝囝都有學緊珠心算,都學左將近一年,我比囝囝學的原因係想佢頭腦轉數快d,訓練右腦的運用,想想令他動腦筋同手眼協調,而珠心算同圍棋都有這種功效。之前都有其他家長說過學珠心算對學校的數學沒有幫助,始終的教法運用都吾同。

原文章由 MIHO.WAH 於 07-10-12 13:45 發表

HI MK

以我想應是小朋友除了老師指定默的生字以外, 小朋友可以多默一些生字 例如 : 校長, 主任等  請問學校主任英文應用那個
我都想用簡單些生字給仔仔.

另外, 併音我在林慕德到學,真幾好的他以音樂來帶動 ...

[ 本文章最後由 mkwok 於 07-10-13 15:36 編輯 ]

真係比囝囝激親,掛住放學玩足球,話吾見左本手冊和功課袋,吾知留係學校定校車,好彩明天返學校學國術順便睇返,希望係留係學校啦!

MIHO.WAH,

昨晚囝囝流鼻血,所以今天沒有游水,只有學術,教練今天才幫他度腰圍和長度,我諗下星期先有得派。我囝囝話今天好好玩,囝囝話今天有位朋友仔冇返,佢話佢上堂有返,吾知係咪講緊妳囝囝。

HINHINMOM,

原來之前真係有英文quiz, 囝囝記性真係差,今天學國術居然有位同學叫佢,佢都吾知佢係邊個,原來係同班男班長, 返左成個幾月都吾知男班長係邊個?

原文章由 MIHO.WAH 於 07-10-13 01:34 硐表

MK

妳就好能趕到兩個, 我仔仔明天要往學游泳放棄國術, 而下堂就上回國術班, 妳明天上國術後可告訴我派衫方面情況嗎 ? 因我怕沒得選尺碼.ops:" /> ops:" /> ...

[ 本文章最後由 mkwok 於 07-10-13 16:58 編輯 ]

MIHO.WAH,

應該只有下堂撞時間, 因我睇返國術的時間表, 月尾最後一堂不用上堂.

原文章由 MIHO.WAH 於 07-10-14 01:24 硐表
[quote]原文章由 mkwok 於 07-10-13 15:34 硐表
MIHO.WAH,

昨晚囝囝流鼻血,所以今天沒有游水,只有學術,教練今天才幫他度腰圍和長度,我諗下星期先有得派。我囝囝 ...

MIHO.WAH,

我囝囝之前都係係大力學,學了差不多年半最近才轉係將軍澳泳池學,一來吾需要搭車,二來老公想佢游大池。我囝囝星期六都係幾幾忙,10:00-11:00國術,3:15-4:15珠心算,5:00-6:00乒乓球剛剛完,而游水就係星期日。現在諗緊星期六學埋拼音,但要近因吾想搭車。

原文章由 MIHO.WAH 於 07-10-14 19:37 硐表

HI MK

我仔仔游泳不是在學校的, 而是參加"大力游泳班" 在九龍灣展貿.
故我們以更改下次游泳時間為 12:00-1:00 很趕呀, 一上完國術即走, 本想改星期日但老公說希星期日是休息及多點時間.
其實星期六又真很多 ...

KCMAM,

我睇到張時間表,連LISTERNING都有考,中文仲有中作,溫都溫吾到,真係要睇囝囝彩數了。

我囝囝對於wels都係冇mud興趣。

hinhinmom,

我吾報第2期游泳班啦,因10:00要趕返學校學國術,但我會keep住同佢報係星期日公眾泳池游(佢現在本身游緊),今年都係第一年冬天游室外泳池,之前係大力室內池游,希望囝囝okay啦。

原文章由 hinhinmom 於 07-10-15 14:31 硐表

mkwok,
你會唔會比囝囝參加第2期游班呀? 我就唔會喇, 因為怕會凍呀, 如果係室內學就會好d~ ...

hinhinmom,

吾洗擔心,有咁多同學仔陪佢一齊打針,應該okay,我囝囝都怕打針,但佢昨晚話比我聽又好似沒有特別緊張,可能係覺得係咁多同學仔面前吾喊得掛!

昨日又有WELS功課,囝囝上網都吾知做那個練習。

原文章由 hinhinmom 於 07-10-16 10:12 硐表
琴日bk唔知仲乜, 回應唔到...
今日小一打針呀, 唔知hinhin點呢? hinhin次次都係醫生度打, 唔知姑娘手勢好唔好, 痛唔痛呢?

我諗我太擔心...

MIHO.WAH,

我暫時都吾知WELS係做什麼功課,我上次都見到有條題目問How old are you ? 但昨晚上網都找吾到仲有功課做?

我囝囝之前報左恒生商會新一代乒乓球班,試過係Wanchai同TST學,學了兩期都達吾到A+升班,吾再報了。

我囝囝都係精力旺盛,之前星期六已經學游水(TKO)、國術(School)、珠心算(TKO)冋乒乓球(TST),佢都吾覺攰,而我老公就攰到頂吾順,好彩現在乒乓球學完,游水仲有2堂就停。

MK 請問 WELS是做什麼功課的 我怕介時仔仔有我們回家後老師已下班了. 妳仔仔在那學 TABLE TENNIS ? 有否TENNIS 學 ?
我想給仔仔放下氣精力

原文章由 MIHO.WAH 於 07-10-16 11:10 硐表

MK, HIN, KC   MA

我昨晚都開不到BK 不知幾擔心, 我以為又要再開個新名之前已試過.
我仔仔昨天放學下車已告知要打針及邊說邊哭 , 我一向都覺自己是否弄錯仔仔性別 我跟他說你是男孩不用哭不過如 ...

SUET,

妳好,歡迎加入。我囝囝現讀小一,暫時覺得課程吾太深,但囝囝英文底子不好,雖然只教左2課英文,但囝囝學得比較吃力。中文現在用普通話教,囝囝都應付到。仲有什麼問題隨時問我地啦!這裏另有小二同小三的媽咪。

原文章由 SUET.. 於 07-10-16 11:08 硐表
MKWOK:

請不要怪我唐突!你小朋友在貴校現讀小一?小一學的知識是否好深,中文是否現在用普通話教授?我都又睇小朋友乘日唔見野。點解會找唔到。
           我都幫小兒報了08小一此校。希望日後有機會交流 ...

KCMAMA,

係呀,晚上多數很難上WELS,又或者好慢,我都係叫囝囝一放學就做左先。妳知道要做那份功課嗎?

原文章由 KCMAMA 於 07-10-16 14:43 硐表
all

WELS 成日都上唔到,我叫卓卓向老師反映下,佢話講左喇,但都係咁 所以我叫佢如果要做 Wels 自己放學開電腦做,唔好等我放工,廢事網絡擠迫上唔到網。

打針果度卓卓話唔怕喎 我昨日叫佢今早 ...

ALL,

囝囝只有一次用英文同英文大使交談,拿了一張貼紙。

我囝囝今天默中文,明天默英文。我見到中文默書的類型原來吾同英文,係一張工作紙填紙我選擇的形式,好似考試咁。

囝囝係學校做英文功課,佢話老師同佢地一齊做,但我見佢寫d字吾靚,擦完之後叫佢再做,佢居然吾識做 ,佢吾識返屋企又吾問我,月尾測驗都吾知點算。
‹ 上一主題|下一主題