用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖安德肋小學 天主教聖安德肋小學
樓主: KCMAMA
go

天主教聖安德肋小學 [複製鏈接]

妳地有冇發覺現在的中文係跳來教的,1-7課後就到11課,然後到17課 ,我都懷疑仲有咁多課,下個月考試前點教得砌,我亦都同囝囝講過測驗後教中文的進度應該好快,叫囝囝一有吾明就要問。

[ 本文章最後由 mkwok 於 07-11-9 16:55 編輯 ]

hinhinmom,

囝囝話中文陳老師會代兩星期, 而體育老師都轉左.

hinhin多數帶什麼小食回校呀, 我囝囝多數帶包或普通餅乾, 所以冇麥比小朋友搶.  

原文章由 hinhinmom 於 07-11-10 12:10 硐表
all,
琴日又唔係好上到bk...

mkwok,
hinhin話中文老師轉左呀, 仲有個老師(好似體育)都唔同左...

上次hinhin又講, 原來小息時, 好多小朋友都會搶人地野食, 我問佢有無比人搶, 佢話有, 所以佢要一路行一路食, 有時 ...

嘩,帶這些小食一定無得整,吾比其他同學搶,同學都會問佢請黎食。我囝囝好想帶這些架,佢要求過一次想帶$5返學校買魚仔餅食,我話老師吾准帶錢,就買左一次比佢帶返學校食。

原文章由 hinhinmom 於 07-11-12 14:16 硐表
mkwok,
我有時比hinhin帶餅仔啦, 旺旺啦, 小小酥啦, 蝦條啦, 小小糖, 呢類唔健康o既零食o甘law~~

芷欣mama,

我囝囝吾係讀St Andrew幼稚園,不過係首輪15分選佢,好彩首輪就收左。

原文章由 芷欣mama 於 07-11-13 15:09 硐表

hinhinmom,
多謝你既回覆. 我都覺得今年多咗好多小朋友競爭, 想入讀心儀既幼稚園都唔係咁容易. 因st andrew都係我鐘意既小學之一, 所以如果有聯繫的話, 下午班我都會照比阿女去讀. 你哋係咪大部份都係讀st andrew ...

我囝囝都試過手冊用紅筆寫欠交回條、功課等,但其實係有帶的,因仲係我同佢對功課後及親自放回功課袋,好似昨天咁,老師又寫手冊話沒有英文功課,都吾知係咪夾左係其他功課到。

圍裙係咪即係畫畫用個隻呀!

原文章由 hinhinmom 於 07-11-14 14:14 硐表
all,
thks~

如果係o甘, 我都唔特登走去買手套比佢lu, 帶圍裙算啦~

MIHO.WAH,

咁都比妳老公見到我兇神惡殺個樣tim,當街係到鬧仔有冇嚇親妳老公呀。

我個日心火盛,細囝要出街找哥哥,咁我咪帶佢返學校接哥哥,大囝學完國術一落地下就被兩位女同學仔拉來拉佢,細囝就以為哥哥被人蝦,係咁追住佢地大叫,佢地都吾停手,我怕細囝受傷咁咪 係咁鬧大囝,我問大囝點解個兩位係咁玩叫佢bb,佢話佢地取笑返佢上次受傷係玩bb遊戲(被人抱起當bb),老公話小朋友係咁架,玩姐吾洗咁火。

我仲嚇大囝話係咪有同學仔蝦佢,如果係我同班主任講,或者同佢轉校,囝囝即刻唔敢出聲。諗返我個日好似顛婆咁係咪都鬧

我今個星期要帶細囝去幼稚園面試,所以吾同大囝返學,會由老公帶囝囝返,而下堂大囝要請假因有個舊生聚會,妳老公認得我老公嗎?或者兩堂後再給我,唔該晒先。

仲有點解國術班仲未派褲?

我見到妳囝囝好乖呀,一放國術班就拖住爸爸隻手離開,我囝囝就似monkey有同學追佢就走來走去,失控咁。

原文章由 MIHO.WAH 於 07-11-14 22:47 硐表

HI MKWOK

妳是否帶眼鏡 因我老公說上星期六上國術班時聽到有家長說小心再弄多一次頭部, 故老公估是妳 妳同妳老公一齊去接送仔仔呀 好很福:loveliness:

如真是那我叫老公下下次給妳cd是我仔仔上的 ...

[ 本文章最後由 mkwok 於 07-11-15 09:36 編輯 ]

hinhinmom,

兩個真係吾易搞呀!細囝都可以control到,但大囝真係開始control吾到。

我都見到囝囝收左一張,但吾知係邊個寫比佢。

原文章由 hinhinmom 於 07-11-15 12:47 硐表
mkwok,
好笑, 你又鬧仔呀?? 睇黎2個小朋友真係唔易搞...

有日hinhin放學返黎打電話比我, 佢地有次要用張紙仔寫 "我最喜愛得同學" , hinhin好開心o甘話你囝囝寫左佢同比埋張紙佢呀~~ 佢話共有2個同學仔寫最喜愛佢 ...

same as below

[ 本文章最後由 mkwok 於 07-11-16 09:00 編輯 ]

MIHO.WAH,

妳囝囝係邊度學游水呀!

我無報聖安德肋幼稚園,一來諗住樓下個間近近地,方便工人姐姐接完大囝校車就接細囝放學,因現在係觀塘返幼兒班時間好難就,二來諗住將來細囝都可以跟返哥哥個間小學,所以讀邊間都沒有問題,至緊要間學校有愛心。

我個兩位囝囝一時就好friend咁, 一時就打架,都係一囝一囡容易揍。

原文章由 MIHO.WAH 於 07-11-15 13:46 硐表

mkwok

其實我仔仔同妳仔仔一樣都是走來走去的, 只是上完國術班趕上
12點的游泳班 .

男人就是這樣的, 不過我知道他這樣說是希望減低我們緊張情緒(是我老公說 )其實我都好怕女同學玩得勵害的,現今的女 ...

hinhinmon,

囝囝話紅色袋21/11先交,係屋企讀個本故事書,然後家長簽署。另外中文霍老師返來la,囝囝話佢去讀書(5日),吾知係咪去國內交流。

囝囝昨晚返來話英文老師奬左好多圓形貼紙比佢貼係奬賞咭,佢都不知幾開心。

原文章由 hinhinmom 於 07-11-16 12:44 硐表
mkwok,
有兩個小朋友, 要考慮o既野就會多左, 但有兩個小朋友都有好多好處架, 可以的話生兩個最好~

前日, hinhin話英文老師請佢地食"紫菜", 因為佢地叻wor, 都唔知係唔係...

想問下, 琴日派左個粉紅色file, hinhin ...

MIHO.WAH,

我囝囝之前都係大力學,都學左年半左右,不過多數上星期六1:00pm,諗住這個時間少d人學,但最近轉左返將軍澳公眾泳池學。

我囝囝完成左第一星期的英文拼音,我覺得都幾難尤其係錄音方面,囝囝都錄左好多次先錄到成句句子,好似背多過拼音。

原文章由 MIHO.WAH 於 07-11-16 13:32 硐表

MKWOK

我仔仔在九龍灣大力游泳的.

一仔一女都不是的好 要看誰出生先, 如像我哥哥先那妹妹即是多了個仔仔一樣, 她學晒哥哥的壞習慣可以連衫也說不穿 是個男仔頭.

ALL

妳們有沒有人已完成 ...

ALL,

吾記得有冇人讀IC班呀,我見到好多網上功課最多參與個班就係IC,仲有一個叫姓黎的小朋友好厲害,基本上個個學習網都排首位,而英文拼音個課程仲係一日做晒成個星期的功課,仲要係好高分。

有得睇到, 好似每個網上練習都有分數的.

今天老公話去到操場有小朋友被其他小朋友弄到受傷, 跟住老師叫左小朋友入晒校務處, 老公話其中2名小朋友係著國術衫的, 同埋聽到老師話仲麥打到口腫面腫, 聽到都好怕.

原來條褲係紅色, 囝囝都不知幾鍾意著.  

原文章由 MIHO.WAH 於 07-11-16 23:43 硐表

MKWOK

有分看嗎 在那我看不到 , 是否我未完成呢 ?
就是英文併音句子我仔仔都是昨天才有時間看, 故不能立即讀到更何況錄音.

hinhinmom,

我自己都比較鍾意霍老師, 覺得佢好有經驗, 好識教小朋友.

原文章由 hinhinmom 於 07-11-16 17:44 硐表
m.wah,
我諗o個時係英文堂呀, 因為佢話係ms. yung比佢地食~~

mkwok,
霍老師原來去左讀書, 宜家返黎就好lu, hinhin差不多日日都同我講話中文老師唔同左... 霍老師雖然都比較嚴, 但hinhin就好鍾意佢. ...

KCMAMA,

我老公都睇吾到, 佢到學校己經有幾個小朋友圍住個小朋友(聽到喊聲), 而老師就係旁邊講完就全部入晒校務處.

原文章由 KCMAMA 於 07-11-17 15:25 硐表
mkmok

我個囝囝米讀 1C 囉,嘩....有個同學仔咁勤力架
我都唔知可以查分數 tim

打到口腫面腫唔係麻..........

MIHO.WAH,

其實囝囝的出發點可能想玩而追逐才引致受傷的局面。上次我囝囝一放國術咪又係走來走去, 拉拉扯扯,不論男女同學都係咁,所以我係現場咪咁址火鬧囝 。

囝囝同買飲品的同學是否相識?

其實囝囝之前小食被其他同學搶食物,這個對佢的思想行為都有影響的,佢可能覺得弱者就會被人蝦,咁不如做蝦人個個,起碼有得食,所以才會做出這個行為,我地做家長只能做常娥, 日娥夜娥同佢講道理,比佢知道這行為不對。

多點同老師溝通是最好的。

hinhinmom,

好似下星期先有校服取。我囝囝吾肯著多件外套,都吾知會吾會凍親。

仲有佢件紅色外套已經起晒毛粒啦!:cry:

MIHO.MAH,

我都入吾到個個網址呀,仲好, 真係做吾晒。

原文章由 hinhinmom 於 07-11-20 10:25 硐表
all,
仲乜發生o甘大件事o既?? 我呢幾日掛住去自由廣場睇小ying ying事件呀...

anyway, 唔發生都發生左, 身為mami o既, 真係最怕自己o既小朋友受到傷害, 我亦都相信學校老師會handle得好好o既~

小朋友一齊玩時, 真 ...

之前係邊間校服商呀!咁現在係咪指定得一間校服商呀。

囝囝剛打比我話老師又寫欠交功課,明明有帶,囝囝都吾知放了那裏。

[ 本文章最後由 mkwok 於 07-11-20 16:53 編輯 ]

hinhinmom,

昨日囝囝帶左盆花返屋企,妳地有冇呀!

KCMA,

如果八到金綸話我知,等我買大一個碼留返明年著先。

原文章由 hinhinmom 於 07-11-21 10:32 硐表
m.wah,
唔係我勁呀, 係kcma勁o乍... 係佢話我知o既, 但上年質地真係好好多, 有比較之下, 連住我隔離個婆婆都睇得出我地d質地差左... o...

all,
呢兩日佢地活動真多呢, 琴日清潔日, hinhin返黎同我講, 話"bb大比賽" ...
‹ 上一主題|下一主題