用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖安德肋小學 天主教聖安德肋小學
樓主: KCMAMA
go

天主教聖安德肋小學 [複製鏈接]

係呀,係一盆“草”,吾係“花”

MIHO.WAH,

我諗TB(18),應該係書本第18頁,如果個頁吾洗做,咁應該就係備課,有時我都係估估下。

原來檢查完之後會派返本簿,咁有冇寫下次幾時去檢查呀,我囝囝4歲個時跌到上兩隻門牙冇左,個時牙醫話大大下都吾見牙出就要返去照x-ray,睇下有冇撞咩隻牙影響生長,吾知今日囝囝有冇同牙醫講。

MIHO.WAH,

我一入到英文併音就要入密碼,之後就會有個類似電腦keyboard的畫面,畫面的右上角有個Close'x'的掣,close左之後見到top heroes的同學姓名,暫時只有頭30名同學名,但其實第30名的分數只有1500,完成了第一星期都已達到這個分數,可能不是太多同學做。

另外每日一篇囝囝是聽廣東話的,頭幾日有跟他一同做的,但現在是他自己放學做,因他閱讀理解麻麻地,所以我要求他明白個篇文章答對問題就得,不要求他聽普通話。

原文章由 MIHO.WAH 於 07-11-21 20:08 硐表

THKS MKWOK

我都是這麼想, 不過今天終於找到英文老師問. 妳說對了有時寫有時是讀書.

我又沒有留意 , 不過今天已簽名交回班主任.

另我都是找不到英文併音可以看到其他同事 ? 妳可否再教我看, 我只看到我 ...

hinhinmom,

我囝囝個日沒有帶袋,老師幫佢找到一個其他同學吾要的袋。今早校車壞左,差不多7:40分先上車,返到學校一定遲到。

原文章由 hinhinmom 於 07-11-22 10:19 硐表
m. wah,
我同hinhin每日都會做每日一篇o既, 首先我會比佢自己聽一次(廣東話), 之後, 我再同佢一路讀, 一路解釋比佢聽, 之後做題目時, 我都會讀題目比佢聽, 佢唔明先至問我, 至於普通話, 係等佢做左先佢自己按來聽~

...

KCMAMA,

囝囝只寫有牙菌膜,要明年先才檢查除非係急症,但其實我想同囝囝照x-ray.

原文章由 KCMAMA 於 07-11-22 14:11 硐表
all

你地好犀利咁勤力 我真係太懶了:-|

另....你地使唔使再去藍田睇牙呀 卓卓d牙實在太:tongue: :tongue: 下個月18號要去整牙呀,好在係下午時段,只需請半日假就得。 ...

MIHO.WAH,

吾洗客氣。

KCMAMA,

怕佢之前撞到兩隻上門牙時撞到恒齒影響位置,所以兩年都出吾到,不過睇怕要下年牙科檢查時先做了。

原文章由 KCMAMA 於 07-11-23 08:49 硐表
mkwok

做咩要照 x-ray 呀

hinhinmom

你攞左盆"草"未呀

KCMAMA,

我記得俾張單囝囝,但吾記得比錢呀,校務處call我我都吾記得要交餘數,即刻打電話比我媽咪搭taxi去學校取,我訂2條tie,但只有一條,另一條遲d先有。

我見到學校網有張小一入學未能取錄通知,吾知係咪今天多左人選,好似我細囝可以跟哥哥一齊。

原文章由 KCMAMA 於 07-11-26 15:41 硐表
ALL

今日攞校服...但我唔記得俾張單卓卓(其實我根本唔記得要帶),所以冇得攞 仲要俾我媽話我

MIHO.WAH,

原來係2條tie都冇,要後補呀,囝囝今天照穿冬季,原來件冬天個件紅色外套同夏季係一樣,仲知吾洗買啦!

學校網係冇取錄名單的,我上年係要到學校門外睇名單。

原文章由 MIHO.WAH 於 07-11-26 23:16 硐表

kcma
明天真的很 , 妳可否即取即穿呀! 叫妳媽媽一早回校.因的仔仔的校服是一位同樓熱心家長幫我們上學校取回的 , 我老公同他相約下班後取回 :loveliness:

MCWOK
妳就好有TIE用, 可能妳買2條 ...

hinhinmom,

據上次買夏季校服就知,佢地諗住件衫arm,褲就會比同一個碼,度都吾洗度,個時好在可以即刻換。

所以今次我係自己寫呎碼的,佢地緊係諗住年年幫佢地買啦,我全部依據囝囝夏季的呎碼全部買大一個碼,所以件件都有大,件恤衫要摺袖,條褲要修1-2吋左右,我諗明年都arm著

妳係咪買2套校服呀,不如將未著的校服換大一個碼。

原文章由 hinhinmom 於 07-11-27 10:08 硐表
all,
你地都無tie呀? 我都係呀...

我覺得呢間校服商, 幫hinhin度身o既size真係fit都貼地!!!:tongue: 件恤衫個袖剛剛fit, 條西褲又係... 件運動衫又細要換過, 最蠢都係我, 琴晚hinhin訓左我先拎d校服出黎睇, 見件校 ...

KCMAMA,

原來可以後補寄票咁好呀,校務處的職員只叫我即刻到學校比錢先可取。

MIHO.WAH,

Tie好似係有貨會送到學校,由學校代為派到小朋友手上。

原文章由 KCMAMA 於 07-11-27 12:16 硐表
all

校服商做到size 剛剛好,係一個商機黎架 咁佢米年年有生意做囉:tongue:

我今日記得帶單但我以為自己俾噹錢 點知 好在佢地俾我後補寄票,如果唔係死緊.....不過係我

我同左卓卓講 ...

All,

囝囝今日運動日,佢只著件運動外套,吾肯著埋件藍色外套。

All,

我昨晚OT到11:30pm,返到屋企都12點幾,所以只係買了蛋糕麵包,魚仔餅,旺旺,糖果,紙包豆漿及朱古力奶等零食,佢知道有這些小食都不知幾開心,不過佢話同學仔實搶晒,好擔心咁(我諗同學仔之間搶零食的現象都幾嚴重)。

數學挑戰站係一張工作紙(A5 size),裏面只有一條題目。

hinhinmom,

真係難得的機會一見。原來我俩的囝囝身形是差不多的。

原文章由 hinhinmom 於 07-12-3 10:50 發表
kcma, mkwok,
你地終於相認啦~~

anyway, 多謝呢~~

我囝囝自己填左,佢多選擇滿意,有些非常滿意,跟住我問佢私機叔叔同保姆姨姨好吾好,有冇閙小朋友,佢話沒有,仲好好人,所以佢填非常滿意,當然之後我擦晒去填,有些填不滿意。

囝囝取了tie,但條tie好長呀。

今天中文開始考口試,真擔心。

而英文方面好似都係教緊第五課,但我覺得教得好急,囝囝對has, have, her, his好混亂,之後仲要教this, that, those, these都吾知點算。

我見家課冊1A同1B班都係今天考。

原文章由 KCMAMA 於 07-12-6 12:29 發表
mkwok

吓......中文開始考口試,唔係麻,我唔知喎

囝囝昨晚話考左中文口試,係跟學號考,老師會比分數,吾知係預習定考試。

原文章由 KCMAMA 於 07-12-6 14:15 發表
唔係17號先考咩 昨日 c 班做左數學評估咋

KCMAMA,

小心d呀, 要好好保護.  我上年頸骨移位導致頸同頭都好痛, 要睇好耐先好, 但始終時不時痛.

MIHO.WAH,

今天見到妳的老公, 隻CD我吾急, 有時間先copy比我.  另妳囝囝有冇話下堂係咪要返呀, 我睇之前張schedule下星期係吾需要返, 但囝囝話下星期國術要test取腰帶, 仲分紅, 黑, 金.  妳囝囝知吾知呀.

MIHO.WAH,

我打過返學校問,現在等佢回覆。

MKWOK

老公自動找妳呀 ! 哈哈 可能怕我話他.

我不問他他也沒說考帶 , 他也說下星 ... [/quote]
‹ 上一主題|下一主題