用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖安德肋小學 天主教聖安德肋小學
樓主: KCMAMA
go

天主教聖安德肋小學 [複製鏈接]

MIHO.WAH,

學校都冇打電話比教練問,佢地話根據開學派個張通告咁即係吾洗返。

另外問開劍橋課程,其實我都係認識不深,見囝囝做完評估後好開心,比佢係英語環境玩下都好的,至於學吾學到野都吾知。

KCMAMA,

我囝囝都話係98分,佢話大部份都係。

KCMAMA,

吾知這個是不是考試,但佢地知道分數,囝囝話跟學號考,佢4號,前3個都係98分,另問過幾個同學都係,我諗老師比分比得鬆。

原文章由 KCMAMA 於 07-12-11 14:04 發表
mkwok

真架 !! 個個都咁高分呀
睇黎老師都教得好好喎

hinhinmom,

小心d呀,這幾日近考試會少功課,晚上比佢早點休息,到星期六日再衝刺。

原文章由 hinhinmom 於 07-12-12 14:30 發表
all,
hinhin星期一放學返到黎, 已經話喉嚨好痛, 夜晚帶左佢睇醫生, 醫生話佢喉嚨發炎, 食左藥好攰, 星期二無比佢返學, 點知佢又無啦啦發燒, 好在一陣已經退左燒, 但今日都無返學, 因為要去眼科醫院做定期check up... ...

MIHO.WAH,

係咪感冒呀,係很倦的。明天考數學不用溫習,今天放早就給他休息多點。

原文章由 MIHO.WAH 於 07-12-17 22:52 發表
各位我仔仔又來了 ! 本以為好好今晚又要看醫生, 他說很倦及鼻塞今天重溫不到書, 因他入不到腦 真是聽天了, 所以我兩便叫他早睡希望明早6:00叫他起身溫習. ...

囝囝昨天收到一張女同學的聖誕咭,裏面問囝囝係咪愛另一位女同學,如果愛就和她說,她就不愛我囝囝。 我老公睇到就好緊張話點解寫這些。

唉!現在的女仔真係大膽,我仲講笑咁同囝囝說寫回一張聖誕節叫佢努力讀書。

MIHO.WAH & hinhinmom,

囝囝都係普普通通,不過佢好好玩,玩到失晒控。妳囝囝的case真係好攪笑 ,現在d女仔真係好早熟,小一就有這種戀愛的幻想,想當年我都係小五六先有這種幻想,好彩囝囝在這方面仲係一舊飯。

原文章由 hinhinmom 於 07-12-18 15:52 發表
m.wah,
o係我眼中, mkwok囝囝真係幾得架~ 唔只"吸引"到女仔, hinhin仲好鍾意同佢玩tim呀!

mkwok,
我睇完都有d打個突, 宜家d女仔o甘open o既??!! 仲有, 只得一年班...

開學無耐, 我都o係hinhin個school bag搵到張 ...

KCMAMA,

隻牙吾好攪住,咁有冇補牙。

考埋今日就考完,終於都鬆晒,明天放工同佢選擇聖誕禮物。

原文章由 KCMAMA 於 07-12-19 12:12 發表
mkwok

示愛好犀利喎 咁細個就咁進取

all

昨日去睇牙...見到三、四個同班同學 好熱鬧

情形........都係洗下牙咁,解釋下卓卓既情況
隻爛牙就唔好攪住喎,怕卓卓驚又怕其他牙走 ...

ALL,

我留到妳地的留言先知明天要帶食物返學 ,囝囝話手冊有寫,諗住等我放工返到屋企自己睇

請問係咪for聖誕party食,定話係送給同學的零食呀!

hinhinmom,

這個媽咪真係有心思,我囝囝指定要自己choose。

我吾識整,買什麼好呀!

[quote]原文章由 hinhinmom 於 07-12-20 12:31 發表

聽日你整o羊野食? hinhin琴晚已經要求我整"香腸卷"比佢d同學仔食~ 你呢?

你聽日帶囝囝去買聖誕禮物佢一定好開心呢~ 我就唔會直接送, 但會代聖誕老人將份禮物放o係佢床頭個聖誕襪度, 所以, 臨近christmas, hinhin都特別乖~~~

hinhinmom,

真係好偉大,我都係買左個別包裝的朱古力條,囝囝話好多同學帶旺旺。

真係好多功課做呀,我囝囝現在係屋企煲緊卡通片,等佢休息幾日,過埋紅假先比佢開始做。

all

聖誕快樂,我公司今日收1:00pm ,不過吾知d野做吾做得晒。

我入吾到內聯網做網上功課, 個檔案開吾到, 妳地開吾開到呀.

MIHO.WAH,

我屋企依然打不開,但返到公司又開到,妳試下係公司睇下開吾開到。

原文章由 MIHO.WAH 於 07-12-28 13:39 發表

MKWOK

我都是呀 ! 除了21/12當天全開到外, 我23/12 及昨晚也開不到呀 !

唉 ! 都不知道如何是好

MIHO.WAH,

我都係咁做,係公司印晒d問題帶返屋企比囝囝做,做完返公司打答案。

另外英文有個A passage a week, 知吾知係mud?

原文章由 MIHO.WAH 於 07-12-31 13:08 發表

DEAR ALL

我在家開到但就要分開做  就是先寫好各題答案後再填回在學校的網絡內.

THKS
MIHO

我見到都有18本新書要取, 加上佢又要帶明天的書, 好重呢, 所以叫左老公返學校買左書回家才返工.  

原文章由 KCMAMA 於 08-1-7 15:20 發表
all

我唔去喇....我都係諗住叫卓卓自己攪掂咋 唔想咁趕喇....仲有18號家長日又要請假喇

KCMAMA,

係呀,不過還有常識未講,而中文只係講左1份卷,係咪應該仲有2份。

囝囝話女仔叻d,有位女同學英文兩科100分,另一位女同學1科100分。

原文章由 KCMAMA 於 08-1-8 09:09 發表
all

未派成績表但老師已講哂考試d分數,你地果班係米咁呀

all,

家長日個日我已經請定假,費時到時老細話吾比放。

放完假放左2日學,囝囝都仲係放假的心情,待我放工回家先沖涼,好彩吾多功課。

我已經叫左囝囝問定老師明天帶新書定舊書返學,不過吾知佢記吾記得。

囝囝話只有數學老師話新舊書都要帶,其他吾知,我咪比佢帶新書,我昨晚仲趕住同佢包晒所有書tim。

我囝囝學號4號,見完有機會去飲茶,下午可以去行街。

hinhinmom,

昨日冇帶舊書,囝囝話比中文老師罵,英文同音樂老師就沒有罵。都係班主任最好最清晰,派書第一日已寫手冊叫學生帶邊本。

最近跟同事傾開(佢的小朋友讀緊小三),佢話最好小一、二比多d課外活動佢玩,因到了小三開始功課就會好多,又要預備考TSA個試,所以我諗緊比佢學書法/國畫班。

如找到好工,緊係轉啦,變相加人工嘛,我學曆吾高(英文吾talk得,普通話又馬馬虎虎),所以吾會轉。

mkwok,
有無發覺近日好多書要帶? hinhin個書包真係超超重呀... 執完都無改善...

KCMAMA,

學晒珠算嗱,共學了幾耐呀,乘除數有冇學埋呀!我囝囝學左一年多,現在背緊乘數表。

我見到下學期數學開始兩位直式加數,咁妳會教囝囝用舊式方法將個位相加,定用珠算計法呀!會吾會好混亂呀!
‹ 上一主題|下一主題