用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖安德肋小學 天主教聖安德肋小學
樓主: KCMAMA
go

天主教聖安德肋小學 [複製鏈接]

hinhinmom,

係邊區工作呀!新工會吾會成日OT呀,現在好多工都冇13個月糧,我都係12個月糧加bonus(吾多個半個月)。

hinhinmom,

新舊工都係中環返工,地點冇變,咁緊係睇人工同返放工時間。

我係Quarry Bay返工 ,好快可以返到屋企,我做秘書的,仲生埋兩個小朋友,公司吾抄我就繼續做落去。

原文章由 hinhinmom 於 08-1-10 19:04 發表
mkwok,
我o係中環返工架, 你呢?
我做律師樓o既, 你都知宜家好境啦, 搶人搶得好緊要呢~

hinhinmom,

我囝囝都知道係一位姓張的小朋友,上次又係佢係操場抱起我囝囝而弄到撞到頭,囝囝話這個小朋友經常比老師罰的。

原文章由 hinhinmom 於 08-1-12 12:01 發表
all,
琴晚hinhin同我講, 話day 6 o個日, 佢同班中一個男同學坐, 個男同學推開佢同埋張佢個筆袋掉落地.. 我問hinhin跟住點, 佢話佢忍唔住喊... 結果呢個男同學當然有比老師罸啦..

但我聽完, 都宜家都有d唔開心, 因 ...

MIHO.WAH,

那個小二生都是國術班,而放學坐校車又同妳囝囝坐,對嗎?

上星期國術班在操場上,所以到接放學的時候我見到佢地上堂,當時每個同學一個跟住一個打功夫給教練看,做完之後有些一齊係操場走,有些一齊玩來玩去,而我囝囝就走左過去室內操場同空手道同學玩,比我捉返佢上堂,到集體打功夫的時候,大部份都跟到做,但會見到有二、三個同學跟本沒有心機上堂,完全吾跟住點做,是是但但咁打,有位同學仲話吾舒服要休息,但我睇到佢滿場走/玩,跟本吾似吾舒服,而佢媽咪見到佢囡囡冇一齊集體打功夫都吾覺好奇,自己仲行入操場跟其他媽咪傾計。

我將我的感覺話比囝囝聽,希望囝囝知道上課外活動都要專心和尊重教練。

可能我為人真的好執著,一係吾學,想學就要比心機和專心,吾好浪費時間和金錢。

原文章由 MIHO.WAH 於 08-1-14 14:08 發表
dear

不過話時話, 一件事還一件事, 我仔仔的問題間間學校都有發生(我知道因看到其他都有此情況不論好學校.) 只是我仔仔真不彩在國術班認識此學生 黑仔 !

我在12/1剛在學生聽完講座後重可以參觀學校(哈哈我 ...

囝囝話派左家長日時間,我見早上8:15(學號4),咁1號係幾點開始,每位家長咪預好少時間傾計。

MIHO.WAH,

妳老公方便先拿給我,謝。

其實教練都有大聲話佢地,但小朋友跟本吾聽,直到教練話吾記得點打就留堂,佢地先企好。囝囝話上次有位代堂阿sir好嚴謹,我覺得咁樣仲好。

原文章由 MIHO.WAH 於 08-1-15 13:37 發表

mkwok

是嗎 ? 那教國術的不是要求紀律嗎  以不是多人喎
小孩子當然很喜歡走來走去,師父應叫他們安靜休息.
唔明白, 謝謝妳告訴我情況.
另我一早已有CD只是老公上星期要返工故下次給妳 ...

MIHO.WAH,

係呀,一下子教得好快呀!囝囝開始覺得亂,吾記得jqx, zcs的分別,我都吾知點教佢。

原文章由 MIHO.WAH 於 08-1-16 13:23 發表

DEAR

我想不會帶小朋友 因我放工便直往學校.

近日學校好像開始多點教併音(普通話), 因有寫及默. 開始認識4聲調.

all,

我都好開心 ,囝囝昨天都拿了証書,他今次考試考得不錯。但他自從放完長假後,每天都一放學都睇電視直至6:00pm先肯沖涼和做功課,明天家長日都要同老師傾下先。

MIHO.WAH,

邊個網站睇到收生情況呀!

我囝囝見到單張已經話要買超人英文光碟, 要$150呢!

KCMAMA,

是計貼紙多少排名次嗎?我以為係考試tim。

原文章由 KCMAMA 於 08-1-17 14:12 發表
miho.wah

一張A4咁大既紙咁,都冇咩寫...但有名次的,卓卓話按貼紙多少排名次喎

MIHO.WAH,

我冇睇過my classroom, 所以都吾好吾好.

原文章由 MIHO.WAH 於 08-1-17 23:11 發表

mkwok

my classroom妳覺得好不好 ? 有沒有聽過 ?

thks
miho

KCMAMA,

之前取的証書係考試名次來, 首五名有証書, 但不會寫在成績表上, 而老師都主動說了全級名次給我聽, 佢仲話首個五名小朋友都係相差0.xx分, 有位平均分92分都拿12名.

all

今早去學校攞成績表,傾左十分鐘度,原來冇寫名次架,要主動問老師先知架,話就話唔好太著重名次,但我都好想知,所以我問左

hinhinmom,

有冇攪錯, 一定要追究, 佢真係以為係黑社會, 仲叫高年班的來打妳的囝囝, 佢係咪張x杰(我怕說錯), 如果係我今日都係見過佢, 佢原來個子小, 我以為佢會好大隻因成日蝦人, 佢成日走來拍住我囝囝膊頭, 我叫囝囝日後要遠離佢.

原文章由 hinhinmom 於 08-1-18 10:32 發表
all,
囝囝琴晚又同我講左件事, 我決定要追究..
囝囝話琴日小息o係雨天操場, 有個同班姓張o既男同學話佢唔請糖佢食, 搵左3個高年班(阿仔形容係3年級)o既學生圍住打佢, 仲用手踢佢, 我即刻檢查阿仔個身體, 發現對腳都 ...

MIHO.WAH,

我班老師是明確說出名次的, 而我都覺得應該寫每科每級名次好過每班名次.  妳囝囝考試的時候身體不適, 都考到79分都算不錯, 繼續努力.

KCMAMA,

祝妳囝囝生日快樂, 我見囝囝考得不錯, 都買了全年通行証(不過只係星期一至五才可入場), 諗住學校一有老師發展日或旅行補假等就入場.

hinhinmom,

原來真係個位, 妳可待老師怎樣回覆和處理, 如處理不好, 才再聯絡訓導主任或校長.

hinhinmom,

我跟老公講過這件事,老公都覺得好嚴重,妳今天打電話比班主任(或明天早上7時多打返學校, 班主任說會好早回校的),睇下佢的處理方法,除了張同學外,那幾位的3年級學生都要找出來,如妳不怕麻煩,要求老師安排見佢地和佢地家長,比佢地知道他們小朋友的行為問題,並跟老師說不排除報警。

如果這樣下去,妳囝囝可能會害怕返學。

原文章由 hinhinmom 於 08-1-21 10:35 發表
all,
琴日阿仔先同我講, 話o個幾個3年級o既學生除左打佢, 仲用腳去踢佢小便位置... 我聽完真係勁嬲, 我老公都係, 我問佢點解上次家長會唔講埋比老師知, 佢話唔記得左...

今日, 同阿仔等校車時, 佢好擔心o甘同我講,  ...

hinhinmom,

我囝囝一放學返屋企就打電話比我,話老師跟全班同學講左張xx打妳囝囝,所以罰左佢。

我囝囝話今日張xx小息後搶左佢本書,要囝囝話講比老師聽佢先肯比返佢,我已經叫囝囝要遠離佢呀!

原文章由 hinhinmom 於 08-1-21 16:35 發表
ALL,
問左班主任, 佢調查之後都罸左個同學仔, 但阿仔就認唔到其他3個3年級o既同學仔...  
老師都安排左同呢個同學仔換個比較遠o既位置坐...
其他3年級同學就會比訓導主任更進..
點都好, 我都信學校同老師o既安排同處 ...

hinhinmom,

知道學校都有繼續跟進這事真好,那幾個打人的學生一定要知道這事不對。

比人打而還手這是正常反應,我認為被人打一定要保護自己擋住先,之後即刻走逃避繼續被打(如還手他們會繼續打落去),跟著即刻找老師/風紀/去地下校務處通知學校,叫妳囝囝小息盡量不好一個人,最好找多幾個好朋友一齊,如被蝦,其他同學會幫忙找老師的。

原文章由 hinhinmom 於 08-1-22 11:50 發表
all,
剛剛班主任再同我跟進返件事.. 今日重演案情..
原來o個幾個係2年級學生(老師口中平時唔算頑皮), 雖然小息有4個當值老師在場, 但事發地點o係躁場o既角落.. 所以只有部份同學仔見到..
唔可以話hinhin成件事無錯,  ...

MIHO.WAH,

我囝囝有參加足球班,因小一至小三一齊玩,佢地當然吾夠小三踢得好,所以成日輸,加上佢話見到其他同學3點幾可以上校車,而佢就要留係學校踢波,所以吾想玩,但都要玩到5月先停。

另一方面,我都想佢停,吾好話我偏見(張同學都有玩)。

原文章由 MIHO.WAH 於 08-1-24 13:53 發表

KCMA

妳仔仔很叻妳可以放心  如是我仔仔一定傻吓傻

我想問有沒有人參加足球班 ? 好不好 ? 因仔仔一直想但我沒給
他現在已要求小二一定要參加   ...

hinhinmom,

但如果妳地upgrade到basic個張係Mon - Fri先入得,咁3/2(日)係吾可以入場玩,妳打電話問下係吾係。

早前做特價送酒店我已經買左禮券送酒店,仲book左30/4住,現在可能3/3下午入場玩。

原文章由 hinhinmom 於 08-1-24 14:56 發表
Kcma,
Annual pass o個度, 我見小童最basic o個張都係加多$210, 去兩次都抵返o既~ 如果我地一大一細去, 都係加多$510就可以upgrade做annual pass, 我見暑假都有得去下, 所以我多數都會join, 睇下你有無join, 可以約 ...

hinhinmom,

應該入場前先可以upgrade,妳最好查下先,我見到平日入場都有幾日學校假期,如3/3, 19-20/3, 25-28/3, 1/5, 30/5同暑假等,都有幾多日可以去玩,所以先買張basic.

我有開MSN, 老細見吾到就玩的。

原文章由 hinhinmom 於 08-1-24 15:19 發表
mkwok,
係wor, 我join o個張係最basic, o甘, 我打算3/2入場玩, 係o米即係唔入得呀? 我入左場再係入面upgrade張pass又得唔得呢?

kcma,
係呀, 似msn緊呢~~

all,
講開呀, 你地有無開msn呀? ...
‹ 上一主題|下一主題