用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖安德肋小學 天主教聖安德肋小學
樓主: KCMAMA
go

天主教聖安德肋小學 [複製鏈接]

MihoWah

係呀我果班都係 20% bonus: people in school,我都覺得好好

MIHO.WAH,

妳囝囝係邊度學phonics,貴吾貴呀!

另外默書 20% bonus: people in school,係咪即係默people in school這句?

原文章由 MIHO.WAH 於 07-10-12 00:45 硐表
thks MK & kc的鼓勵

我都有買jolly phonics幾好的... 但我又實在太多野學故在家不太多看, 而仔仔都有學phonics差不多9個月了,現學到4個英文併在一起發音老師重說他很好 :loveliness: 我都覺得是但就不明白 ...

mkwok,
足球班我過左deadline, 報唔到呀... 我諗hinhin都以為自己參加~

琴日返到黎, 唔見左本"快樂學語文", 唉... 唔知係唔見左, 定係留左o係學校...

all,
你地搵學phonics, 可以查詢下安寧花園g/f, 開左間"東山", 呢間野o係金鐘都有, 我朋友個女上星期上左第一堂, 每堂$250.

另外, 想問下各位對珠心算o既意見呀, 其實, 我都想比hinhin學, 但今日, 同我同事講開, 佢宜家係見習律師, 之前都有幫人補習. 佢唔贊成小朋友學珠算, 因為佢覺得會混淆左小朋友常規學數學wor... 但我問佢, 唔係會計數快d o羊? 佢就話, 宜家你o米又係用計數機... 你地覺得點睇呀?

[ 本文章最後由 hinhinmom 於 07-10-12 13:06 編輯 ]

原文章由 mkwok 於 07-10-12 09:29 發表
MIHO.WAH,

妳囝囝係邊度學phonics,貴吾貴呀!

另外默書 20% bonus: people in school,係咪即係默people in school這句?

HI MK

以我想應是小朋友除了老師指定默的生字以外, 小朋友可以多默一些生字 例如 : 校長, 主任等  請問學校主任英文應用那個
我都想用簡單些生字給仔仔.

另外, 併音我在林慕德到學,真幾好的他以音樂來帶動小朋友及有時會玩遊戲, 故仔仔很喜歡 , 我曾經想過組班要求教授的.
因林慕德主力是在學校教故很少宣傳, 我認識他也是有朋友在靈糧堂幼稚園有得學又覺幾好而介紹我到他OFFICE學. 他們學習地方有兩個地方 1/ 是油麻地   2/ 是天后 --我選了天后

費用是 $1440 + $80 (CD+學習書) / 3個月 = HKD120/堂

[ 本文章最後由 MIHO.WAH 於 07-10-12 13:50 編輯 ]
MIHO

MIHO.WAH,

Thanks for your information regarding phonics.  主任的英文我都吾識,等我問下人先。

HINHINMOM,

我囝囝都有學緊珠心算,都學左將近一年,我比囝囝學的原因係想佢頭腦轉數快d,訓練右腦的運用,想想令他動腦筋同手眼協調,而珠心算同圍棋都有這種功效。之前都有其他家長說過學珠心算對學校的數學沒有幫助,始終的教法運用都吾同。

原文章由 MIHO.WAH 於 07-10-12 13:45 發表

HI MK

以我想應是小朋友除了老師指定默的生字以外, 小朋友可以多默一些生字 例如 : 校長, 主任等  請問學校主任英文應用那個
我都想用簡單些生字給仔仔.

另外, 併音我在林慕德到學,真幾好的他以音樂來帶動 ...

[ 本文章最後由 mkwok 於 07-10-13 15:36 編輯 ]

All

其實我有一個朋友曾經講過,佢係咁樣同小朋友講..." 珠算計法跟學校教既係唔同,因佢既用途係幫助你考試、測驗時複查自己有冇計錯數 "  我都覺得幾有道理同埋俾小朋友容易明白當中既分別,因我地同佢講咩訓練腦袋既靈活佢地未必明白。

學校測驗我冇咩特別同卓卓溫習,都係好似平時咁咋。

佢反而話生果班d英文深 我諗可能佢個底冇咁好喇 又唔知學校教咩,想教下佢都唔知點入手

真係比囝囝激親,掛住放學玩足球,話吾見左本手冊和功課袋,吾知留係學校定校車,好彩明天返學校學國術順便睇返,希望係留係學校啦!

mkwok,
真係要預左佢地成日唔見野...
hinhin本"快樂學語文"搵返啦, o係第二個同學仔個書包度... 唉..

我個話女女好鍾意做WELS功課,日日做晒d功課就話要上WELS
有英文歌仔聽,仲有好多野睇~
我最鍾意默書範圍有錄音...小朋友可以由5識聽到識為止~~
我女女攞到5個貼紙~~MISS送左一份小禮物比佢...
我一放工...佢比立刻拎比我睇
我覺得咁都幾好o波
最近我煩緊...都5知比佢學咩好...想比佢學英文...
但係佢已經學緊芭蕾舞...怕佢應付5到...
都5知點算~...請大家比吓意見la~

原文章由 mkwok 於 07-10-12 17:52 硐表
真係比囝囝激親,掛住放學玩足球,話吾見左本手冊和功課袋,吾知留係學校定校車,好彩明天返學校學國術順便睇返,希望係留係學校啦!

MK

妳就好能趕到兩個, 我仔仔明天要往學游泳放棄國術, 而下堂就上回國術班, 妳明天上國術後可告訴我派衫方面情況嗎 ? 因我怕沒得選尺碼.
MIHO

原文章由 WWmum 於 07-10-12 19:54 硐表
我個話女女好鍾意做WELS功課,日日做晒d功課就話要上WELS
有英文歌仔聽,仲有好多野睇~
我最鍾意默書範圍有錄音...小朋友可以由5識聽到識為止~~
我女女攞到5個貼紙~~MISS送左一份小禮物比佢...
我一放工...佢比立刻拎 ...

WWMUN 妳好

我想問下是否到了小二家長便沒得看家課冊呢 ? 我好擔心仔仔會有很多寫留. 他又善忘點算呀!
MIHO

all,
hinhin都好鍾意上wels呀, 佢成日自己上去聽故事~ 唔知其他password幾時會有呢??

支i-pen琴日終於開斎, hinhin玩到唔停得手, 佢一路聽一路讀好搞笑呀!

MIHO.WAH,

昨晚囝囝流鼻血,所以今天沒有游水,只有學術,教練今天才幫他度腰圍和長度,我諗下星期先有得派。我囝囝話今天好好玩,囝囝話今天有位朋友仔冇返,佢話佢上堂有返,吾知係咪講緊妳囝囝。

HINHINMOM,

原來之前真係有英文quiz, 囝囝記性真係差,今天學國術居然有位同學叫佢,佢都吾知佢係邊個,原來係同班男班長, 返左成個幾月都吾知男班長係邊個?

原文章由 MIHO.WAH 於 07-10-13 01:34 硐表

MK

妳就好能趕到兩個, 我仔仔明天要往學游泳放棄國術, 而下堂就上回國術班, 妳明天上國術後可告訴我派衫方面情況嗎 ? 因我怕沒得選尺碼.ops:" /> ops:" /> ...

[ 本文章最後由 mkwok 於 07-10-13 16:58 編輯 ]

[quote]原文章由 mkwok 於 07-10-13 15:34 硐表
MIHO.WAH,

昨晚囝囝流鼻血,所以今天沒有游水,只有學術,教練今天才幫他度腰圍和長度,我諗下星期先有得派。我囝囝話今天好好玩,囝囝話今天有位朋友仔冇返,佢話佢上堂有返,吾知係咪講緊妳囝囝。

MK

妳仔仔又幾攪笑 不過說真我仔仔又是連自己班同學都不懂他全名, 只知單字名叫.

今天是沒上課但不知是否只有我仔仔一個沒上呢? 如是那就是我仔仔囉 , 不過下星期會返而月底又要上最後一堂游泳..... 不知會不會跟不上.
MIHO

MIHO.WAH,

應該只有下堂撞時間, 因我睇返國術的時間表, 月尾最後一堂不用上堂.

原文章由 MIHO.WAH 於 07-10-14 01:24 硐表
[quote]原文章由 mkwok 於 07-10-13 15:34 硐表
MIHO.WAH,

昨晚囝囝流鼻血,所以今天沒有游水,只有學術,教練今天才幫他度腰圍和長度,我諗下星期先有得派。我囝囝 ...

原文章由 mkwok 於 07-10-14 15:00 硐表
MIHO.WAH,

應該只有下堂撞時間, 因我睇返國術的時間表, 月尾最後一堂不用上堂.

HI MK

我仔仔游泳不是在學校的, 而是參加"大力游泳班" 在九龍灣展貿.
故我們以更改下次游泳時間為 12:00-1:00 很趕呀, 一上完國術即走, 本想改星期日但老公說希星期日是休息及多點時間.
其實星期六又真很多活動, 10-11點國術, 12-1:00是游泳, 3-4 點 學併音.
MIHO

wwmum

芭蕾舞係米玩下咋,應該冇咩壓力啫,時間唔太迫應該冇咩問題喇。

係呀英文老師成日有貼紙獎勵佢地架,儲到一定數量有禮品tim

mkwok

二年班小朋友進步左好多喇,唔好擔心住喇

all

月尾測驗喇,好似好快 tim

你地d小朋友咁鐘意玩 wels,卓卓就冇咩興趣,我都要同佢傾傾先得,昨日為左佢方便做網上功課,又廢事卓卓攪部手提電腦,所以將佢房部電腦裝過d新硬件等d速度快返dd ,攪左半天都仲未整好

MIHO.WAH,

我囝囝之前都係係大力學,學了差不多年半最近才轉係將軍澳泳池學,一來吾需要搭車,二來老公想佢游大池。我囝囝星期六都係幾幾忙,10:00-11:00國術,3:15-4:15珠心算,5:00-6:00乒乓球剛剛完,而游水就係星期日。現在諗緊星期六學埋拼音,但要近因吾想搭車。

原文章由 MIHO.WAH 於 07-10-14 19:37 硐表

HI MK

我仔仔游泳不是在學校的, 而是參加"大力游泳班" 在九龍灣展貿.
故我們以更改下次游泳時間為 12:00-1:00 很趕呀, 一上完國術即走, 本想改星期日但老公說希星期日是休息及多點時間.
其實星期六又真很多 ...

KCMAM,

我睇到張時間表,連LISTERNING都有考,中文仲有中作,溫都溫吾到,真係要睇囝囝彩數了。

我囝囝對於wels都係冇mud興趣。
‹ 上一主題|下一主題