用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖安德肋小學 天主教聖安德肋小學
樓主: KCMAMA
go

天主教聖安德肋小學 [複製鏈接]

MIHO.WAH,

我要求囝囝放學回家休息一會就要做功課先(但要我日日打電話返去催他做),為了這樣我買了部DVD錄影機錄低佢要睇的電視節目(卡通片)。因他想睇十兄弟,所以約5:45前做完(約一個半小時),但寫d字就好求其。之後就會沖涼同睇返之前錄低的電視節目,直至我放工約7:30-8:00睇功課同溫書。我囝囝9:30就要上床瞓,同佢繼續溫都冇用因佢成日打呵欠,真係火都黎埋。

每日放工回家就要同時間鬥快。

原文章由 MIHO.WAH 於 07-10-9 23:45 硐表
ALL MAMA

妳們已有網上功課啦  我仔仔班未有
我近日公司非常忙簡直是忙都午餐也吃不到 很久沒上來了,平時在午飯或晚上時間上BK .

我仔仔都是明明寫星期四默書特然改明天...唉 我太忙了工人又放假 ...

mkwok

我囝囝都好鐘意睇十兄弟,睇到哈哈大笑架

mihowah

點解做咁耐呢,你囝囝幾點開始做功課呀

All

我個囝幼稚園起都已經唔肯訓晏覺喇,所以節省好多時間。

佢放學後我俾佢休息半小時食 D 野,跟住做功課,有d功課係學校做左,而且通常只有 5 , 6 樣,我諗不用 1 個小時可以做哂,因佢仲要預時間做珠算,仲可以睇到十兄弟,不過佢唔係好睇卡通片架,佢只睇 NOW 既汽車節目。可能係我媽咪同我湊,所以囝囝唔敢唔做功課或慢慢做,怕我媽閙佢麻

再等我放工返黎食埋飯就同佢睇功課,一個星期溫兩晚書,默書另計,再兩晚玩電腦,佢由幼稚園開始已經習慣左咁既方式架。

冇錯,我地d職業媽咪真係要同時競賽,晚晚好似打仗咁,仲要做家務,自已又要返學又要考試,真係忙到 cc 下。

你地d爸爸有冇幫下手咁,我老公比較收得晏,有時返黎都八、九點,所以差唔多全部係我自己攪

mkwok,
唔講我真係唔知有password 呀, 仲有其他嗎? 因為班主任話全部login name + password會一次過比架...

all moms,
今日hinhin要默中文呀, 我呢兩個禮拜都較忙, 都要成7,8點先走得, 返到屋企都成9點喇... 琴日同hinhin默中文, 佢又ok wor... 可能個中文老師教得好啦, 宜家hinhin對d中文字好有印象.

hinhinmom,

暫時只知道有WELS password,昨晚上網做左How old are you?這條問題。不過中文的默書範圍派得太遲,好似英文咁早些通知比較好。

KCMAMA,

妳就好啦!囝囝肯自動自覺,我囝囝成日同我拗數要睇電視。另外妳好厲害呀,仲可以讀書考試。我回家忙完大囝,就忙細囝,細囝最近返2歲幼兒學校,但佢吾適應,情緒好大問題。

請問有冇人知道將軍澳樂緻幼兒學校好吾好呀?

原文章由 hinhinmom 於 07-10-10 10:36 硐表
mkwok,
唔講我真係唔知有password 呀, 仲有其他嗎? 因為班主任話全部login name + password會一次過比架...

all moms,
今日hinhin要默中文呀, 我呢兩個禮拜都較忙, 都要成7,8點先走得, 返到屋企都成9點喇... 琴日同 ...

[ 本文章最後由 mkwok 於 07-10-10 11:39 編輯 ]

mkwok

你有兩個囝囝點同,比我地忙多一倍麻 你講果間幼稚園我唔清楚,我同hinhinmom 都係只知道聖安德肋幼稚園好好咋

平時你返工邊個同你湊囝呀 ?? 你試下同個囝商量下做一個時間表俾佢,咁你會舒服d架,由 k1開始卓卓都已經要跟時間表做野,唔使嘈麻。

mkwok,
將軍澳樂緻幼兒學校o係邊架?
我都覺得st andrew's小學係好好架, 宜家好多人報考, 你可以參觀下先啦~~

我應同kcma所講, 定個時間表比佢地, 宜家hinhin放學返去食左茶點就要做功課, 所有佢識o既都要做晒先, 我再返黎跟, 講真, 我地要返工, 正常時間返到去都要7,8點, 跟下功課, 溫下習, 佢地都要訓覺lu... 其實o甘... 已經夠忙c我地呢班媽咪...

mihowah

點解做咁耐呢,你囝囝幾點開始做功課呀

All

我個囝幼稚園起都已經唔肯訓晏覺喇,所以節省好多時間。

佢放學後我俾佢休息 ... [/quote]

KCMAMA

妳很利害 重可以溫書+ 玩電腦 ,我簡直是要向妳五體投地 , 我都要改良一下, 他以前讀幼稚園時都是回家做功課及公文數+珠算都全做好了,可是現在上了小一就不行了及過份地用很多時間來做, 我想現要求他專心些可能要用書房而不是在大聽做, 因重有妹妹會影響他.

ALL MAMA
那可否請教妳們如何幫他默生字 ???
MIHO

KCMAMA,

我有工人姐姐幫手,但細囝吾多識講野,所以諗住比佢讀全日幼兒園,但他不適應所以找緊有冇平平地的半日返。但St. Andrew沒有N1班。

我都有比個時間表大囝,但都吾多跟住做,佢連工人姐姐都吾聽,我每日都要打電話返佢催佢做。我都要K1開始列個時間表比細囝,希望佢由細培養。

mihowah

默書方法呀 ....卓卓自己睇熟,我米同佢默囉,可能暫時默既書,唔太深喇,都係默左英文兩次,中文一次之麻,遲d就唔知喇

All

原來佢地d生果班都有堂上習作考佢地 ,e 兩日派左d paper 返黎我先知,我仲以為好輕鬆咁聽完唔使做 tim

MIHOWAH,

暫時默書都吾太深,所以同KCMAMA一樣叫囝囝自己睇熟,我就同佢默。

KCMAMA,

生果係有習作,但有時現到佢做完都吾洗交,另囝囝話昨天上英文堂玩遊戲好開心,好似答仲問題有幾多個'正'字,要有5個'正'老師奬了一個細細個熊貓夾比佢(好多小朋友都做到,佢都提到有一個小朋友得4個'正',其實小朋友一齊幫佢),佢都不知幾開心。這樣玩遊戲囝囝就開心,希望囝囝可以係遊戲中學習,吾好玩完就吾記得。

KCMA,
琴晚試左幾次支i-pen都唔著呀...

你o個pack野有無教你點搞隻碟同支ipen呀? 我pack野得張好簡單o既說明書...

hinhinmom,

妳睇下以下網址教安裝

http://www.haynien.edu.hk/movie/smartpen/wholeframeset.htm

原文章由 hinhinmom 於 07-10-11 12:10 硐表
KCMA,
琴晚試左幾次支i-pen都唔著呀...

你o個pack野有無教你點搞隻碟同支ipen呀? 我pack野得張好簡單o既說明書...

KCMAMA,

生果係有習作,但有時現到佢做完都吾洗交,另囝囝話昨天上英文堂玩遊戲好開心,好似答仲問題有幾多個'正'字,要有5個'正'老師奬了一個細 ... [/quote]

妳同KC 就好 仔仔都很叻呀:loveliness: 重可以清楚告訴妳們生果學習情況   可能近來太晚回家沒聽到他說.

我仔仔重未拿到技巧能自己記憶一些字出來.
MIHO

hinhinmom

唔好意思呀......支i-pen 咁樣,點裝及有冇說明書我唔知到呀,要今晚返去問馬生呀....

All

我頭先搵左卓卓既英文老師,問佢學校有冇併音教,佢話有但唔會有書,係教到果個字就會同d小朋友講,如果家長覺得有需要,都可以自己係出面再學,因佢話併音好有用。

MihoWah

慢慢教喇,俾d時間小朋友佢地實得架。

mkwok,
唔該晒你呢~~

kcma,
我打左偉發問, 佢話比我換一次呀! 再唔著就要去維修部整架喇.. 乜o甘化學o既?!...

唔知點解, hinhin話好鍾意上導修堂wor...

MIHO.WAH,

可能係遊戲同有禮品的關係,囝囝特別上心,但其他如問他當日有沒有默書、評估等他都話吾記得,老師明天有派咪有囉。

KCMAMA,

初頭我都想比囝囝學Phonics, 而我自己就有買Jolly Phonics比佢聽,但現在太多野學,另12月想比佢學劍橋英文,所以睇定d先。

all,
頭先上網睇功課, 見到英文聽日quiz呀?? 唔係麻... 係o米密左d呢?

其實我見返其他學校, 我地o既課程進度好似快過人地...

請問有沒有人知道 08年p1 有幾多人報讀?
15分機會多少, thank you.

thks MK & kc的鼓勵

我都有買jolly phonics幾好的... 但我又實在太多野學故在家不太多看, 而仔仔都有學phonics差不多9個月了,現學到4個英文併在一起發音老師重說他很好 :loveliness: 我都覺得是但就不明白他為何會不能同英文混合而用 , 可能一個個人ops:" /> 不過我知他學得很開心 可能我們從沒有幫他溫書他很輕鬆及我自己也上了家長phonics幾堂

學校方面, 我都看到有教併音 g, k 現多學 m,n
妳們默了第二次英文了沒有 ? 今次老師沒有寫何時默, 但就很可愛他校有 100% 默書另加 20% bonus: people in school
幾好呀!可以鼓勵學生多學生字.

[ 本文章最後由 MIHO.WAH 於 07-10-12 00:52 編輯 ]
MIHO

hinhinmom,

之前寫手冊英文有quiz,但我問返囝囝佢話沒有,我諗係改左今日。仲有前日係要默中文,囝囝又話沒有默,妳有沒有問過囝囝有冇默呀!我覺得英文進度慢呢,有個topic講升小一默書,佢地要默書的內容很多每天大約要10句,有些學校仲有unseen dictation,相比我地的學校已經較淺。

妳囝囝係咪join左今日的足球班呀,我囝囝話妳囝囝都有參加,係咪呀!

原文章由 hinhinmom 於 07-10-11 17:58 硐表
all,
頭先上網睇功課, 見到英文聽日quiz呀?? 唔係麻... 係o米密左d呢?

其實我見返其他學校, 我地o既課程進度好似快過人地...
‹ 上一主題|下一主題