用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖安德肋小學 天主教聖安德肋小學
go

天主教聖安德肋小學 [複製鏈接]

天主教聖安德肋小學

KCMAMA,

Hi, 我囝囝讀一禮班呀,我九月份都係學校訂飯加果汁,這兩日校車的時間好亂呀,放學要係車站等一個鐘先到,希望遲d好d啦!

昨天囝囝不小心,校車回校但未停定,他就站起身撞到前面的扶手,下面兩隻牙齒鬆左呀!佢幼稚園係學校已經吾小心跌倒係上面2隻門牙冇左,現在又到下面。

學校的回條原來今天派就要明天交,吾係跟回條日期,今天冇交已經要寫手冊,下次真係要留意。

原文章由 KCMAMA 於 07-9-3 09:10 硐表
All

開學喇

有冇聖安德肋小學d朋友呀 ?? 入黎傾下呀

hinhinmom

我今日送左卓卓上校車後,好擔心呀 你點呀  ??

卓卓話原來佢果班,有四、五 幼稚園B班同學仔,好奇怪原來小學有就埋佢地黎分班,但唔知點 ...

天主教聖安德肋小學

KCMAMA,

我都覺得校車的服務真係麻麻,比起幼稚園的校車差好遠,妳小朋友搭幾個號校車呀,我囝囝搭2號車,但這幾日都係遲來。

我已經再三跟囝囝說現在升小學,要自己照顧自己,上車第一時間坐定,見過小朋友都未坐定就開車。

Hinhinmom,

妳小朋友讀邊班呀!係咪同KCMAMA的小朋友同一班呀!

原文章由 KCMAMA 於 07-9-5 09:29 發表
mkwok

我覺得校車服務麻麻地,我諗住今日打去學校問下先,因昨日返學時架校車早左,個保母 ...

天主教聖安德肋小學

係呀,Ms Yau做班主任,好野有同學仔。

今日囝囝回來話有一個貼紙,佢話今日係玩記同學英文名,佢只記得一個,所以有一個貼紙,佢話全班有28個小朋友點記喎!

原文章由 hinhinmom 於 07-9-6 10:35 硐表
mkwok,
我hinhin同你囝囝一班呢~~ms yau做班主任~

今日校車算準時到wor, 但我就唔知放學幾點先到屋企...

all,
今日正式上堂喇, 我仲緊張過hinhin~

天主教聖安德肋小學

嘜吾係會即日回覆呀!

我囝囝前天都派左4本新書(之前係學校買但冇貨),其中有音樂書,但仲欠兩本。

原文章由 KCMAMA 於 07-9-6 18:08 硐表
all

我諗住搵班主任傾下校車同埋問下本音樂書,四點多佢開緊會,留左電話等佢回覆,等到五點多都未收到電話,再打去問佢已經下班 我明早再打過至得 ...

天主教聖安德肋小學

MIHO.WAH & ALL,

小班教學好,老師可專注各小朋友的問題,想當年40個一班,老師真係顧不到這麼多小朋友。

我囝囝都說中英數各都有些不懂,小朋友知吾知道自己係拔尖,中等或是補底呢!我上年參觀過小學見到有張表貼係門旁邊寫左拔尖同補底的名字。

下星期係學校食午餐,我係學校訂飯,係咪每日要帶枱墊同餐具呀!

原文章由 MIHO.WAH 於 07-9-7 00:37 硐表

MKWOK & ALL
妳仔仔已有貼紙啦 很好呀!已是好的開始了
妳仔仔班有28個小朋友, 我仔仔班只得23人
妳們有沒有問仔仔女女5/9考分班試如何呀 ?
我仔仔說中, 英, 數都有些不憧 ...

天主教聖安德肋小學

KCMAMA,

我覺得這樣拔尖補底相對比精英班已經好好多,好多學校會跟名次分A或AB班為精英班,但如果其中一科吾多好咁就拉底左分數,入吾到精英班。但這間的中英數輔導班就係按小朋友的能力而分班,即係同一個小朋友的中文好會派到拔尖班而英文差就要補底班。

自知囝囝吾係科科好,所以選校我都有留意這點,不選有精英班的,但亦有其他媽咪反而鍾意精英班。

食飯方面,我諗都係初頭都係日日帶枱墊同餐具。

原文章由 KCMAMA 於 07-9-7 17:39 硐表
all

我都問左老師,同 miho.wah講既一樣,分班係用係飯後的中, 英, 數輔導,約九月尾十月頭會開始,到時會再通知家長,我以為聖安德肋冇e野樣 tim,分班俾我的感覺好似好谷咁

校車服務我都同老師講左,叫佢同校車公司反映下: ...

天主教聖安德肋小學

ALL,

我囝囝本身星期日都係將軍澳公共泳池學游水, 但學校的真係好平, 所以我都報左.

MIHO.WAH,

妳有另一囡囡今年報幼稚園嗎? 我今年都要幫細囝報幼稚園, 剛剛係街到見到banner有學前教育及小學展, 但冇留意日期, 等我再去睇下先.

原文章由 MIHO.WAH 於 07-9-8 23:50 硐表

hi 我想問下聖安德肋幼稚園好嗎 ? 因我想幫囡囡問下
是否與小學在學術上有聯繫 ?

天主教聖安德肋小學

hinhinmom,

好呀!有同班同學一齊游,但當日應該爸爸陪佢,因我要帶細囝返學。

原文章由 hinhinmom 於 07-9-10 13:53 硐表
hi all,
唔知搞乜, 屋企上唔到bk, 返到公司先上黎傾下啦~

我都報左游泳班呀, 其實hinhin都怕架, 但問佢又話想去wor, o米即報law, 仲有同班同學仔一齊, 當訓練下佢大膽d law~

今日開始上全日班, 見到佢地menu就想食 ...

天主教聖安德肋小學

ALL,

請問另外NEW DAY 個本天主經是否宗教堂帶?

囝囝昨日係學校訂飯,佢都好偏食,吾多鍾意食肉,但佢話昨天食晒喎,你地的小朋友有沒有講過有老師或義工家長會睇下飯盒食晒未先可掉,我怕囝囝食吾晒掉左但話比我聽食晒。

中文科現在吾係教新買個本,係另派一本叫語文的課本回家朗讀。

原文章由 MIHO.WAH 於 07-9-10 23:58 硐表

SORRY MKWOK 我囡囡不是今年報名而是今年上幼稚園
因之前我未知仔仔讀那間小學而囡囡又考不到上午班, 故我放棄了聖安德肋下午班, 當時都心大心小便選回哥哥的幼稚園保良局讀上午班, 如有聯繫則我可重新考慮插班 ...

天主教聖安德肋小學

我都沒有收到班主任電話。

應該係跟泳會入場,我諗學校老師未必會在場。我老公會自費跟入場睇,始終有45位小朋友,吾知會有幾多位教練,跟下眼會好d。我自己就吾入場會係看台睇。

我囝囝會著定泳褲,再著運動衫係面,咁入到更衣室只係除衫放入儲物櫃就得。游完水只係沖下身就換返衫,回家先沖涼。

原文章由 hinhinmom 於 07-9-13 11:37 硐表
禮班家長,

請問班主任有打電話比你們嗎? 琴日送hinhin上校車時, 同班有個家長話班主任打比佢, 講返小朋友上學情況等... 但我無收過電話呀, 你地有無呀?

星期六有參加游泳班小朋友, 唔知使唔使要家長入場呢? 老師可 ...

天主教聖安德肋小學

All,

中秋晚會我都吾去因放工後去到都七點.  我問過囝囝食午飯後可以走出操場玩.

hinhinmom,

妳今天有冇陪囝囝入場呀, 因今日看台封左, 所以我同老公都入場睇, 有些家長都有入場, 佢都book左專池都放心d.

天主教聖安德肋小學

hinhinmom,

現在中文係用學校派的語文這本書,其他中文書妳囝囝有冇帶返學呀!叫囝囝問老師佢又吾敢問?

[ 本文章最後由 mkwok 於 07-9-19 09:56 編輯 ]

我都估個張係分班,囝囝話有士多啤利,蘋果同香蕉(我估係高中低),小朋友吾知有咁分法都好,整係知道有3組生果。

我發現囝囝手冊個張跟badge裏個張吾同,一次個印學校都會弄錯,已叫囝囝跟老師講,不過吾知記吾記得。

原文章由 KCMAMA 於 07-9-19 14:12 硐表
hinhinmom,

果張紙應該係分班,不過係我估姐,卓卓話老師叫佢地攞返屋企俾父母睇喎 但又冇通告詳細講下係咩班

張咭我都覺似幼稚園果種 ...

我都有留意到,有時小過手冊,亦有一次份功課應該係昨天,佢寫左係今天。

我剛剛查過都仲未出功課list?

原文章由 hinhinmom 於 07-9-19 16:50 硐表
我無對過呀...

剛上網check功課list, 點解宜家仲未有list出o既??

仲有, 你地有無發覺, 我試過幾次, 上網個功課list, 小過hinhin 手冊寫o既?! 係o米即係唔準呢? ...

hinhinmom,

1B功課list出左啦!

KCMAMA,

我囝囝2個係士多啤利,1個蘋果組。剛剛囝囝話個到有寫例如11E, 12C等,係話11係1仁,12係1禮課室咁解。

朱MayMay,

(1) 你地d 小朋友讀得開心嗎 ? 開心
(2) 老師有沒有愛心? 暫時只有開學前家長會見過老師,沒有單對單傾談過,我知道天主教學校比較嚴謹,小朋友要守紀律,所以覺得老師會比較cool.
(3) 課程會不會太深或淺 ?相比其他學校,暫時課程比較淺,其他學校已開始默書呢!
(4) 校車服務ok 嗎 ? (由寶盈去學校要幾耐時間 )校車服務麻麻
(5) 英語及普通話教學理想嗎 ?我見到高年級的小朋友英文同普通話方面真係幾好,而我好認同學校的教學理念(語境教學係好重要的)。

係喎,但我吾多明白4班縮做3班,咁每組的小朋友仲多過原本個班?

原文章由 KCMAMA 於 07-9-19 17:57 硐表
mkwok

咁我地個囝囝米有機會認識囉

原來有四班。

麥數目字吾係代表課室呀,我見士多啤利寫11,蘋果寫12,阿囝話士多啤利去1仁課室,蘋果留係1禮課室。

原文章由 KCMAMA 於 07-9-20 08:58 硐表
all

聽老師講生果班都係有四班架

張分班紙除左生果,仲有一個數目字,個數字就係代表高、中.....咁解囉。

係呀,之前都有提及29號有個家長座談會,不過冇通知時間。

另外我係校網見到有自費的課外活動,不過沒有寫明時間同for 幾多年級。

原文章由 KCMAMA 於 07-9-20 14:00 硐表
mkwok

按老師既講法係 11 較好、12 , 13 等排序次點...如此類推,但唔知我有冇理解錯誤呢

All

睇手冊本月 29號好似有個家長會,唔知係米一定要去呢 已經冇咩大假了 ...

MIHO.WAH,

妳囝囝玩的時候被女同學哥哥弄傷,作為媽咪的妳真係會好擔心,伯被人蝦。我都有問囝囝小息的時候做什麼?因他上個月係另一間幼兒園暫託時認識了幾位同學(現在吾同班),他每日小息都走到操場嘗試找找他們,交換小食餅乾,有時我都怕囝囝被其他大哥哥蝦。

有時我會同佢講係學校要守規則,上堂吾好講野,小息吾好走來走去,當然有些小朋友會吾守規則吾聽話,佢要識分邊樣對邊樣錯,
知道不對就吾好學。

原文章由 MIHO.WAH 於 07-9-21 13:57 硐表
DEAR ALL MAMA

我最近有問仔仔在學校如何 ? 小息做什麼 ?
及發現他的短褲耳環(穿皮帶的位置) 破壞了便問他,
他說是同班的女同學哥哥一直追他時破了 , 他都不想他追但
他就一直追他弄到風紀姐姐有說不好玩 , 他的 ...
‹ 上一主題|下一主題