用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖安德肋小學 天主教聖安德肋小學
樓主: KCMAMA
go

天主教聖安德肋小學 [複製鏈接]

天主教聖安德肋小學

KCMAMA,

我覺得這樣拔尖補底相對比精英班已經好好多,好多學校會跟名次分A或AB班為精英班,但如果其中一科吾多好咁就拉底左分數,入吾到精英班。但這間的中英數輔導班就係按小朋友的能力而分班,即係同一個小朋友的中文好會派到拔尖班而英文差就要補底班。

自知囝囝吾係科科好,所以選校我都有留意這點,不選有精英班的,但亦有其他媽咪反而鍾意精英班。

食飯方面,我諗都係初頭都係日日帶枱墊同餐具。

原文章由 KCMAMA 於 07-9-7 17:39 硐表
all

我都問左老師,同 miho.wah講既一樣,分班係用係飯後的中, 英, 數輔導,約九月尾十月頭會開始,到時會再通知家長,我以為聖安德肋冇e野樣 tim,分班俾我的感覺好似好谷咁

校車服務我都同老師講左,叫佢同校車公司反映下: ...

原文章由 mkwok 於 07-9-7 18:39 硐表
KCMAMA,

我覺得這樣拔尖補底相對比精英班已經好好多,好多學校會跟名次分A或AB班為精英班,但如果其中一科吾多好咁就拉底左分數,入吾到精英班。但這間的中英數輔導班就係按小朋友的能力而分班,即係同一個小朋友的中文好會 ...

HI MKWOK & KCMAMA

妳們曾參觀學校? 我都想今年參觀及了解下, 因我不太清楚的.
我是第三志願入.

我都好同意MKWOK說這樣各科拔尖及補底幾好.
食飯方面好像說過如果是訂飯不用帶物品 (好像)另外我沒有訂果汁, 因我仔仔只飲APPLE 其他一律都不飲
其實我仔仔也乘校車 (2) 妳們有沒有參加游泳班 ? 我時間不配合故沒有參加. 好可惜因為平
MIHO

miho.wah

我有參觀學校,我同hinhinmom個仔都係聖安德肋幼稚園讀,所以學校一早已安排我地參觀。

我冇報游泳班,因囝囝唔去佢怕喎

咁又係分左班可以就番個別小朋友程度而去施教   

精英班我就真係唔鐘意喇,我好怕因程度較差的小朋友會被打沉,覺得自已唔叻,冇左信心,但我知有d 家長會鐘意,覺得係一種激勵.........其實都好難講 我諗主要係睇學校點去處理,等程度好果d小朋友唔會自滿,差小小果d又唔好冇自信。

原文章由 KCMAMA 於 07-9-8 09:30 硐表
miho.wah

我有參觀學校,我同hinhinmom個仔都係聖安德肋幼稚園讀,所以學校一早已安排我地參觀。

我冇報游泳班,因囝囝唔去佢怕喎

咁又係分左班可以就番個別小朋友程度而去施教   

精英班我就 ...

hi 我想問下聖安德肋幼稚園好嗎 ? 因我想幫囡囡問下
是否與小學在學術上有聯繫 ?
MIHO

天主教聖安德肋小學

ALL,

我囝囝本身星期日都係將軍澳公共泳池學游水, 但學校的真係好平, 所以我都報左.

MIHO.WAH,

妳有另一囡囡今年報幼稚園嗎? 我今年都要幫細囝報幼稚園, 剛剛係街到見到banner有學前教育及小學展, 但冇留意日期, 等我再去睇下先.

原文章由 MIHO.WAH 於 07-9-8 23:50 硐表

hi 我想問下聖安德肋幼稚園好嗎 ? 因我想幫囡囡問下
是否與小學在學術上有聯繫 ?

你地好呀
我個囡囡都係1d架~
開學都好''論盡''
問佢就話咩都唔知道...
希望佢快d適應la~
佢話班主任唔惡...
我都放心d~
我諗d天主教學校o既老師會好有愛心~
所以先至簡呢間~
下次再講la

alice_mum

Hi 我諗每個小朋友小一開學都差唔多咁囉 希望遲d 習慣番喇

miho.wah

聖安德肋幼稚園d老師個個都好有愛心 係一間好好既學校。至於同小學課程有咩聯繫,我諗課程都係較為活動式,唔會太谷咁。

All

明天起正式返回正常上課時間,仲要係學校食午餐,我好擔心 因我囝囝好偏食架,我睇個餐單佢十樣有九樣唔食,都唔知點算,希望佢見到其他同學食佢都食喇:-| :-|

hi all,
唔知搞乜, 屋企上唔到bk, 返到公司先上黎傾下啦~

我都報左游泳班呀, 其實hinhin都怕架, 但問佢又話想去wor, o米即報law, 仲有同班同學仔一齊, 當訓練下佢大膽d law~

今日開始上全日班, 見到佢地menu就想食~

原文章由 alice_mum 於 07-9-9 16:56 硐表
你地好呀
我個囡囡都係1d架~
開學都好''論盡''
問佢就話咩都唔知道...
希望佢快d適應la~
佢話班主任唔惡...
我都放心d~
我諗d天主教學校o既老師會好有愛心~
所以先至簡呢間~
下次再講la ...

我好開心, 我有同班家長
我仔仔也是一智班 下次有不明白功課可以問妳囉
MIHO

天主教聖安德肋小學

hinhinmom,

好呀!有同班同學一齊游,但當日應該爸爸陪佢,因我要帶細囝返學。

原文章由 hinhinmom 於 07-9-10 13:53 硐表
hi all,
唔知搞乜, 屋企上唔到bk, 返到公司先上黎傾下啦~

我都報左游泳班呀, 其實hinhin都怕架, 但問佢又話想去wor, o米即報law, 仲有同班同學仔一齊, 當訓練下佢大膽d law~

今日開始上全日班, 見到佢地menu就想食 ...

原文章由 mkwok 於 07-9-9 13:52 硐表
ALL,

我囝囝本身星期日都係將軍澳公共泳池學游水, 但學校的真係好平, 所以我都報左.

MIHO.WAH,

妳有另一囡囡今年報幼稚園嗎? 我今年都要幫細囝報幼稚園, 剛剛係街到見到banner有學前教育及小學展, 但冇留意日期,  ...

SORRY MKWOK 我囡囡不是今年報名而是今年上幼稚園
因之前我未知仔仔讀那間小學而囡囡又考不到上午班, 故我放棄了聖安德肋下午班, 當時都心大心小便選回哥哥的幼稚園保良局讀上午班, 如有聯繫則我可重新考慮插班 如沒有則不用改了
MIHO

原文章由 KCMAMA 於 07-9-9 22:23 硐表
alice_mum

Hi 我諗每個小朋友小一開學都差唔多咁囉 希望遲d 習慣番喇

miho.wah

聖安德肋幼稚園d老師個個都好有愛心 係一間好好既學校。至於同小學課程有咩聯繫,我諗課程都係較為 ...

ALL 家長

我們大部份都是訂飯盒, 請問現在有沒有人知須否買枱墊 ?
我仔仔一時話要一時話不用.

另外, 妳們有否聽NEW DAY 個本天主經 ? 又幾好聽我真沒想到可用此輕快節奏感來唱出天主經 我仔仔很喜歡唱它及最好C 是 他應為是耶穌唱的.

KCMAMA

THKS 妳之前我有看妳們在幼稚園的TOPIC已看出很開心,只是囡囡考不到上午而放棄. 當時都很心大心小的因哥哥又未知考到那間.

[ 本文章最後由 MIHO.WAH 於 07-9-11 00:13 編輯 ]
MIHO

miho.wah

枱墊要帶架 老師一早講左要架,我而家日日帶,仲帶埋私家餐具,卓卓話唔用學校果d 喎。

我個囝從來都唔唱歌俾我聽架 所以我都唔知d歌係點 ....

All

卓卓昨日又唔見左本中文書 上次本書漏左係抽屜,今次又唔知係邊,激死我 佢仲同我講放學時有睇清楚架,可能本書有腳喎

昨日食午餐卓卓只食白飯,d 餸菜佢冇食到....我叫佢每次試小小,慢慢習慣下囉,返左學一個星期佢已經有d 咳

原來每一科都會有一個科長架:D卓卓做左英文同宗教科既科長。

原文章由 KCMAMA 於 07-9-11 09:43 硐表
miho.wah

枱墊要帶架 老師一早講左要架,我而家日日帶,仲帶埋私家餐具,卓卓話唔用學校果d 喎。

我個囝從來都唔唱歌俾我聽架 所以我都唔知d歌係點 ....

All

卓卓昨日又唔見左本中文書 :very ...

KCMAMA

妳仔仔好可愛呢 ? 食飯方面我仔仔OKAY .
昨天我仔仔同我說做班長及給同學弄傷手指因為他要捉他不要亂走:-|  我問題當時如何處理, 他說立即告知老師罰他 唉...
我叫他如同學不是走得太快就不要捉他了因他可能不開心, 他說不行因我是班長
唉...我怕他第時沒同學同他玩
聽妳說會否仔仔是科長呀  因他告訴我有4位班長(又或可能暫時未定)
MIHO

天主教聖安德肋小學

ALL,

請問另外NEW DAY 個本天主經是否宗教堂帶?

囝囝昨日係學校訂飯,佢都好偏食,吾多鍾意食肉,但佢話昨天食晒喎,你地的小朋友有沒有講過有老師或義工家長會睇下飯盒食晒未先可掉,我怕囝囝食吾晒掉左但話比我聽食晒。

中文科現在吾係教新買個本,係另派一本叫語文的課本回家朗讀。

原文章由 MIHO.WAH 於 07-9-10 23:58 硐表

SORRY MKWOK 我囡囡不是今年報名而是今年上幼稚園
因之前我未知仔仔讀那間小學而囡囡又考不到上午班, 故我放棄了聖安德肋下午班, 當時都心大心小便選回哥哥的幼稚園保良局讀上午班, 如有聯繫則我可重新考慮插班 ...

我個女係1c架~e度有咁多家長~
好開心
你地d小朋友食飯o5ok呀~
我個女話d果汁好好味~所以下個月都會訂~
好彩佢5算偏食...我放心好多
佢話d老師上堂有時會玩遊戲~
佢同d同學仔玩得幾開心~
所以我個女開學都算ok啦

DEAR ALL MA MA

請問有沒有人知須否買"枱墊" 是用在 視藝科 呢 ?
因我沒聽過但其他學校家長都要 , 我仔仔明天上此科.

另外妳們會否出席" 中秋晚會" 24/9 5:00 - 7:00 上班的家長就比較有難度, 我希望能參加到.

[ 本文章最後由 MIHO.WAH 於 07-9-11 23:58 編輯 ]
MIHO

wwmum

好野 有1c 同學仔
你個小朋友咁鐘意學校生活米好囉 我個囝話有d悶喎,好似昨日体育堂咁佢諗住好多野玩,點知只係度高 所以佢話悶,我米同佢講起初開學係咁遲d唔會架。

miho.wah

中秋晚會 d 時間咁,我唔參加喇都未放工去唔到

mkwok

new day 係宗教書,我之前都唔知係個囝講先知咋。

hinhinmom

你去左邊度呀,咁耐唔見你

all,
我o係度呀~ 因為屋企上唔到bk, 要o係公司偷雞先上到呀~

hinhin好鍾意學校o既lunch呀! 佢每日全部都食晒~ 但頭o個日, 佢好唔開心o甘講, 老師唔派果汁比佢呀! 但我加左$訂左果汁, 我於是打電話返學校問, 學校又叫我打去漢莎問, 佢地staff話check到我都order左果汁, 原來佢地1年級係由班主任去分餐比佢地o既, 話會第2日補返比我, 但又無law... 又無電話黎...

有無唔緊要呀, 但hinhin o個日真係好唔開心... 因為我同佢講左學校食飯仲有juice飲, 但又無, 好似我講大話o甘law..

中秋晚會5-7呀? 好難就時間呀... 睇下我準時走有無得黎玩一陣啦~ 我都想參加學校o既活動架~

原文章由 hinhinmom 於 07-9-12 10:50 硐表
all,
我o係度呀~ 因為屋企上唔到bk, 要o係公司偷雞先上到呀~

hinhin好鍾意學校o既lunch呀! 佢每日全部都食晒~ 但頭o個日, 佢好唔開心o甘講, 老師唔派果汁比佢呀! 但我加左$訂左果汁, 我於是打電話返學校問, ...

DEAR ALL MAMA

等我今天問一問先, 因我老公說我可能弄錯,一) 學校未派通告(我已奇), 二) 我老公今早回公司DOWNLOAD下看到是給幼稚園的 , 所以應由我來問清楚再告訴大家 抱歉
MIHO
‹ 上一主題|下一主題