用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖安德肋小學 天主教聖安德肋小學
樓主: KCMAMA
go

天主教聖安德肋小學 [複製鏈接]

禮班家長,

請問班主任有打電話比你們嗎? 琴日送hinhin上校車時, 同班有個家長話班主任打比佢, 講返小朋友上學情況等... 但我無收過電話呀, 你地有無呀?

星期六有參加游泳班小朋友, 唔知使唔使要家長入場呢? 老師可唔可以看管o甘多人? 我都擔心我hinhin唔識自己著衫, 換衫....

天主教聖安德肋小學

我都沒有收到班主任電話。

應該係跟泳會入場,我諗學校老師未必會在場。我老公會自費跟入場睇,始終有45位小朋友,吾知會有幾多位教練,跟下眼會好d。我自己就吾入場會係看台睇。

我囝囝會著定泳褲,再著運動衫係面,咁入到更衣室只係除衫放入儲物櫃就得。游完水只係沖下身就換返衫,回家先沖涼。

原文章由 hinhinmom 於 07-9-13 11:37 硐表
禮班家長,

請問班主任有打電話比你們嗎? 琴日送hinhin上校車時, 同班有個家長話班主任打比佢, 講返小朋友上學情況等... 但我無收過電話呀, 你地有無呀?

星期六有參加游泳班小朋友, 唔知使唔使要家長入場呢? 老師可 ...

all

我昨日收到班主任岑老師電話,佢話卓卓唔食餸,只食小小白飯,我其實都預左架喇,希望佢慢慢改善 ,唔知係米我話完佢,佢有壓力,食完晚餐後嘔返哂出黎 都唔知點攪

我想問下你地知唔知係學校食完飯,d小朋友有咩做,我問卓卓佢話只係座係度喎

原文章由 KCMAMA 於 07-9-14 09:29 硐表
all

我昨日收到班主任岑老師電話,佢話卓卓唔食餸,只食小小白飯,我其實都預左架喇,希望佢慢慢改善 ,唔知係米我話完佢,佢有壓力,食完晚餐後嘔返哂出黎 都唔知點攪

我想問下你地知唔知係學校食完飯,d ...

KCMAMA

妳有沒有問他為何不食餸 ? 是否不合他胃口 ?如每天都這樣妳仔仔會沒有營養的, 我看妳仔仔都好有肉地 ? 我想盡量了解他為何不吃及多與老師聯繫 , 因如情況仍是那會否不訂飯改有人送飯 ?

食完飯後我想未必有太多時間但我又不清楚
MIHO

MIHO.WAH

卓卓由細到大都係好偏食,另到我非常頭痛 樣樣都唔食,我媽咪好就佢架,可以咁樣有小小原因喇,佢又唔知點解又有小小肉地喎

原文章由 KCMAMA 於 07-9-14 17:00 硐表
MIHO.WAH

卓卓由細到大都係好偏食,另到我非常頭痛 樣樣都唔食,我媽咪好就佢架,可以咁樣有小小原因喇,佢又唔知點解又有小小肉地喎

KCMAMA

其實我仔仔都是從小就不敢試食新的食物, 以前食包只選腸仔包自從爺爺迫他選另外的包之後才多兩至三樣 唉真激C我 !
不過都要慢慢來, 因爺爺都用了長時間來迫他
MIHO

DEAR ALL

今天我致電老師問中秋晚會時, 她說是會派飛的,故我可以晚點到都可以.基本時間如下:
5-7點 是給予遊戲,唱歌,親子活動等
7-8點 是開始自坐餐  -( 費用便是這樣出來)
妳們去不去呢 ? 我想:loveliness: 我6:10左右到

另外, 老師問我仔仔回家有沒有什麼及說少少學校事情給我,
我說我都想知仔仔學習如何, 她說其實她會每個學生家長都聯絡但因我仔仔排(14)號故未輪到我
MIHO

MIHO. WAH and all~

我無收過老師電話呀... 亦無人同我解釋返上次果汁事件...

中秋晚會, 我應該唔去得... 因為計過時間, 就算我準時放工, 返到黎帶埋hinhin上去, 都7點啦...

今日我都有湊hinhin去學泳班, 其實都幾多教練同staff 睇wor, 我都放心d~ 剛剛同hinhin通過電話, 佢話好開心wor~
今朝有無睇到佢地帶泳帽個樣呀? 再帶埋個泳鏡, 好搞笑~~ 我用手機影左幾張相~

all

中秋晚會我都唔去喇,放工後都趕唔不及了

昨日岑老師再打電話俾我,講回卓卓食晏既情況,佢話卓卓仍然唔食,但後來老師鼓勵下,都試左小小,老師仲獎左個印仔俾佢 tim 我都有讚卓卓勇於嘗試,我諗真係要慢慢黎:-| :-| 老師話佢都會留意情況會用鼓勵型式去引導卓卓。
老師都有問我卓卓有冇講下學校生活,我話好小,卓卓由細到大都係咁 d攪笑野就會講下,佢自己d衰野就一定唔會講
老師話佢除左食野之外,大致上都冇咩問題。

我問佢食完晏後係米冇咩做,因卓卓話好悶,老師話只係暫時性,主要係分班程序未弄妥,因之前的分班測驗好多小朋友唔習慣,所以出黎的成績不是太好,所以昨日再測多次,各小朋友的成績好左好多,對分班有所幫忙了。

天主教聖安德肋小學

All,

中秋晚會我都吾去因放工後去到都七點.  我問過囝囝食午飯後可以走出操場玩.

hinhinmom,

妳今天有冇陪囝囝入場呀, 因今日看台封左, 所以我同老公都入場睇, 有些家長都有入場, 佢都book左專池都放心d.

中秋晚會我都吾去因放工後去到都七點.  我問過囝囝食午飯後可以走出操場玩.

DEAR ALL

妳們個個都不去呀 ! 那我沒機會見妳們囉 !
真可惜 .
其實又是的:( 又說是親子活動但就沒想到我們有些家長可能要上班的放工時間.應延長晚點就最好!
MIHO

all

其實晚會第二日都不用返學,玩晏d 都得喇,咁米可以多d人參與囉。

all,
其實我覺得, 個中秋晚會如果時間延至6點開始會好d, 我諗會多d家長參加到, hinhin比通告我簽時, 興致勃勃o甘話想去, 但我一睇到個時間, 真係去唔到呀, 我要同hinhin解釋一輪話我唔係唔想同佢去, 係因為mami夾唔到時間先去唔到, 唯有答應佢第2日, 約d朋友仔去玩花燈law...

我都好想參予呢個活動架, 但真係... 我都有小小內疚...

mkwok,
泳班o個日我無入場呀, 我送hinhin去到, 帶埋泳帽, 換埋拖鞋就走左, 我問左hinhin識唔識入locker, 佢話d大哥哥有幫佢wor~

如果我唔使返工, 我都會入場睇下hinhin上堂時o既情況架~

原文章由 hinhinmom 於 07-9-17 10:30 硐表
all,
其實我覺得, 個中秋晚會如果時間延至6點開始會好d, 我諗會多d家長參加到, hinhin比通告我簽時, 興致勃勃o甘話想去, 但我一睇到個時間, 真係去唔到呀, 我要同hinhin解釋一輪話我唔係唔想同佢去, 係因為mami夾唔 ...

HI HINHINMOM
妳知不知道可以幾點去都得 ?
因老師會給票給妳們每個人, 重點是 5-7點是玩的幾點到到可以沒有限制入場因是攤位, 另外派票給我們作用是吃自坐餐的 7-8點.
因我是6點幾才到自己, 故致電問老師須否要學生帶我入埸.
MIHO

我知7點開始是buffet時間, 但不是一去到buffet就走呢~:-|

反正小朋友去到都唔係著重吃, 佢地著重玩呢~

天主教聖安德肋小學

hinhinmom,

現在中文係用學校派的語文這本書,其他中文書妳囝囝有冇帶返學呀!叫囝囝問老師佢又吾敢問?

[ 本文章最後由 mkwok 於 07-9-19 09:56 編輯 ]

All

昨日派左張紙回來,是否了分班 又冇其他通告話係咩 ,你地知唔知呀

同埋有張獎勵咭,幾好喎 鼓勵下d小朋友

mkwok,
我比hinhin帶晒返學校呀~

琴日佢同我講, 話有個女老師, 長頭髮, 誤會左佢傾計, 話左佢兩句, 我問hinhin有無同老師講話唔係佢傾計, 佢話有, 但個老師無理佢wor... 我問hinhin上緊o羊堂, 佢又話唔記得, 總之唔係班主任wor...

kcma
我都有o個張紙呀, 我仲見手冊入面都貼住左一張, 但我唔知係乜黎...

個獎勵card, 你覺唔覺得有d似幼稚園o個時o個d呀?

hinhinmom,

果張紙應該係分班,不過係我估姐,卓卓話老師叫佢地攞返屋企俾父母睇喎 但又冇通告詳細講下係咩班

張咭我都覺似幼稚園果種
‹ 上一主題|下一主題