用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖安德肋小學 天主教聖安德肋小學
樓主: KCMAMA
go

天主教聖安德肋小學 [複製鏈接]

MIHO.WAH,

妳囝囝玩的時候被女同學哥哥弄傷,作為媽咪的妳真係會好擔心,伯被人蝦。我都有問囝囝小息的時候做什麼?因他上個月係另一間幼兒園暫託時認識了幾位同學(現在吾同班),他每日小息都走到操場嘗試找找他們,交換小食餅乾,有時我都怕囝囝被其他大哥哥蝦。

有時我會同佢講係學校要守規則,上堂吾好講野,小息吾好走來走去,當然有些小朋友會吾守規則吾聽話,佢要識分邊樣對邊樣錯,
知道不對就吾好學。

原文章由 MIHO.WAH 於 07-9-21 13:57 硐表
DEAR ALL MAMA

我最近有問仔仔在學校如何 ? 小息做什麼 ?
及發現他的短褲耳環(穿皮帶的位置) 破壞了便問他,
他說是同班的女同學哥哥一直追他時破了 , 他都不想他追但
他就一直追他弄到風紀姐姐有說不好玩 , 他的 ...

miho.wah

我做空運架

作為媽咪真係最怕自己d小朋友比人蝦,特別上小一 佢地咁細個,又唔識保護自己,只有叫佢有到問題時即時同老師、父母講咁囉 平時又問下佢有冇咩事.....

另果四組點教呀、有冇功課做呀、我唔係好清楚喎 我冇問到老師呀

all moms,

請問你地有無訂學習輔助器呢? 我想訂普通話o個set, 但好似無詳細講係o羊黎, 請問大家知唔知呢?

29號家長會我會黎呀, 因為係下午, 時間都ok~

講到小朋友弄傷, 我hinhin上星期都比一個同班o既男同學整親, 隻腳, 仲流左血... hinhin自己無同我講, 我返工返黎見到, 問佢o羊事整到, 佢自話係個男同學小息時"cool"住佢條頸, 佢就成個跪左落地下, 個"室"頭損左, 我問hinhin有無話比老師知, 佢話無wor... 但佢好想喊law...

呢個男同學個家長我都識, 好唔好同佢媽咪傾下呢?

原文章由 hinhinmom 於 07-9-24 11:41 硐表
all moms,

請問你地有無訂學習輔助器呢? 我想訂普通話o個set, 但好似無詳細講係o羊黎, 請問大家知唔知呢?

29號家長會我會黎呀, 因為係下午, 時間都ok~

講到小朋友弄傷, 我hinhin上星期都比一個同班o既男同學整親, ...

HINHINMON

我說給妳們知道 我仔仔在 14/9 轉英文課時給同學打了一權 但回家仔仔沒有告知我們只是我在星期六問他他才告知.  因仔仔現做班長可能不懂處理有小朋友會走出座位他叫男同學回座位不聽便便手拉他回座位   , 但此同學則用力推他頭弄到黑板後又再用力推他D落地立即打他一權 及對我仔仔說回家我會對媽媽說你打我 ? 他非常過份.我有問他有沒有告知老師他說有及罰了他企班房外.(是英文老師罰)我又再問他此同學回來時有沒有什麼 ? 他說對他罵不禮貌的說話 . 我兩不知幾心痛呀
我星期一立即CALL班主任告知所有....SORRY 說到此因有到2:00開工了今晚回來再說
MIHO

hinhinmom

我都想知果d 係咩,都唔知邊種有用d 普通話都有咁多款

all

你地有冇問d小朋友對於返小學有咩感覺呀

卓卓話覺得時間好長喎 早會又好悶喎同埋好多規矩喎 俾佢激 c 仲好似幼稚園生咁

miho.wah

我了解你o既心情呀, 其實hinhin上小學, 我最擔心o既就係怕佢比人"蝦", 宜家仲整損埋, 我都好心痛同埋唔開心架.  最慘就係我同呢個小朋友媽咪都有兩句傾, 都唔知好唔好去complain佢...

其實我都有叫hinhin同第2d小朋友玩, 因為呢個男同學成日話唔同呢個唔同o個個做朋友, 搞到hinhin有時都為左o甘好唔開心...

你講呢個小朋友都真係幾頑皮wor, 小學一年級都o甘樣... 你同班主任講左未?

All,

我沒有買那些輔助教材, 另外我星期六下午都會去學校聽講座。

miho.wah,

那個小朋友的行為真係好壞,小一已經咁暴力,妳快點聯絡班主任或學校訓導主任講述事件,讓他們有所警惕那個小朋友的行為,多加注意他的情緒給予輔導糾正,可能還有其他同學都受到傷害。而在今個星期六遇見班主任再跟她說多一遍,好比班主任知道父母多痛心和這樣傷害的嚴重性。

原文章由 hinhinmom 於 07-9-24 14:32 硐表
miho.wah

我了解你o既心情呀, 其實hinhin上小學, 我最擔心o既就係怕佢比人"蝦", 宜家仲整損埋, 我都好心痛同埋唔開心架.  最慘就係我同呢個小朋友媽咪都有兩句傾, 都唔知好唔好去complain佢...

其實我都有叫hinhin ...

[ 本文章最後由 mkwok 於 07-9-24 17:56 編輯 ]

all

係米 e d 問題真係無可避免呢

卓卓之前都有講過佢走去d高年班同學仔堆度睇下玩咩,d高年班即時叫佢走開,e度唔侵你玩架 我都係開解下佢咁囉,叫佢同返自己果班或同級玩,但卓卓話我睇下之麻咁都唔得

唉..係米度度都係咁呢,e 個係米必經階段呢:tongue:

我星期六都會請假去學校,反映下至得

hinhnmom

我既意見係 ....你試下客氣d講或當傾下閒傾咁同個果媽咪講,問下果日你個仔同我個仔係米有咩衝突呀,會唔會咁講大家都舒服d呢

其實這種情況係咪每間學校都有發生呢!我跟同事傾過,她叫我放鬆d,這些是小朋友的成長過程,但小朋友受到傷害當然要跟學校講,現今的小朋友真係吾同以前,以前單純d,聽話d,但現今很多小朋友的思想行為上都好自我,亦可能社會上的風氣是這樣吧。

[miho.wah,

那個小朋友的行為真係好壞,小一已經咁暴力,妳快點聯絡班主任或學校訓導主任講述事件,讓他們有所警惕那個小朋友的行為,多加注意他的情緒給 ... [/quote]

DEAR ALL

我在星期一17/9已向班主任說了及原來班主任自己都不知道, 只說會找英文老師了解事情及問問各人當然一定有此打人的男同學,
不過老師都說有留意此同學他身材胖個子過的, 及會了解他的父母叫我過1-2日才再找他...
當我再找他時她說已問了此打人之學生,為何要打人 ? 他沒答 及只說是誰出手先 , 及已叫他向我仔仔說對不起 ,但就沒說到找人跟進只說密切留意此學生, 仍對我說兩位小朋友都有一起玩好像沒什麼 ? 作為媽咪的我就不太滿意此回覆因她不能令我安心 !沒錯他都沒說過會找訓導主任的意思

但想一想妳想如何呀他們剛小一回校不久那道就要見家長 ? 他可能更怒我仔仔, 但我又此中覺得此小朋友的行為真有點問題, 出手用的太過份了.沒錯這星期六我兩都去因有很多事都須再同老師說明我們擔心什麼 ?
MIHO

原文章由 mkwok 於 07-9-24 18:02 硐表
其實這種情況係咪每間學校都有發生呢!我跟同事傾過,她叫我放鬆d,這些是小朋友的成長過程,但小朋友受到傷害當然要跟學校講,現今的小朋友真係吾同以前,以前單純d,聽話d,但現今很多小朋友的思想行為上都好自我,亦可能社會上的風 ...

DEAR ALL

沒錯我問個其他朋友都說其實其他學校都有, 但就未聽過有小一生如此過份(指打我仔仔的) , 如動手或推人, 玩的過份動粗,笑罵別人等. 現今的小朋友可能看得太多事物.
作為媽咪當然不想發生在我仔仔身上啦 !但學校方面應要好好去處理此小朋友對人太度及對或錯及其後果.

我也教仔仔須面對此人, 如他店他便要問 他為何店我 , 等他知道他也不太怕他才可免別人" 蝦 "希望他聽懂....

[ 本文章最後由 MIHO.WAH 於 07-9-25 13:27 編輯 ]

hi all

妳們有沒有問小朋友下午如何上課 ? 即是用生果做代表
我問仔仔下午教什麼 ? 是否重溫之前老師的 或 做習作紙 ?
他居然說什麼也不知 ? 那我問多不多人 ? 他就說我班都有同學一齊 又說有一萬個人

另外學校中秋晚會ok 啦 , 食物味道不錯 , 我只參觀到幾個活動
因我差不多6:30左右才到學校, 其中我帶細女玩做手工做風車,而教小朋友的老師用普通話及英文語言教授, 我囡囡選了普通話 , 另外我又看到有幾個小朋友用英文談話但當時是有部攝影機正在拍攝, 我聽老公說仔仔也給人捉了問, 爸爸已教他說 " yes , i do " 他像對住鏡頭很緊張 的,說得打結 yes, i   i   i  (do)就很小聲 真是沒用只說一點點都怕.

[ 本文章最後由 MIHO.WAH 於 07-9-25 13:47 編輯 ]
MIHO

miho.wah

我冇問過卓卓點喎,因昨日先至係第一日,我諗住過多兩天才問。

聽你咁講語境教學唔錯喎...

all

中秋節快樂

我都有問過生果組的問題,囝囝話佢個組都幾多小朋友,坐滿晒。但佢就沒有講教什麼?

囝囝今天數學做評估,明天英文默書,不知道囝囝表現如何?

現在好期待星期六返學校家長座談會,我暫時都沒有收過班主任的電話,而我又沒有特別的事情找她,所以都想知多點囝囝在學校的情況。

mkwok,

我有問過下...生果組d野,卓卓話都幾深喎 唔知係米呢

昨日派左自費活動通告,會吾會報呀!我本想幫囝囝報國術班,但同學校游水班撞時間,學校又吾一早通知所有興趣班的時間,如果係我會選國術吾報游水(不過囝囝就吾多想學國術)。

all moms,
自費活動, 我想同hinhin報珠心算班, 但係同游水班撞左3堂呀...仲有幾個活動都撞左游水班時間, o甘... 係o米即係上游水就無得上其他課外活動呢?? 我老公話可能學校有o甘o既安排, 盡量每個小朋友都參與唔同o既活動wor...

輔助教材o個度, 同老公商量過, 都係唔買住, 因為, 真係無解釋過係乜黎, 又無圖片睇... 買左都唔知有無用...

再者, 有需要時可以walk-in去門市買~ 你地有無買呀?

hinhinmom,

我都冇買教材,覺得用處不大。

國術班都係撞左3堂呀,好似星期二係deadline,我諗緊好吾好早15分鐘上水,之後搭taxi返學校學國術,都係趕3堂,因我見到一報就係全年的活動,好似吾可以第二期插班,咁吾報係要等明年小二。

另外妳明天會吾會返學校座談呀,我囝囝學號4號,睇下明天可否相認。

原文章由 hinhinmom 於 07-9-28 10:53 硐表
all moms,
自費活動, 我想同hinhin報珠心算班, 但係同游水班撞左3堂呀...仲有幾個活動都撞左游水班時間, o甘... 係o米即係上游水就無得上其他課外活動呢?? 我老公話可能學校有o甘o既安排, 盡量每個小朋友都參與唔同o ...

mkwok,
活動o個度, 我老公話一係走3堂游水班, 但我否決左呀, 我想hinhin完成一個課程.
另外都有諗過話上完游班即上其他, 但考慮到小朋友可能會攰,... 我諗, 聽日會同老師講下呢個問題.

我囝囝係26號呀, 聽日"相見"啦~~

好呀,聽日見。

原文章由 hinhinmom 於 07-9-28 11:28 硐表
mkwok,
活動o個度, 我老公話一係走3堂游水班, 但我否決左呀, 我想hinhin完成一個課程.
另外都有諗過話上完游班即上其他, 但考慮到小朋友可能會攰,... 我諗, 聽日會同老師講下呢個問題.

我囝囝係26號呀, 聽日"相見" ...
‹ 上一主題|下一主題