用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啟思小學 啓思小學
go

啓思小學 [複製鏈接]

IRON & Ballballmama,
Let's continue here.

Welcome all CPS parents.

[ 本文章最後由 LA 於 07-9-9 23:49 編輯 ]

2    0    0    0

hi LA/ballballmama,

haha......我又開左個tim, 唔打緊啦, 係呢度傾.

今日先收書同手冊, 我地星期二同四著運動服, 好似幼稚園一樣都幾易記.

今日放學仔仔話有d倦(平日未聽過佢講), 又問有咩食, 之前既食物盒仲有提子, 又拎出黎食埋; 我問佢有無食晒飯, 佢話佢係第3個食晒 (平時食粒幾鐘), 飲晒湯不過無食雞蛋同萍果.

查實接放學好似有d兒戲, 個老師帶成隊人落黎, 跟住問邊個見到接既人舉手......舉手果d就行出黎搵返家長/姐姐, 但老師都無睇接送證.

IRON,
haha......我又開左個tim, 唔打緊啦, 係呢度傾.
- 揾唔到喎, 所以喺到等你.

今日先收書同手冊, 我地星期二同四著運動服, 好似幼稚園一樣都幾易記.
- 我哋二、五

今日放學仔仔話有d倦(平日未聽過佢講), 又問有咩食, 之前既食物盒仲有...
- 我嗰個未夠9pm已攤喺梳化. 未開學已經話唔食學校飯, 要帶飯. 我已預計佢唔鍾意昨明,後兩天之lunch.

課外活動交咗表未?

Hi, 各位好 ! 我個仔都係今年 P1. 請多多指教.

LA, iron,

My daughter did not join any activities at school in P1 1st term.

She joined the Dancing team starting from May 2007.

But, a lot of her classmates joined the Junior Choir starting from P1.  My daughter was not chosen as choir member because she sang horribly.

Hi yanlau71

Welcome!!
Which class does your son study in??

Hi BallBallMaMa,

how 'busy' was your daughter when she was in P1, just want a gut feel.

by the way, why don't u join our gathering last time ar?

LA,

She was not really 'busy' in P1.

Chinese Dictation: once per 3 weeks (normally covers 6 chapters)

English Dictation: once per 3 weeks (covers only 1 chapter)

Maths assessment: around once per 3 weeks

Homework: normally 4-5 pieces per day, she can always finished in CP lesson at school, except WED and FRI since there are no CP lessons.

I did not join the gathering because my daughter was busy in practising for the ballet performance which was held on 29 Aug.

[ 本文章最後由 BallBallMaMa 於 07-9-5 14:49 編輯 ]

Hi, CP parents:
I'm a K3 mom. Sb said CP is similar to CKY but more expensive and famous. What do u think of CP? Would u pls. to share?

hi yanlau71 ,

妳仔仔1A幾呀??

hi LA,

我交左啦, 只係報星期三喳.

今日手冊寫~~中文生詞p.8~~都唔知係乜......

hi ballballmama,

今朝開車時仔仔先話.......哎, 尋日唔記得聽cd, 今日老師要問, 點算, 而家返屋企聽.....真係激c我, 唯有教佢同老師坦白講唔記得做, 今日補做返得唔得, 請老師原諒; 之後到學校停車場時仲好驚青.

我以前是啟思小學附屬幼稚園的!囡囡是同iron同埋yanlau71 個仔一班!仲曾經一齊學小提琴!

係呢!講到放學的安排我個囡個間都係差唔多!但係我見佢地都好負責任咁問每個有家長接送的小朋友是誰來接,見到家長就舉手示意,跟住就remark 向佢地的記錄上!每天都係咁做!都好辛苦!好盡責!只係有的家長比較心急的!情況有少少難控制o者!

iron 你忘記yanlau71是誰嗎?

至於你囝囝的忘記終於點呢!我相信老師都會比機會佢地!唔好咁緊張啦!

[ 本文章最後由 bellyeung 於 07-9-5 21:41 編輯 ]

hi bellyeung,

妳女女返學如何?? 幾時搵我地食早餐, 我唔知阿yanlau71 網名嘛, 佢又唔係成日浦上黎, 呵呵呵. ^_*

放學時仔仔唔記得拎食物袋又上返課室, 點知班主任親自拎落黎, 佢見到我即刻話仔仔今日好叻, 一返上黎就同佢講自己點點點, 請老師原諒; 佢話今日先至係預習, 唔緊要, 仲話我教得好 之後仔仔落黎佢又話我已講俾你媽咪知.......

其實仔仔係好認真既人(十足爹地), 好多時都好緊張; 我好驚有d小朋友樣樣都無所謂, 做錯就算數, 但我又唔想太緊張, 搞到情緒唔好, 想搵一個平衡點真係幾難.

Tks BallBallMaMa.

IRON,

仔仔邊個做班主任呀?

其實仔仔認真是好事, 才會對自己有要求

hi ballballmama,

班主任係李老師.

仔仔係一緊張就好驚青果類人, 仲會口窒窒講唔清楚; 佢話我知尋日有同學仔搶野玩, 搞到成班一齊俾老師話, 我問你有無份, 佢話佢無只係企係果班人張台隔離, 之前又試過阿咩咩叫佢點點點, 佢就照一齊做點知又俾先生話.......我同佢講人地叫你一齊做咩都要自己諗下先, 岩定錯要判斷下先做, 不過都唔知佢明唔明   學校張紙問佢有咩弱頂我就寫左佢"自我保護意識不足".

ballballmama, 你有冇参加家教會?

LA,
有gar, 去年仲有食X'ma lunch buffet tim
原文章由 LA 於 07-9-6 23:42 硐表
ballballmama, 你有冇参加家教會?

我卒之都要去買多套PE衫, 家姐 MON & WED 上PE, FRI & SAT School Dancing Team 都要着PE衫, 着PE衫的日子多過着校服, 早知買一件校服算數.

hi LA/ballballmama,

尋日我填左家教會份form, 另做埋義工, 不過填技能果度我猶豫左一陣, 哈哈, 做左c9咁耐仲有咩技能丫, 真係失禮.

尋日仔仔返黎預習國語第2課, 聽完cd又真係識讀喎, 不過都有幾個字唔准要執一執, 今朝返學時係車度背俾爹地聽, 老公好高興.

Hi, 各位早.
Iron, 我都有唸過入家教會. 但無時間做義工...份form未交 !

hi yanlau71 ,

咁早返左公司??

尋日派打波果d活動玩唔玩呀?? 事頭話唔好玩住, 睇定d先, 太細個喎.

尋日我咪話蒸魚, 打俾事頭問佢話用冬菜會惹味d, 夜晚我同仔仔食完佢先返, 之後佢食食下話我......."乜妳用菜莆黎蒸魚"......哎, 原來搞錯左, 我咪話嘻嘻, 好唔好食丫(諗住佢會話有新意喎)........佢講"都無話好唔好食既, 又咪咁食囉", 噢, 又俾佢過野2棟.:cry: :cry:
‹ 上一主題|下一主題