用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啟思小學 啓思小學
樓主: LA
go

啓思小學 [複製鏈接]

Yes, tomorrow (Thu) also for this week.
原文章由 IRON 於 07-9-19 10:08 硐表
hi LA,
今日又有時間送返學......又上大6呀??

hi LA,

黎啦黎啦~~打到黎啦~~終於都要測驗啦

測驗? quiz 咋ma?

測驗要等 30/10 & 31/10 wor.

hi ballballmama,

係呀, 張紙話1分鐘寫動物名, 尋日我問仔仔, 講就講到十幾個, 但寸就得幾個, 而家返黎1日寸1個都排玩啦, 都唔知係咪出呢個topic, 佢舉例喳喎, 會唔會出顏色/水果........都唔知.

iron,

咁快教Animals.  我地去年下學期先教ga wor.
my pal 教緊 unit 幾呀? One minute challenge 係會出番教緊 topic ga wor

放鬆D, take it easy....我同自己講呀.
原文章由 IRON 於 07-9-20 10:04 硐表
hi LA,
黎啦黎啦~~打到黎啦~~終於都要測驗啦

hi all,

今日仔仔發燒, 去睇醫生人山人海, 各位小心哦.

hi LA,

仲諗住今日同仔仔讀下書寸下字, 點知佢又病, 唉~~

應該唔會太深掛....最主要係睇題目同聽指示....我諗.
原文章由 IRON 於 07-9-23 14:22 硐表
hi LA,
仲諗住今日同仔仔讀下書寸下字, 點知佢又病, 唉~~

[ 本文章最後由 LA 於 07-9-24 11:16 編輯 ]

wai...老友...我又!!!

睇完你地D"功課"...我都 ...咪嚇窒我la...
我上年K2都係做20本咋bor...今年5知點tim!!!

想問下你地英文深5深...多5多時間係外藉老師上堂ar?
普通話學中文佢地明5明jet?

kayiu,

Welcome!! 其實他們每天都有閱讀時間, 要完成Reading Passport 嘅要求唔難

英文佢地跟番教署的syllabus,冇教高半班or一班, 英文分"英文", "英Eng" 和 "English", 分別由local, local+NET and NET 教, 我唔知算唔算多時間

普通話學中文, 往年我個女嗰班好快就全普通話上課, 今年分去另一班都係全普通話, 但據聞有d班仲要用廣東話輔助上課

hi kayiu, nice to meet u here.

In k2 or K3 it is 20 books in 1 month if i remember correctly, now we r talking about whole year (i think). It is more the pressure to parents rather than the qty itself.

English - i think it is not that difficult.

Chinese in Putonghua
-  There are some poems like 静夜思 and 谁知盆中飱, 粒粒皆辛苦. Even in Cantonese they may not understand. Need to explain to them no matter using Putonghua or Cantonese.
- For pronounciation, i think it depends on the kid's standard. There is still another Putonghua lesson in addition to Chinese.
原文章由 kayiu626 於 07-9-24 09:59 硐表
wai...老友...我又!!!
睇完你地D"功課"...我都 ...咪嚇窒我la...
我上年K2都係做20本咋bor...今年5知點tim!!!
想問下你地英文深5深...多5多時間係外藉老師上堂ar?
普通話學中文佢地明5明jet? ...

[ 本文章最後由 LA 於 07-9-24 23:27 編輯 ]

hi LA,

妳講開"靜夜思"真係搞笑, 仔仔之前搞左成晚有幾個音都未掂, 我都叫佢去訓啦, 點知第2朝起身佢話媽咪我識啦, 跟住成篇讀晒出黎又無錯喎, 我話你成晚無訓呀 佢話有, 不過一路訓一路諗喎, 但又見佢好精神.

跟住尋日首"登xx樓"又玩左好耐, 唉~~有時諗係咪我要求高呢, 人地果d係咪真係可以自己聽cd讀識晒架呢......

掂喎, 睡夢中學習,
我嗰點都要等我返嚟至肯聽CD, 讀唔晒架, 留番D上堂學囉.
原文章由 IRON 於 07-9-24 12:58 硐表
hi LA,
妳講開"靜夜思"真係搞笑, 仔仔之前搞左成晚有幾個音都未掂, 我都叫佢去訓啦, 點知第2朝起身佢話媽咪我識啦, 跟住成篇讀晒出黎又無錯喎, 我話你成晚無訓呀 佢話有, 不過一路訓一路諗喎, 但又見佢好精 跟住尋日首"登xx樓"又玩左好耐,
唉~~有時諗係咪我要求高呢, 人地果d係咪真係可以自己聽cd讀識晒架呢......

hi LA,

哎, 唔係"靜夜思"呀, 果篇好易喳; 係什麼"x農", x禾日當午, 汗滴禾下土, 誰知盤中餐.......真係廣東話都未識讀呀!

今日試測, 阿仔都唔知係乜, 仲問點測架(我都唔知), 只係同佢講老師問乜咪答乜囉, 不過要小心聽清楚人問乜.

which subject? u mean English Quiz?
原文章由 IRON 於 07-9-25 09:16 硐表
hi LA,
...今日試測, 阿仔都唔知係乜, 仲問點測架(我都唔知), 只係同佢講老師問乜咪答乜囉, 不過要小 ...

Dear all,

Class photos are available.  Please take a look.

http://www.creativeprisch.edu.hk/chinese/c-pprofile/L2_cphoto.htm

Tk you very much, not knowing that the school will put this in their website.
where is your daughter?
原文章由 BallBallMaMa 於 07-9-25 10:30 硐表
Dear all,
Class photos are available.  Please take a look.
http://www.creativeprisch.edu.hk/chinese/c-pprofile/L2_cphoto.htm

Tks ballballmama~~

wa...D相睇好happy bor!!

hi all,

中秋節快樂~~
‹ 上一主題|下一主題