用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 有無K1C (KENT RD) 家長
go

有無K1C (KENT RD) 家長 [複製鏈接]

你好!
我仔仔讀K1C, 叫PARCO, 有時間交流吓呀, 我想了解多點他們在校的生活.
   1    0    0    0

Hi,我囡囡Josephine都係K1C,佢第一日返學已開始搭褓母車(無計,校車唔經屋企,我住近大角咀,好似有個K1C男同學都係搭同一架褓母車),我都有去學校門口視察落車情況,但無入學校睇佢係班房點樣,或者會星期五親自送佢返學,趁學校重俾入去可以睇下班房.....

我囡都話返學開心,問佢係學校做左咩,佢話睇叮噹電視,玩玩具,食茶點.......

原文章由 graceshumwy 於 07-9-5 23:45 硐表
你好!
我仔仔讀K1C, 叫PARCO, 有時間交流吓呀, 我想了解多點他們在校的生活.

Hi,

My girl is called Alexa.  She told me that they watched Barney on TV and the story was about Christmas with Christmas tree & snow .

She was given some stickers (she said they were from a 札辮o既姐姐 ) & a hello kitty marshmallow (she said it's from a 姨姨 ) today.  I think both of them are not the classteachers.  She put all of the stickers on her schoolbag and showed me when I picked her up from school bus.  I removed all of them just now as I don't know whether the stickers are allowed on the schoolbag.

[ 本文章最後由 chingchingb.ma 於 07-9-6 00:35 編輯 ]

我個仔叫匡匡呀, 尋日係書包度有張貼紙, 佢話係老師話佢乖, 所以俾佢囉, 除左茶點食左咩係可以肯定佢答對外, 其他都半信半疑, 仲有提過話餵魚, 唔知係唔係。

siufo:

是嗎? 真的有餵魚, 是關今天我和仔仔聽到k1a去餵魚, 之後我問他, 他說沒有餵過, 有點不開心.
貼紙我仔仔都是這樣答我, 說他乖所以給他.
另外, 他說老師說若天氣好有太陽會和他去玩滑滑梯, 今天有太陽為何沒和他去玩, 我都不知怎樣回應, 我只說可能老師不夠時間, 所以遲點會和你去的, 不用不開心.

我有少少問題, 你們有發覺班房好像很多學生, 差不多有十八個小朋友為一班, 是否真的這麼多...但我看書, 太約最多只能一對十五個學生.

I think the class has around 30 pupils.  From what I saw this week, there are 3 teachers in the classroom.  Then the ratio of teacher to pupils (around 3 to 30) is acceptable.

原文章由 graceshumwy 於 07-9-6 22:57 硐表
我有少少問題, 你們有發覺班房好像很多學生, 差不多有十八個小朋友為一班, 是否真的這麼多...但我看書, 太約最多只能一對十五個學生.

一班30人我覺得正常喎, 有兩位老師嘛, 依家返幼稚園, 唔似返playgroup嘛, 冇可能1:8, 如果去廁所係另外有d姨姨幫手架, 所以唔使擔心。
尋日我仔話睇winnie the pooh喎, 話pooh塞住係個hole度, 要其他人幫佢囉, 你地又返去問下d仔女有冇睇過pooh?

今日親自帶囡囡返學,課室有三張長枱,每張枱有around 10 students,呢班好似共有32學生,兩個老師-Miss Ma and Miss Mak,1:16都ok,不過我覺得枱與枱之間就好似迫左d.....

我囡囡話今日唱左好多歌(有abc歌,其他又講唔出),有個歐老師彈琴,佢地應該係去左音樂室上課,你地小朋友有無咁講?我都係從囡囡口中知道少少咋.......

好彩佢都好鍾意間學校同返學,佢將老師送俾佢d貼紙貼哂落屋企個玩具架上!

咁都好有兩至三個老師幫手, 可能因為我比較早返到學校, 除了第一日有三個老師外, 之後我都未見過多個一個, 每日我只見到miss ma. 而家聽完大家講我就明了. 咁我就放心d.
另外我都覺枱比與枱之間就好似迫左d, k2嗰邊比較濶.
昨日我仔仔都有話睇pooh呀, 都係話塞住喺係hole度...
今日佢有個貼紙, 但佢地係女同學送比佢架...唔知真定假呢?

係呢 ! 你地有無搭校車或褓姆車架? 好唔好呢?

以我觀察所知,Miss Mak係跟校車回校嘅老師,所以一早回校係見唔到佢,我尋日送囡囡返學,打鐘都未見佢,要校車到校,佢先至會係課室lor!

我囡囡係搭褓母車,返學果程都要1 hr (其實屋企行去搭mtr返學都唔駛25mins),無計,唔想果細路行咁遠,想point to point,但校車又唔經,咪唯有搭褓母車lor!

我住近太子mtr,你地住邊區呢?唔知會唔會見到面呢?大家keep in touch to share佢地係學校嘅情況!

星期五亞仔話睇叮噹, 仲有尋日佢唱左首左手右手左腳右腳既歌, 個音唔係好聽到佢唱咩, 唔知係自已作定係學校教呢, 你地有冇聽到小朋友唱呀?

Miss Mak is the one on school bus.  My girl takes school bus & sees her every morning.

原文章由 v.lo 於 07-9-8 09:25 硐表
以我觀察所知,Miss Mak係跟校車回校嘅老師,所以一早回校係見唔到佢,我尋日送囡囡返學,打鐘都未見佢,要校車到校,佢先至會係課室lor!

我囡囡係搭褓母車,返學果程都要1 hr (其實屋企行去搭mtr返學都唔駛25mins),無計, ...

上星期五送仔仔返學影左一小段片, 可能都影到你地仔女架, 想睇就pm我喇!

收到la, thanks!  哎ya,我個囡未返到tim,影唔到佢。

原文章由 siufo 於 07-9-10 09:10 硐表
上星期五送仔仔返學影左一小段片, 可能都影到你地仔女架, 想睇就pm我喇!

今個week我都心思思想再湊仔返學, 順便又影下

亞囡今日話去音樂室唱ABC, twinkle twinkle little star, 又話太陽伯伯、星星、月亮, 唔知真唔真!

Siufo,

我都想睇呀,麻煩你send俾我,thanks!
你地d仔女坐邊度呢?我囡囡坐最入果張枱靠牆果邊尾二個位!

原文章由 siufo 於 07-9-10 09:10 硐表

我囡囡坐最前果行枱,面向門口,靠TV果邊第二個位。

原文章由 v.lo 於 07-9-10 21:23 硐表
Siufo,

我都想睇呀,麻煩你send俾我,thanks!
你地d仔女坐邊度呢?我囡囡坐最入果張枱靠牆果邊尾二個位!
‹ 上一主題|下一主題