用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一與幼兒園生活改變
go

小一與幼兒園生活改變 [複製鏈接]

我囡囡今年上小一, 覺得佢好可憐~

之前幼兒園有成班同學仔一齊講下玩下, 又有大肌肉玩, 放學仲會去公園玩玩, 有好多同學仔一齊玩的 ~
現在小學, 暫時未有新朋友 ( 同時學校有一半同學仔係英文人, 暫時溝通都係一個問題, 佢話同學仔問佢野, 佢都唔識答, 當然也冇大肌肉... 玩, 放學又冇公園去, 佢由暑假到現在已好耐冇玩過咁 ~

昨晚佢好似唔開心, 不過佢話係因為爸爸話佢, 唔關學校事, 希望佢快的有新朋友仔啦 ~
   0    0    0    0

希望你囡囡可以快D適應到啦.  我覺得女仔識新朋友仔好似難D 咁既, 男仔講打機, 講超人就會自然走埋一齊, 女仔好似無咩特別 TOPIC 可以令到佢地自己走埋一齊咁既.

學校有一半同學仔係英文人, 咁樣仲好啦. 好易玩熟咋.
Don't worry 喎

原文章由 雅雅 於 07-9-6 13:23 硐表

之前幼兒園有成班同學仔一齊講下玩下, 又有大肌肉玩, 放學仲會去公園玩玩, 有好多同學仔一齊玩的 ~
現在小學, 暫時未有新朋友 ( 同時學校有一半同學仔係英文人, 暫時溝通都係一個 ...

AGREE!!

原文章由 銘銘媽 於 07-9-6 15:40 硐表
希望你囡囡可以快D適應到啦.  我覺得女仔識新朋友仔好似難D 咁既, 男仔講打機, 講超人就會自然走埋一齊, 女仔好似無咩特別 TOPIC 可以令到佢地自己走埋一齊咁既. ...

銘銘媽、我好認同呀、亜仔今年升小―、首天巳識了新同學、哈哈―講NDS咪熟囉

原文章由 雅雅 於 07-9-6 13:23 硐表

現在小學, 暫時未有新朋友 ( 同時學校有一半同學仔係英文人, 暫時溝通都係一個 ...

which school is she studying? So many english kids

各位媽媽,我都覺得囡囡好不習慣,她很害羞,人地同佢講嘢都不噤答,何況那麼快有新朋友.她作天晚上話唔想返小學,不知她幾時才習慣新環境. 還有她的書包真的很重,真的沒有可能比一個未滿6歲的小朋友背著的.
現在還要自己去Toilet, eat lunch, clean mouth, 我忘記了自己小一的情況了. 我是在職媽媽,很辛苦呀!

bigmonster,

never give up

原文章由 bigmonster 於 07-9-6 17:14 硐表
各位媽媽,我都覺得囡囡好不習慣,她很害羞,人地同佢講嘢都不噤答,何況那麼快有新朋友.她作天晚上話唔想返小學,不知她幾時才習慣新環境. 還有她的書包真的很重,真的沒有可能比一個未滿6歲的小朋友背著的.
現在還要自己去Toilet, ...

dont worry !!

原文章由 bigmonster 於 07-9-6 17:14 硐表
現在還要自己去Toilet, ...

小朋友總要成長架、我仔仔都係小―生!! dont worry

亞女星期一返屋企講識到幾個同學仔, 小息還同學仔一齊玩.

My daughter also said she has 3 x new best friend already, and she also said she love to go to this new school (may be up to now not yet have homework, test, exam...etc )

原文章由 Manky媽咪 於 07-9-6 17:53 硐表
亞女星期一返屋企巳講識到幾個同學仔了, 小息還同學仔一齊玩.  
愛一個人的優點而誠心接納他全部的缺點,就是婚姻最偉大的地方。

我仔仔上小一就沒有不習慣,不過我就覺得d課堂安排不太好,好似星期五就中,英,數,常,音,普通話都上齊,小一是否真的需要如此安排上課,又好似有一天的上課時間表是數,數,中,中,普,英,音,中;一日有四堂是中文堂,都唔明d學校是怎麼安排時間表的....:tongue:

我個女學校到星期五還是適應週,未正式上課
不過睇佢個時間表,每天的科目也不少,其中一天英默是連堂,默書點默兩堂???????

亞囡都係讀小一,問佢學校生活,佢話小息會到走廊行下,見到相識的同學會兩個人一起手拖手咁行 ...佢形容得好似遊蕩小女生一樣     。

我個仔頭2日話好開心,但昨晚話普通話及英文堂聽唔明老師講咩,仲喊出來tim,老師雖然有講廣東話但少,又話老師講野同寫宇都好快,跟唔切,我話係ga啦,小學同幼稚園梗係差好遠,佢而家未慣者,唉,總之就煩啦,佢又話學校係課室唔比傾計,小息又剩係掛住食,未識到同學仔.

原文章由 NeoMom 於 07-9-6 17:00 硐表

which school is she studying? So many english kids

小女係土瓜灣一間新保良局直資小學就讀 ~ 呢個星期係適應週, 每日都係返上午, 下星期會正式上堂, 祝呀囡好快有新朋友仔 ~

Dont Worry

原文章由 雅雅 於 07-9-7 13:27 硐表

小女係土瓜灣一間新保良局直資小學就讀 ~ 呢個星期係適應週, 每日都係返上午, 下星期會正式上堂, 祝呀囡好快有新朋友仔 ~

dont worry, your daughter must meet many friend later

我囡囡都係仲未識到新朋友 見到佢返學,小息都係一個人唔知做咩好咁,好心痛 希望佢快d有朋友仔就好喇

原文章由 bonha 於 07-9-8 18:25 硐表
我囡囡都係仲未識到新朋友 見到佢返學,小息都係一個人唔知做咩好咁,好心痛 希望佢快d有朋友仔就好喇

小朋友好快適應到, 唔駛擔心......

原文章由 銘銘媽 於 07-9-6 15:40 硐表
希望你囡囡可以快D適應到啦.  我覺得女仔識新朋友仔好似難D 咁既, 男仔講打機, 講超人就會自然走埋一齊, 女仔好似無咩特別 TOPIC 可以令到佢地自己走埋一齊咁既. ...

hi!  我囝囝同我講叫我放多o的零食比佢, 初初仲鬧佢自己都食唔曬, 原來佢話可以請同學仔食, 食食o下就識到朋友仔啦!!唔使擔心wor....
你試o下個方法希望可以幫到囡囡啦!!

Dear bonha,

我亞囡和你一樣, 重未有新朋友, 所以我見到你message我都有點心酸. 我囡囡說她是一個人在操場上吃小食, 沒有人跟她說話, 小息只有十分鐘, 太少了. 我今朝重提佢要開口認識新朋友, 但我知她一定不會, 因為她是一個十分怕羞的小女孩呀!
‹ 上一主題|下一主題