用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一與幼兒園生活改變
樓主: 雅雅
go

小一與幼兒園生活改變 [複製鏈接]

我囝囝返學好開心,因有一半系同一幼稚園升上,小息佢掛住玩吾記得食零食,好彩佢同學請佢食少少。
吾好擔心,小朋友好快會適應。

你地仲在適應週...我個仔下星期已經開始要黙書了

都唔知有無攪錯...已經不選名校啦....

醒目開學勳章

唔好 , 功課黙書測考, 個個學生都要面對既, 同阿仔早點溫, 練多幾次, 專心讀書, 讀完有得玩, 有獎有罰, 比個正面同積極既印象他, 他才有心機面對十幾年既教育嘛.

原文章由 MOOYY 於 07-9-11 11:29 硐表

我囡今個星期開始默tim啦 放鬆d唔洗驚

原文章由 MOOYY 於 07-9-11 11:29 硐表

我屋企大少爺返小一返得好開心.有幾個新識0既朋友仔,小息時大家一齊分嘢食.睇佢返學似去大食會多d.
快樂的甜芋快樂的甜芋

上星期, 是預備週, 第一天我問佢小息點過, 佢話坐底, 等夠鐘, 我當時都有D擔心; 雖然星期二之後有小朋友一齊玩,  囡囡又話掛住以前K3同學.  但整體上, 都係話開心嘅.

昨天同同學有小爭執, 有一位同學(K3的舊同學)話亞女"黑天使", 之前又欺騙亞女D比糖佢, 話琴日會請返亞女食克巧力, 點知無, 亞女就話呢個同學仔呃佢,  又話想轉校, 我都唔知應該點處理, 叫亞女同另外D同學玩, 又問亞女係咪話人先(亞女話無), 今朝我叫呢位小朋友唔好幫亞女起花名, 亞女會唔開心.   我知呢D問題一定有, 我都叫亞女唔好咁"小器".

希望亞女快D適應同快D識多D朋友仔, 亞女好怕羞又細膽.

[ 本文章最後由 YanYan0116 於 07-9-11 14:32 編輯 ]

你地啲小朋友就好啦, 大部份都有幼稚園的old friend, 我亞囡就要慢慢適應了.

亞囡的老師已經話佢唔習中精神上課, 很多時都唔留心, 令人很擔心呀!
點算好呀!

重有, 初初開學有很多通告和錢要交, 一般小學已經那麼多事情要辦, 如果很有名的學校, 我真的不敢想像了! 亞囡已經教中文第二課的尾聲啦! 去得很快.

今朝湊亞女返到學, 見到有個小朋友攬住mummy喊, 原來仲未慣, 係學校時掛住daddy, mummy.

我琴日問個女識咗d新同學開唔開心,佢答我唔開心,因為見唔到k3同學, k3d同學去咗何X東讀,所以我有d擔心

亞仔病咗幾日, 佢上星期五到今個星期一都請咗病假, 擒日先返到學, 今朝一早起身, 話唔肯返學, 佢話成日要做功課, 無得玩, 書包又重, 唔返學, 今朝真係有d 不知所操, 結果佢返學遲到.
我擒晚放工返到去, 佢都未做過功課, 可以以前幼兒園會喺學校做哂功課先放學, 咁返到屋企可以即刻玩, 我已經同佢 set 時間表, 俾佢休息咗一陣, 同埋食茶點, 等佢鬆一鬆先開工, 點知佢都仲係咁樣.
我今朝同佢講咗, 其實唔唔算太多功課, 只要佢肯專心d, 做哂功課, 就好快有得玩, 希望佢今日放咗學真係乖乖做哂d 功課, 等我返去 check 啦.

原文章由 tommy486 於 07-9-12 15:28 硐表
我琴日問個女識咗d新同學開唔開心,佢答我唔開心,因為見唔到k3同學, k3d同學去咗何X東讀,所以我有d擔心

你係屯門人?

你係屯門人? [/quote]
係呀!!!

我個仔都仲係適應週,下星期就食埋飯至放學 (學食飯規矩)。

囝囝無幼稚園同學同班,不過一放小息,佢地就一齊攞d小食出黎食,所以都識左同組嘅同學(佢地係4人一組)。

上星期派書,佢要孭22本書返屋企,大人都覺得好重,好彩我囝囝搭校車,都唔係攞好遠,同埋我個仔比較高,較為大力,我真係想像唔到一般小朋友點攞?唔俾d書壓扁至怪!

我個仔就適應得幾好,反而我有好多野唔知點同佢預備!

原文章由 bigmonster 於 07-9-6 17:14 硐表
各位媽媽,我都覺得囡囡好不習慣,她很害羞,人地同佢講嘢都不噤答,何況那麼快有新朋友.她作天晚上話唔想返小學,不知她幾時才習慣新環境. 還有她的書包真的很重,真的沒有可能比一個未滿6歲的小朋友背著的.
現在還要自己去Toilet, ...

bigmonster:

你試下比D小食佢小息吃,我囝囝好鍾意小息,
可以同同學一齊分享,佢地已經好多老友記.
話仲開心過幼稚園.
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2

原文章由 Kanax 於 07-9-13 15:57 硐表
我個仔都仲係適應週,下星期就食埋飯至放學 (學食飯規矩)。

囝囝無幼稚園同學同班,不過一放小息,佢地就一齊攞d小食出黎食,所以都識左同組嘅同學(佢地係4人一組)。

上星期派書,佢要孭22本書返屋企,大人都覺得好重,好彩我囝 ...

:) :) :) :) :)
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2
‹ 上一主題|下一主題