用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會奉基小學 請問黃埔宣道,奉基,奉基千禧,點選?????
go

請問黃埔宣道,奉基,奉基千禧,點選????? [複製鏈接]

囝囝就快選小一,請問黃埔宣道,奉基,奉基千禧
點選
   0    0    0    0

為囝囝選摘小學真是花心思啊!
你可以從多個途徑去認識這些學校:
1.教統局發出的概覽
2.學校的網頁
3.到學校參觀
4.用電話或電郵聯絡學校,詢問你想知道的資料
***最重要的是選擇一所適合你囝囝的小學***

[ 本文章最後由 gururu 於 07-9-8 22:38 編輯 ]

[quote]原文章由 gururu 於 07-9-8 22:33 硐表
1.教統局發出的概覽
2.學校的網頁
3.到學校參觀
***最重要的是選擇一所適合你囝囝的小學*** ... [/quote

Thanks for gururu

原文章由 gururu 於 07-9-8 22:33 硐表
1.教統局發出的概覽
2.學校的網頁
3.到學校參觀
***最重要的是選擇一所適合你囝囝的小學*** ...

Hi Isbael_J,

我都好同意 gururu 的意見, 不過我盲認為第3點係最重要, 因我當日為我囡囡選校時就係親身感受到奉基學生的表現才為我囡囡選奉基的. 其實同一個屋苑內有幾間學校, 有些口碑好像好好, 但你一看原來d學生不知幾百厭又粗魯

我記得我當日觀察了好幾天, 奉基的學生與附近幾間一比, 真的好好多, 首先外貌整潔, 行為表現都好斯文又有禮貌

奉基雖然都幾有歷史, 但在教學上一點都唔傳統, 我囡囡都不知幾喜歡上學, 我還記得佢小一那年差不多每天放學都要說一大堆學校的上課情形及趣事比我知.

當然 gururu 的幾點意見, 每一點都應該做, 只是我認為親身觀察就最好

我聽街坊講, 奉基真係好過其他幾間,
我唔係賣花讚花香(我個仔讀緊 )
有幾點我覺得係好d
1. 老師真係幾有心教學
2. 活動幾多元化, 有藝術教育呀
3. 升中派位幾好
講真, 奉基學生行出來都係斯文d
有教養d, 可能學校推行藝術教育啦!

TOTALLY AGREE,

我個小朋友都讀緊奉基, 我好同意三姊妹和 spacewoman 的說法, 再者, 觀察是主觀的, coolcoolwing 你不認同也不出奇, 所以我都認為最重要自己親身去觀察

Coolcoolwing 的留言唔見左?????????

Choice of Primary school in Whampo

原文章由 傻貓媽 於 07-9-16 21:51 發表
Coolcoolwing 的留言唔見左?????????

我個仔今年就讀Fung Kei 小三, 他是第一輪第一志願入派到入這學校, 起初都有想過幚他報名校或選擇官校, 但最後都是選了這間, 之前做過資料collection, 說這間學校正體不錯. 現在他讀得好開心, 功課及程度是standard, 不會教深一年, 所以唔可以同名校或官校比較, 總之校風好, 成績okay 啦就放心.

原文章由 miffy 於 08-7-10 07:25 發表
我叩門奉基收了, 黃埔宣道又叫我去註冊, 好煩惱, 可唔可以比d意見:

1) 奉基有無精英班??

2) 奉基中文是否用普通話教??

3) 同黃埔宣道比較, 邊間派位好d?? ...

Hi Miffy,

1 and 2 ----No!!

3 ---according to BK information fungkei is a little bit better in the past few year but this year is not sure!!!
    I have a collegue who have 2  cousins(P2) now studying  in these 2 schools , she said fungkei is a little bit higher level than the other!! I don't think there is  big different between these two schools , maybe you can also ask you son whick one is he prefer most!!!

原文章由 miffy 於 08-7-10 13:19 發表
timmy

多謝回覆, 我擔心奉基無精英班, 程度會不會比黃埔宣道淺??

你知唔知黃埔宣道中文係唔係普通話教??

另奉基教普通話一星期有幾多堂??

Hi,
  宣道並非普通話教中文(星島天書)
  奉基一星期兩堂普通話(standard) 應該和宣小一樣!

For me, i think both of these schools may need extra lesson on Eng ,  普通話 from outside!!!
我已替小女安排9月入讀british council,逢Sat 2:00-3:30pm
total 18 lesson in 油天
p.s interview 那天識了個日藉小朋友---她原是派宣小的,後來聽了朋友意見才又in 奉基!!But i don't know she 註冊了未!!

唔駛煩﹗係 35 網, 其實兩間都係差不多的學校, 當然唔及馬官啦﹗所以是但一間都 ok﹗如比我選, 我會選奉基啦﹗因奉基現時好似好過宣道的。

原文章由 miffy 於 08-7-10 07:25 發表
我叩門奉基收了, 黃埔宣道又叫我去註冊, 好煩惱, 可唔可以比d意見:

1) 奉基有無精英班??

2) 奉基中文是否用普通話教??

3) 同黃埔宣道比較, 邊間派位好d?? ...

原文章由 miffy 於 08-7-12 17:24 發表
thanks, cclbaby & timmy

最後我推了黃埔宣道, 如果兩間差唔多, 我在奉基又買晒書, 費是攪咁多野。

Hi, miffy
   恭喜!!! 唔使再煩!!!!

係咪真架! 我聽d家長講,如果唔揀一條龍既學校,仲要睇埋升中派位成績,我正為k1的仔仔搜集緊小學的資料,黃埔裡面好似有幾間小學都唔錯.
1. 黃埔宣道
2.馬頭涌官小
3.奉基千禧
我看過他們的網站, 只有宣道post咗今年中一派結果出來, 都幾好喎, 入咗好幾間至top名校, 好似 st paul co-ed, 女拔, 喇沙, 庇利羅氏等等, 又有好多成入到九龍城的英中, 好似都幾好woo...而且聽聞d老師都唔錯
‹ 上一主題|下一主題