用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無人試過小朋友給 學校屈偷錢?
go

有無人試過小朋友給 學校屈偷錢? [複製鏈接]

學校在無証據,只聽幾個同學口供,就要我個小朋友寫悔過書,真氣人!!
   0    0    0    0

王國長老

有沒有和學校談過? 詳細情形如何?

原文章由 Alisonchan 於 07-9-14 22:20 硐表
學校在無証據,只聽幾個同學口供,就要我個小朋友寫悔過書,真氣人!!

我諗一定要先查清楚小朋友有無咁做, 如果真係無既一定要同學校攪清楚佢, 點可以無証據就要寫悔過書, 寫左比佢咪即是認有做過囉!!!

原文章由 billysim 於 07-9-14 23:03 硐表

我諗一定要先查清楚小朋友有無咁做, 如果真係無既一定要同學校攪清楚佢, 點可以無証據就要寫悔過書, 寫左比佢咪即是認有做過囉!!!

已同小朋友詳細傾過,佢無做過,作供的另外三個小朋友之前同佢有過節,我幾大唔簽悔過書,仲同校長理論,但相信小朋友日後在學校日子難過.

原文章由 Alisonchan 於 07-9-15 12:55 硐表

已同小朋友詳細傾過,佢無做過,作供的另外三個小朋友之前同佢有過節,我幾大唔簽悔過書,仲同校長理論,但相信小朋友日後在學校日子難過.   

如果係咁我亦相信小朋友繼續係呢間學校讀書都會唔開心, 同埋亦會擔心對佢日後既發展, 咁妳有無諗過幫佢轉校呀.

原文章由 billysim 於 07-9-16 00:18 硐表

如果係咁我亦相信小朋友繼續係呢間學校讀書都會唔開心, 同埋亦會擔心對佢日後既發展, 咁妳有無諗過幫佢轉校呀.

佢而家P.4.會唔會難D?想轉校但無從入手!

原文章由 Alisonchan 於 07-9-16 14:29 硐表

佢而家P.4.會唔會難D?想轉校但無從入手!

可能會難些但為左個仔如果係我會盡量搵學校, 如果真係搵唔到先係呢間學校讀埋佢:cry:

原文章由 billysim 於 07-9-16 16:41 硐表

可能會難些但為左個仔如果係我會盡
量搵學校, 如果真係搵唔到先係呢間學校讀埋佢:cry:

比我就點都會轉校! 因小朋友會對媽媽失信心, 明知自己比人屈都幫唔到自己!

記得幫佢做吓心理輔導,開解吓佢呀!

[ 本文章最後由 annienorman 於 07-9-16 17:53 編輯 ]

屈細路. 不可忍.

hello ;

邊間學校咁賤格.

屈細路.

唔方便講全名. 中間的名字用x代表. 等我地d家長小心選校. 謝謝!!

原文章由 annienorman 於 07-9-16 17:27 硐表

比我就點都會轉校! 因小朋友會對媽媽失信心, 明知自己比人屈都幫唔到自己!

記得幫佢做吓心理輔導,開解吓佢呀!

我要先查清查楚小朋友有無咁做, 如果真係無既我會要學校報警.
點可以無証據就要寫悔過書, 寫左即是認有做過囉!! 咁個小朋友就係小偷.

tungtungma
:-D

原文章由 tungtungma 於 07-9-20 17:17 硐表
我要先查清查楚小朋友有無咁做, 如果真係無既我會要學校報警.
點可以無証據就要寫悔過書, 寫左即是認有做過囉!! 咁個小朋友就係小偷.

tungtungma ...

Totally agree

我都會同佢轉校﹐如果係我老公一定同佢理論﹐還番一個淸白:tongue:
我好明白被屈的一定不好受
小兒都試過比人屈打人﹐好彩老師查清楚還我個仔一個公道
如果係香港區唔該話比我知﹐哪一間

[ 本文章最後由 Irene_BB 於 07-9-21 07:24 編輯 ]

作為母親是仔女最信任的人, 如果小朋友百份百無做過, 我一定支持個仔.   如果換著我, 我一定唔會簽任何不平等條約, 相反會出家長信保留一切權利, 並說明作假口供的後果, 小朋友的家長, 老師, 學校, 校長亦要負上民事或刑事責任.  如果學校緊持己見, 而我兒亦沒有做過, 可以報警及知會教署. 你亦可以在信中說明, 假若證實兒子最終是無辜, 學校, 校長, 和作假見證的學生需要作出公開道歉及會循民事追討心靈精神創傷的心理輔導方面賠償.

我亦會為兒子下學期轉校, 如果新學校問為何轉校, 你可以說貴校派頭三志願較現在的小學較為理想及認同貴校的教學理念. (小四轉校多的事, 你大可以放心) 好多學校在十一月尾至明年初招插班生的.

記著, 小四話大唔大, 話細唔細, 作父母一定要處理妥當, 否則小朋友以後會怕事, 無自信, 嚴重長大後會隱蔽青年.

八卦問一句那一區校網?

原文章由 Irene_BB 於 07-9-21 07:22 硐表
我都會同佢轉校﹐如果係我老公一定同佢理論﹐還番一個淸白:tongue:
我好明白被屈的一定不好受
小兒都試過比人屈打人﹐好彩老師查清楚還我個仔一個公道
如果係香港區唔該話比我知﹐哪一間 ...
‹ 上一主題|下一主題